Novi vozni redi spet razburjajo: “Vzeli so nam cel kup avtobusov”

Slovenija 04. Sep 202410:16 27 komentarjev
NOMAGO
Avtobusni prevoznik Nomago (Foto: Foto: Borut Živulović /BOBO)

Nove spremembe voznih redov znova dvigujejo prah. Čeprav so na Družbi za upravljanje javnega potniškega prometa (DUJPP) ob spremembah dejali, da si želijo na avtobuse privabiti predvsem zaposlene, ti ugotavljajo, da vozni redi "niso najbolj prijazni delavcem". Popoldne avtobusov ponekod sploh ni, drugod pa se mimo postaj vozijo nabito polni. Potnikom v obeh primerih preostane čakanje na naslednji prevoz. Težave imajo tudi šolarji, je sporočila bralka. Na DUJPP pojasnjujejo, da se težav zavedajo in jih že rešujejo.

Začetek novega šolskega leta je prinesel nove spremembe voznih redov. Nekateri potniki opozarjajo, da so znova sestavljeni brez posluha. Težave se pojavljajo predvsem v jutranjem in popoldanskem času, ko mimo postaj vozijo nabito polni avtobusi oziroma avtobusnih povezav po novem ni.

Potniki o nedobrodošlih spremembah voznih redov poročajo predvsem iz severne okolice Ljubljane in Štajerske. “Vzeli so nam cel kup avtobusov, ki so vitalnega pomena za dijake, da se pripeljejo do šole v Ljubljani,” se je na N1 obrnila bralka iz Prevoj v občini Lukovica.

Opisala je, da so v lanskem šolskem letu ob 6. uri zjutraj z njihove postaje proti Ljubljani odpeljali trije avtobusi, zdaj imajo samo enega. “Zdaj en avtobus odpelje ob 5.43, naslednji ob 6.43. Lahko si predstavljate, koliko ljudi je danes čakalo na avtobus ob 6.43. Vsi so ostali na postaji, saj ni bilo prostora na avtobusu.” Še ena težava avtobusa ob tej uri je, da v Ljubljano za šolarje pripelje prepozno.

Bralka je zato hčerko odpeljala na več kilometrov oddaljeno postajo v Dobu, kjer avtobus proti Ljubljani ustavlja ob 6.15. Tudi tam ju je čakala gneča na postaji. “Tudi avtobus iz Moravč je mimo prišel povsem poln, ker so tudi tukaj ukinjali avtobuse. Na žalost hčerka ni prišla na avtobus in sem jo morala peljati do Domžal, kjer je frekvenca avtobusov nekoliko boljša,” je zaključila.

V sporočilu za N1 je zapisala, da je Družba za upravljanje javnega potniškega prometa, ki je tokrat drugič sestavljala vozni red avtobusov, ukinila tudi nekaj popoldanskih povezav po regionalnih cestah iz Ljubljane proti Blagovici, med drugim avtobus ob 14. uri. “Zelo zanimivo bo tudi na avtobusu ob 14.30 proti Blagovici.”

Avtobusni prevozi šolskih otrok (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Prebivalci občine Lukovica od DUJPP pričakujejo pojasnila, zakaj je ukinila tako pomembne avtobusne povezave. Pravijo, da so manjši kraji zaradi preusmeritve avtobusov po avtocesti izgubili pomembne linije, medtem ko so avtobusi prevoznika Nomago na avtocestah “skoraj prazni”. Izboljšavo voznih redov zahtevajo tudi z vidika varnosti, “saj na nabito polnih avtobusih ni vzpostavljena varnost v primeru nesreče”.

“Kamnik nima niti ene hitre linije več, prej so bile štiri. Prej bilo tudi več direktnih liniji, sploh ob konicah, recimo ob 7. uri, 14., ali 15. uri … zdaj gre ena ob 9:20,” je bila kritična druga bralka.

Na N1 so se obrnili tudi potniki, ki se redno vozijo med Ljubljano in Vranskim. Opozorili so, da se je z novimi voznimi redi ukinilo kar nekaj popoldanskih povezav do Vranskega. “Z novim voznim redom ni več avtobusa iz Ljubljane do Vranskega med drugo in peto uro popoldan. Ali naj zdaj vsak dan od treh, ko končam s službo, do petih, hodim po trgovinah?” se sprašujejo.

Težave so tudi v Tržiču. “Novi vozni redi res niso prijazni delavcem. Prvi avtobus iz Tržiča proti Kranju odide ob 5.05, kar mi otežuje prihod na delo /…/ Če želijo, da se delavci več vozimo z avtobusom, bodo vozni red morali prilagoditi tudi nam,” se glasi drugi zapis.

DUJPP: Težave smo zaznali in jih rešujemo

Obrnili smo se na DUJPP, ki je sestavila nove vozne rede, pa tudi na prevoznika Nomago, ki zagotavlja prevoze med omenjenimi kraji na obrobju Ljubljane, na Štajerskem in v Ljubljani.

Na DUJPP so za N1 pojasnili, da so tudi sami zaznali težave glede premajhnih kapacitet. Na Štajerskem so se težave pokazale predvsem na območju Lenarta in Mozirja, v okolici Ljubljane pa na območju Lukovice in Ivančne Gorice. Dodali so, da okoliščine že rešujejo z uvedbo dodatnih avtobusnih povezav.

Navedbe, da so v Lukovici ukinjali avtobusne povezave, zavračajo. Razložili so, da so povezave proti Ljubljani iz smeri Celja, Žalca in Slovenj Gradca s ciljem pohitritve v Blagovici preusmerili na avtocesto, ob tem pa niso ukinjali povezav. “Z novo organizacijo smo potnike iz Prevoj in Lukovice postavili le v novo situacijo, da je njihova linija preusmerjena na avtocesto.”

V Prevojah, kjer so zaznali povečano število potnikov, so že uvedli dodatne avtobuse. “Pristopili smo tudi k uvedbi dodatnih avtobusov iz Lukovice, ki jih bomo zagotovili še v tem mesecu.”

“Zaznali smo tudi težavo potnikov na Vranskem, da pogrešajo popoldansko povezavo do Ljubljane, ki pa jo bomo zagotovili do konca tega meseca,” so dodali.

Podatka o manku avtobusov v Žalcu nimajo, zato tam o uvedbi dodatnih avtobusov ne razmišljajo. Če se bo izkazalo, da potniki potrebujejo dodatne avtobuse, jih bodo uvedli.

Na DUJPP so poudarili, da se zavedajo, da je nova organizacija ponekod prinesla kakšno težavo, a da ne dvomijo, da je ne bi znali rešiti. Povedali so tudi, da so z novimi voznimi redi povečali uporabo javnega potniškega prometa, “kar potrjuje pravilnost uvedenih izboljšav povečane ponudbe intervalnih in direktnih linij, prevozov v dopoldanskem, popoldanskem in večernem času, hitrih relacij s krajšim potovalnim časom ter linij, ki upoštevajo tudi vozne rede železniškega potniškega prometa”.

Nomago: Prvi šolski dnevi so zelo specifični

Prevoznik Nomago, ki med drugim ponuja avtocestno povezavo z Blagovico, je za N1 pojasnil, da so prvi šolski dnevi vedno nekoliko specifični. Veliko šol še nima vzpostavljenega dokončnega urnika, šolarji še ne obiskujejo popoldanskih aktivnosti in krožkov. Gneča je zato lahko na avtobusih nekoliko večja. Stanje se navadno uravnovesi do sredine meseca.

Tudi sami so opazili, da je število potnikov na nekaterih novih linijah zelo majhno, medtem ko drugod avtobusov primanjkuje. DUJPP so o težavah že obvestili.

NOMAGO
Nomago (Foto: Borut Živulović/BOBO)

Razložili so tudi, da Nomago od začetka novega koncesijskega obdobja ne skrbi več za povezavo med Lukovico in Ljubljano, za medkrajevne prevoze, ki povezujejo Blagovico in Ljubljano, pa skrbi večje število koncesionarjev.

Glede kritik potnice iz Prevoj pravijo, da popoldanske povezave med Ljubljano in Blagovico so, tudi ob 14. uri. To potrjujejo vozni redi, a obenem kažejo, da gre za povezavo po avtocesti – po ljubljanski postaji Ljubljana stadion avtobus zavije na avtocesto in pelje direktno do Blagovice. Prebivalci Prevoj tako nimajo prevoza. Kot omenjeno, naj bi na DUJPP manko že urejali.

“Glede na izredno veliko število novosti, nadgradenj in sprememb na področju medkrajevnega javnega potniškega prometa potnike v naslednjih tednih prosimo za strpnost in potrpežljivost,” pa dodajajo pri Nomagu.

BONUS VIDEO:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje