Tudi v Sloveniji potrdili novo različico omikrona

Koronavirus 27. Jan 202210:23 > 11:22 4 komentarji
Različica omikron
PROFIMEDIA

Iz Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano so sporočili, da so med vzorci, ki so jih sekvencirali v prvih dveh tednih januarja, potrdili tudi novo podrazličico omikrona BA.2.

To je na današnji novinarski konferenci vlade potrdila tudi direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) Tjaša Žohar Čretnik. Povedala je, da so v laboratoriju potrdili novo različico pri osebi iz Podravja. Ali se je okužila v tujini, Žohar Čretnik ni vedela.

Dodala je, da naj bi bilo nekaj primerov potrjenih tudi v laboratoriju Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo, kjer prav tako sekvencirajo vzorce.

Nova različica naj bi bila po prvih podatkih še bolj nalezljiva, ne pa tudi bolj nevarna. Podrobnosti o tem sicer še niso jasne, je še dejala direktorica NLZOH.

“Seveda nas to skrbi, saj vsaka nova različica predstavlja tveganje, ki ga je treba sproti ovrednotiti. Nihče si ne želi še šestega vala,” je poudarila.

Po navedbah Agencije Združenega kraljestva za zdravstveno varnost (UKHSA) je bila potrjena že v približno 40 državah. Precej se je razširila v Indiji ter na Danskem in Švedskem, kjer predstavlja že večino najnovejših primerov.

“Zelo zgodnja opažanja iz Indije in Danske kažejo, da ni dramatične razlike v resnosti v primerjavi z BA.1,” je po Twitterju potrdil virolog na Imperialnem kolidžu v Londonu Tom Peacock. Dodal je, da najnovejša različica ne bi smela postavljati pod vprašaj učinkovitosti cepiv.

Preberite še:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje