Novo sojenje zaradi domnevno malomarnega zdravljenja ob padcu s konja

Slovenija 16. Sep 202419:11 0 komentarjev
ukc klinični center Ljubljana
Denis Sadiković/N1

Sodišče bo moralo še enkrat odločati o tožbi Sare Mikuž iz Gozda pri Colu zoper UKC Ljubljana zaradi domnevno malomarnega zdravljenja. Vrhovno sodišče je namreč po reviziji na zahtevo tožnice razveljavilo sodbi novogoriškega okrožnega in koprskega višjega sodišča, ki nista ugotovili odškodninske odgovornosti bolnišnice, poroča današnji Večer.

Kot še navaja časnik Večer, je vrhovno sodišče konec avgusta po zahtevi za revizijo odločalo o sodbi Višjega sodišča v Kopru in Okrožnega sodišča v Novi Gorici, ki jo je vložila danes 28-letna Sara Mikuž.

Sodišče je razveljavilo tako predlansko kot lansko sodbo, s katerima sta omenjeni sodišči zavrnili tožbo proti Univerzitetnemu kliničnemu centru (UKC) Ljubljana. Mikuž je sicer od bolnišnice terjala nekaj več kot 800.000 evrov odškodnine zaradi domnevne napake pri zdravljenju. V ponovljenem sodnem postopku bodo morali postaviti novega sodnega izvedenca, dodaja Večer.

Revizija o omenjenih sodbah, ki jo je vrhovno sodišče dopustilo novembra lani, se je nanašala na imenovanje novega sodnega izvedenca in pomanjkljivo obrazložitev sodbe, je takrat za STA pojasnila odvetnica tožnice Nina Cek. Pred tem je Okrožno sodišče v Novi Gorici na sojenju, ki se je začelo aprila 2017, pritrdilo zagovoru bolnišnice, da so za pacientko storili vse, kar se je dalo. Sodišče je zavrnilo tožbeni zahtevek, ker je ugotovilo, da je šlo za zaplet pri zdravljenju, in ne za medicinsko napako.

Mikuž se je pritožila, Višje sodišče v Kopru pa je nato v začetku leta 2023 njeno pritožbo zavrnilo ter potrdilo zavrnilno sodbo novogoriškega sodišča. V obrazložitvi je zapisalo, da čeprav se “laiku ponuja ugotovitev, da se to ob skrbnem ravnanju ne bi smelo zgoditi, zadeva ni tako enostavna”. Odvetnica tožnice je nato vložila zahtevek za revizijo na vrhovno sodišče in bila pri tem uspešna.

Mikuž je avgusta 2012 ob padcu s konja utrpela hude poškodbe glave. Prepeljali so jo na zdravljenje v UKC Ljubljana, kjer je dobila še okužbo hrbtenjače, ki se je razširila iz preležanin, zaradi česar je zdaj paraplegik. Trdi, da je bolnišnično osebje ni ustrezno zdravilo, kar je povzročilo vnetje hrbtenjače.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!