O kadrovski stiski v domovih za starejše tudi poslanci: kaj prinaša novi zakon?

Slovenija 09. Jul 202414:34 4 komentarji
Starejši par sedi na obali
Foto: PROFIMEDIA

Poslanci so v državnem zboru razpravljali o zakonu o začasnih ukrepih za boljše kadrovske in delovne pogoje ter zmogljivosti pri izvajalcih socialno varstvenih storitev in dolgotrajne oskrbe. Predlog prinaša osem ukrepov, poslanci pa bodo o njem odločali v sredo.

DZ je po obravnavi predlagane novele stanovanjskega zakona prešel na obravnavo predloga zakona o začasnih ukrepih za boljše kadrovske in delovne pogoje ter zmogljivosti pri izvajalcih socialno varstvenih storitev in dolgotrajne oskrbe. Izrecnega nasprotovanja predlogu ni bilo slišati.

Predlog zakona prinaša osem ukrepov, ki se bodo izvajali v letih 2024, 2025 in 2026. Njihova skupna vrednost je ocenjena na slabih deset milijonov evrov. Po pojasnilih ministra za solidarno prihodnost Simona Maljevca omogoča sofinanciranje pridobitve nacionalne poklicne kvalifikacije. Sofinancira pa tudi stroške za pridobitev izobrazbe zaposlenega za potrebe izvajalca.

Prav tako uvaja sistem kadrovskih štipendij. Predvideva integracijske programe ob zaposlitvi ljudi brez slovenskega državljanstva. Zavod za zaposlovanje pa bo nudil podporo pri zaposlovanju tujcev.

Poleg tega želi predlog izboljšati pogoje za krepitev prostovoljstva pri izvajalcih socialno varstvenih storitev in dolgotrajne oskrbe. Ob tem vzpostavlja sistem za zagotavljanje kakovosti in varnosti obravnave pri izvajalcih. Omogoča pa tudi sofinanciranje pri nakupu sodobnih tehnologij za pomoč zaposlenim pri težjih opravilih.

Ministra veseli, da je predlog dobil široko družbeno in politično soglasje. Za boljše vrednotenje delovnih mest zaposlenih pa bodo po njegovem pojasnilu poskrbeli v okviru pogajanj o sistemu plač v javnem sektorju, ki potekajo.

Minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac
Minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac (Foto: Žiga Živulovič jr./BOBO)

NSi: Recept je preprost, dvigniti je treba plače

V splošni razpravi so v opoziciji pogrešali zlasti boljše vrednotenje delovnih mest. “V bistvu je recept preprost: Dvigniti je treba plače zaposlenim v dolgotrajni oskrbi in socialnem varstvu in na drugi strani zagotoviti dovolj zaposlenih,” je menil Janez Cigler Kralj iz NSi, ki je bil v prejšnji vladi minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

V NSi so po njegovih besedah vložili dopolnilo, po katerem bi bili vsi zaposleni v socialnem varstvu in dolgotrajni oskrbi upravičeni do dodatka za zagotavljanje kakovosti in varnosti v višini 20 odstotkov osnovne plače. Tako bi bilo vse do uveljavitve zakona, ki bo na novo uredil sistem plač v javnem sektorju. Sredstva za financiranje dodatka bi zagotovil državni proračun.

Borut Sajovic iz Svobode je medtem predlagano rešitev NSi videl kot “dokaj enostavno, če bi gledali nanjo z zelo omejenega gledišča”. Pri tem se je spomnil na šalo iz njegovih srednješolskih dni o tem, kako spraviti štiri slone v katrco. “Tam je bila rešitev približno taka, kot danes o njej govorimo v politiki. Odgovor je namreč čisto enostaven: dva slona daš spredaj, dva pa zadaj,” je povedal.

Toda pri takšnih razpravah, kot je današnja, kot nepogrešljivo vidi zavedanje, da gre za vseslovenski problem, ne pa problem posamezne vlade. Vprašanje plač je treba rešiti celovito in za vse enako, je opozoril. Vse, ki s protesti zahtevajo višje plače, pa je pozval k pogovoru o tem, kaj bo več storjenega za višje plače. “Porabimo precej več, kot ustvarimo, kar v nedogled preprosto ne gre,” je bil odločen.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje