Znane nove cene goriv, ki so začele veljati ob polnoči

Gospodarstvo 08. Maj 202321:21 komentarji
Bencinska črpalka Petrol
Denis Sadiković/N1

Cene bencina in dizla bodo kljub ponovni dajatvi za fosilna goriva prihodnja dva tedna nekoliko nižje. Liter bencina se bo pocenil za 2,6 centa na 1,390 evra, liter dizelskega goriva pa za dva centa na 1,421 evra. Liter kurilnega olja se bo pocenil z 1,022 evra na 1,001 evra.

Znane so nove regulirane cene pogonskih goriv, v katerih je že vključena sprejeta odločitev vlade o ponovnem plačilu CO2 okoljske dajatve za fosilna goriva. Ta sicer znaša za neosvinčeni bencin 0,0398 evra za liter ter za dizelsko gorivo in kurilno olje 0,0467 evra za liter, so sporočili z ministrstva za okolje, podnebje in energijo. Te cene bodo veljale do 22. maja, so še pojasnili.

Z namenom blažitve vpliva na dvig maloprodajnih cen je bila namreč z lanskim 8. avgustom ukinjena obveznost plačila okoljske dajatve za nekatere vrste fosilnih goriv, zdaj pa se spet uvaja.

Za liter neosvinčenega motornega bencina bo na bencinskih servisih izven avtocestnega križa v novem 14-dnevnem obdobju treba plačati 1,390 evra na liter, kar pri 50-litrskem rezervoarju znese 69,50 evra. Če cene ne bi bile regulirane in hkrati potrošniki ne bi bili oproščeni plačila prispevka za obnovljive vire energije in soproizvodnjo toplote in elektrike, bi bilo treba po izračunih ministrstva za liter bencina odšteti okoli 1,438 evra. Prihranek pri 50-litrskem rezervoarju torej znaša 2,40 evra.

Za 50 litrov dizla bo treba po novem odšteti 71,05 evra. Če cena ne bi bila regulirana in potrošniki ne bi bili oproščeni omenjenih prispevkov, bi liter tega goriva stal okoli 1,472 evra, za 50 litrov bi torej plačali 73,60 evra. To pomeni, da potrošnik pri 50-litrskem rezervoarju prihrani 2,55 evra.

Prihranek pri naročeni količini 1.000 litrov kurilnega olja pa so na ministrstvu izračunali v višini 97 evrov.

Cene bencina in dizla na bencinskih servisih zunaj avtocest se bodo še naprej izračunavale na podlagi metodologije, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja ameriški dolar-evro. Modelske cene se izračunavajo na podlagi 14-dnevnih povprečij cen mineralnih naftnih derivatov. Marže trgovcev so ob tem v skladu z vladno uredbo omejene.

Cene pogonskih goriv na bencinskih servisih ob avtocestah in hitrih cestah medtem trgovci določajo sami.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.