Nova Slovenija ostala brez podpisov SDS, a so jih dobili v SD

Slovenija 02. Avg 202411:49 4 komentarji
Žiga Živulović jr./BOBO

Čeprav so bili podpisi poslancev NSi ključni za to, da se je SDS po dveh letih dokopala do parlamentarne preiskave energetskih poslov, ki naj bi pod drobnogled vzela tudi predsednika vlade Roberta Goloba v času, ko je vodil energetsko podjetje Gen-I, to očitno ni pomenilo, da bosta SDS in Nova Slovenija odslej sodelovali pri vsem. SDS je namreč zavrnila pobudo NSi, da prispeva manjkajoče podpise poslancev pod zahtevo, da se o njihovem paketu zakonov proti nasilju v šolah, s katerim želijo ustaviti medvrstniško romsko nasilje, opravi splošna razprava. A ta, kot kaže, vseeno bo, saj so zahtevo NSi podpisali tudi trije poslanci koalicijske SD in nepovezana poslanka Mojca Šetinc Pašek.

Po dveh letih spopadov je opozicijskima SDS in NSi v državnem zboru nedavno uspelo zbrati podpise za ustanovitev parlamentarne preiskovalne komisije o energetiki, ki naj bi slej kot prej pod lupo vzela tudi premierja Roberta Goloba, ki je do prihoda v politiko vodil energetsko podjetje Gen-I. SDS si je za omenjeno preiskovalno komisijo prizadevala vse od Golobovega prihoda na oblast, a svojega cilja ni mogla uresničiti, dokler podpisov ni primaknila še NSi.

Pravila glede ustanavljanja preiskovalnih komisij se z novim zakonom predsednice državnega zbora Urške Klakočar Zupančič, o katerem bodo poslanci zaradi veta državnega sveta ponovno odločali po parlamentarnih počitnicah, sicer spreminjajo, a v opoziciji pravijo, da so akt o odreditvi parlamentarne preiskave spisali tako, da bo prestal tudi morebitno ustavno presojo in da bo preiskovalna komisija lahko ustanovljena po starem ali novem zakonu.

Vodenje preiskovalne komisije bo po dogovoru z NSi prevzela SDS, kar pomeni, da bo delo in tempo komisije narekovala stranka Janeza Janše. Gre za pomembno razliko v primerjavi s preiskovalno komisijo o Gen-I, podjetju Star Solar in financiranju Gibanja Svoboda, ki jo je opozicija ustanovila prek državnega sveta. Na čelo omenjene komisije je namreč koalicija imenovala poslanca Gibanja Svoboda Tomaža Laha.

SDS Novi Sloveniji ni želela prispevati manjkajočih podpisov

Čeprav so bili glasovi NSi ključni za to preiskovalno komisijo opozicije, pa v stranki Janeza Janše Novi Sloveniji niso bili pripravljeni prispevati podpisov pod zahtevo, da poslanci na seji državnega zbora opravijo splošno razpravo o zakonskem paketu NSi za preprečevanje nasilja v šolah in zlorab socialnih pomoči.

Gre za nabor ukrepov, s katerimi želimo ustaviti tudi medvrstniško romsko nasilje, je ob nedavni predstavitvi povedal vodja poslancev NSi Janez Cigler Kralj. Z ukrepi želijo med drugim zaščititi žrtve medvrstniškega nasilja v šolah, ob tem pa predlagajo, da bi bila otroški dodatek in socialna pomoč v primeru, ko otrok ne obiskuje šole, začasno dodeljena v materialni obliki namesto v denarju.

Z zahtevo, da poslanci opravijo razpravo o njihovem paketu zakonov, se v NSi želijo izogniti temu, da bi koalicija njihove zakone po hitrem postopku umaknila iz parlamentarne procedure in jih zavrnila že na pristojnih parlamentarnih odborih. A splošno razpravo lahko po poslovniku državnega zbora zahteva najmanj deset poslancev, ki pa jih Nova Slovenija nima.

Soočenje referendumi
Vodja poslancev NSi Janez Cigler Kralj (Foto: Denis Sadiković/N1)

V stranki Mateja Tonina so se zato pred dnevi obrnili na SDS z vprašanjem, ali bi se pod njihovo zahtevo podpisala SDS. A so v tej stranki to zavrnili, zakaj, natančneje niso pojasnili. Je pa pred dnevi na družbenem omrežju X poslanka SDS Anja Bah Žibert med drugim zapisala, da si SDS vseskozi prizadeva za celostno rešitev romske problematike in da so v aktualnem parlamentarnem mandatu na to temo sklicali kar nekaj sej in podali tudi konkretne rešitve, a da vladajoča koalicija žal ni “pokazala posluha za predlagane sklepe”.  Nekateri v NSi sicer špekulirajo, da SDS podpisov ni prispevala zato, ker gre za zakone Nove Slovenije.

NSi je nato podpise dobila v SD in pri Mojci Šetinc Pašek

Na koncu so manjkajoče podpise pod zahtevo, da se opravi splošna razprava o zakonskem paketu NSi, po informacijah N1 prispevali trije poslanci koalicijske SD: Predrag Baković, Meira Hot in Damijan Zrim ter nepovezana poslanka Mojca Šetinc Pašek.

Meira Hot je za N1 to potrdila in pojasnila, da v poslanski skupini SD že dlje časa opozarjajo, da je o tem potrebna široka razprava. “Ker do takšne razprave ni prišlo, je neustrezno upravljanje privedlo do nedavnih primerov nasilja, ki nam jasno sporočajo, da sta široka razprava in prevetritev ukrepov za reševanje romske problematike nujna koraka,” je poudarila Hot.

Poslanci SD s prvopodpisanim Bakovićem so sicer v četrtek na vlado naslovili tudi poslansko pobudo, s katero so jo pozvali, naj se ustrezno loti reševanja vprašanj, povezanih z Romi. Med drugim so poudarili, da bi morala pristojna ministrstva takoj pripraviti ustrezno zakonodajo na področju predšolske in šolske zakonodaje ter vzpostaviti učinkovit sistem, ki bo v največji možni meri preprečeval medvrstniško nasilje v šolah.

MEIRA HOT
Poslanka SD Meira Hot (Foto: Jan Gregorc/N1)

“Odločila sem se, da kolegom iz NSi dam svoj podpis tudi jaz in da s tem podprem tudi pobudo SD, naslovljeno na vlado, da začnejo pristojna ministrstva, predvsem ministrstvo za vzgojo in izobraževanje ter ministrstvo za notranje zadeve, čim prej urejati romsko problematiko. Incidenti, ki smo jim bili priča v zadnjih tednih, po krivici mečejo slabo luč na celotno romsko skupnost v Sloveniji,” pa je za N1 dejala Mojca Šetinc Pašek, ki se je prav tako podpisala pod zahtevo NSi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje