NSi že tretjič poskuša s svojim predlogom za skrajševanje čakalnih dob

Slovenija 17. Sep 202418:43 0 komentarjev
Ljudje pred Zdravstvenim domom Bežigrad
Foto: BOBO

Opozicijska NSi je v parlamentarno obravnavo znova vložila predlog zakona o dopolnitvah zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki bi po njihovem mnenju skrajšal čakalne dobe. Po njihovem predlogu bi preglede za tiste paciente, ki čakajo nad dopustno čakalno dobo, lahko opravili pri kateremkoli izvajalcu, stroške pa bi krila ZZZS. V NSi so predlog z isto vsebino vložili tretjič in ga vsebinsko niso spreminjali.

NSi je prejšnji teden v DZ ponovno vložila predlog zakona o dopolnitvah zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki naj bi pripomogel k skrajševanju čakalnih dob. Predlagajo, da vsi, ki na pregled in poseg čakajo nad dopustno čakalno dobo, zdravstveno storitev opravijo pri kateremkoli izvajalcu, je povedala poslanka Iva Dimic.

Predlog določa tudi, da zdravstveno storitev Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije plača neposredno izvajalcu zdravstvene dejavnosti v višini cene storitve, ki je določena v javni mreži. “Nujna kratkoročna rešitev za slovensko zdravstvo je uporaba vseh prostih kapacitet, drugače čakalnih vrst ne bomo skrajšali,” je v današnji izjavi za medije poudarila Dimic.

V NSi so prepričani, da so razmere v slovenskem zdravstvu kljub vsem intervencijam ministrstva za zdravje “na robu vrelišča”. “Če bo tokrat vladna koalicija zakon Nove Slovenije zavrnila, v naslednjih mesecih lahko pričakujemo razpad slovenskega javnega zdravstva,” je dejala. Po njenih besedah noben vladni poskus ni izboljšal razmer v zdravstvu, temveč so se čakalne dobe samo podaljšale, odhodi zdravnikov iz javnega zdravstva in iz Slovenije pa pospešili. Navedla je, da je bilo septembra 305.442 čakajočih, od tega 156.753 nad dopustno čakalno dobo.

Predlog z isto vsebino so tokrat vložili tretjič in ga vsebinsko niso spreminjali. “Sprememba, ki se nanaša na potrebo po ponovni vložitvi, je to, da se je število čakajočih nad dopustno dobo v enem letu povečalo za več kot 13 odstotkov. Mislim, da je to dovolj velika sprememba, ki terja odgovor vlade,” so prepričani v NSi.

Ob tem je poslanka dejala, da je treba končati boj proti zdravnikom, ki ga po njihovem mnenju izvaja vlada. Namesto predloga novele zakona o zdravstveni dejavnosti, ki bo “še dodatno omejil zdravnike”, bi se morali lotiti izboljšana učinkovitosti upravljanja slovenskega zdravstva. “Upravljanje zdravstvenih zavodov bi morali spremeniti na način, da se ti upravljajo po načelih gospodarskih družb, da direktor dobi več pristojnosti, da lahko dejansko upravlja zavod, nagrajuje svoje zaposlene, razporeja dela in naloge, vendar nepridobitno,” je predloge strnila Dimic.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!