Novost v kranjskem potniškem prometu: od novembra možno plačilo s kartico

Slovenija 23. Okt 202411:04 0 komentarjev
Novosti plačevanje avtobusnih vozovnic s plačilnimi karticami
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Mestna občina Kranj in NLB sta sklenili dogovor, s katerim bo od novembra na kranjskem mestnem potniškem prometu mogoče kupovati vozovnice tudi s plačilnimi karticami. Ob tem z novim letom na avtobusih ne bo več mogoče plačevanje z gotovino.

Kot so sporočili z Mestne občine Kranj, so na mestnih avtobusih že nekaj časa nameščeni POS-terminali, ki bodo omogočali kartično plačevanje. Od 1. novembra bo tako mogoče vozovnice na avtobusih kupiti z mestno kartico CeKR ter plačilnimi karticami Karanta, Mastercard, Visa in BA Maestro. Ob tem uporabnike mestnega potniškega prometa opozarjajo, da od 1. januarja 2025 plačevanje vozovnic z gotovino na avtobusih ne bo več mogoče.

Z začetkom prihodnjega leta bo predvidoma zaživel tudi tako imenovani sistem pravičnega plačevanja z mestno kartico CeKR. V praksi to pomeni, da bo potnik v tekočem mesecu plačeval ceno dnevne vozovnice, ko pa bo plačal deset dnevnih vozovnic, bo s tem pravzaprav kupil mesečno vozovnico in se mu od takrat naprej cena vozovnice ne bo več trgala s plačilne mestne kartice CeKR.

“Kranjski mestni potniški promet se modernizira in digitalizira, mestna kartica CeKR pa tako močno pridobiva na veljavi in privlačnosti,” je izpostavil kranjski župan Matjaž Rakovec. Kot je dodal, bo uporaba mestnega potniškega prometa za občane tako lažja in enostavnejša. Občina jih spodbuja, naj si naročijo mestno kartico CeKR, ki je za občane brezplačna in bo uporabnikom nudila različne ugodnosti.

Dostopnost evropskega javnega prometa
Avtobusna postaja Kranj (Foto: Žiga Živulovič jr./BOBO)

Z eno samo kartico uporaba lažja in varnejša

Gre za predplačniško plačilno kartico, ki je osnovana na mednarodnem plačilnem sistemu Visa. Kartica poleg identifikacije uporabnika omogoča plačevanje storitev in blaga kjer koli po svetu ali po spletu. Z eno samo kartico oziroma aplikacijo bodo imetniki bistveno lažje in varneje uporabljali oziroma plačevali javne mestne in druge storitve, so prepričani na občini.

Mestna občina Kranj je ena od vodilnih slovenskih občin na področju digitalne preobrazbe. Cilj, da Kranj postane inovativno, pametno in podnebno nevtralno mesto je eden od najpomembnejših strateških ciljev občine, še bolj zavezujoče pa je od leta 2021, ko je Evropska komisija izbrala Kranj v Misijo 100 podnebno nevtralnih in pametnih mest do leta 2030.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!