O reševanju Teša naslednji teden tudi poslanci

Gospodarstvo 04. Sep 202417:36 1 komentar
Termoelektrarna Šoštanj
Foto: Aljaž Uršej/N1

Predsednica pristojnega odbora Nataša Avšič Bogovič je za naslednji teden sklicala sejo, kjer se bodo seznanili z informacijo o grožnji insolventnosti.

Predsednica odbora DZ za infrastrukturo, okolje in prostor Nataša Avšič Bogovič je za prihodnji petek sklicala sejo, na kateri se bodo seznanili z informacijo o grožnji insolventnosti in predčasnega prenehanja delovanja Termoelektrarne Šoštanj (Teš) in Premogovnika Velenje ter z interventno rešitvijo, ki jo pripravljajo na pristojnem ministrstvu.

Da je finančno stanje termodivizije Holdinga Slovenske elektrarne (HSE), ki jo sestavljata Teš in premogovnik, zaostrilo do te mere, da ji brez ukrepanja države z letom 2025 grozi stečaj, je v torek razkril minister za okolje, podnebje in energijo Bojan Kumer.

Ker je Teš edini dobavitelj toplote v Šaleški dolini, bi njegov stečaj pomenil nedopustno tveganje za več kot 35.000 prebivalcev in tudi za gospodarstvo, zato je potrebno takojšnje ukrepanje, je povedal Kumer.

Obenem je ogroženih tudi približno 2500 delovnih mest, državi kot poroku pa bi ostalo tudi 286 milijonov evrov nepoplačanega dolga do Evropske investicijske banke za gradnjo šestega bloka termoelektrarne.

Razmere želijo zato na ministrstvu reševati z interventnim zakonom. Po njem bi delovanje Teša in Premogovnika temeljilo na ogrevanju, zunaj skupine HSE pa bi vzpostavili gospodarsko javno službo za oskrbo s toploto. Tržna dejavnost proizvodnje elektrike bi bila ob tem močno omejena. Sedanjo termodivizijo HSE bi neposredno upravljal Slovenski državni holding.

Ocenjeni letni strošek države za vzdrževanje Teša in premogovnika naj bi znašal približno 150 milijonov evrov, a Kumer je dejal, da si bodo prizadevali, da bi ta strošek pokrili iz dobičkov energetskih družb.

Torkovo razkritje odpira številna vprašanja, Kumer je napovedal, da bodo podrobnosti znane v nekaj tednih.

Tako bi lahko že na seji 13. septembra pristojni na čelu s Kumrom in ostalimi vpletenimi ministrstvi ter ostali vpleteni akterji dali bolj natančna pojasnila, tudi glede sočasne priprave zakonodaje za zapiranje Premogovnika Velenje in prestrukturiranje regije.

To še posebej nestrpno pričakujejo v lokalni skupnosti. Že sicer je bil namreč z 2033 predviden konec energetske rabe premoga v Sloveniji, energetski lokaciji in siceršnjemu gospodarstvu v regiji pa bo treba namesto tega dati nove vsebine.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje