Ob 10-letnici Frana predstavili nov večjezični portal Franja

Kultura 16. Okt 202415:11 0 komentarjev
Foto: Borut Živulović/F.A. BOBO

Ob mednarodnem dnevu slovarjev so v atriju ZRC pripravili prireditev, na kateri so med drugim obeležili 10 let portala Fran, predstavili pa so tudi nov portal Franja. Večjezični portal na domeni franja.eu omogoča iskanje dvojezičnih parov med 20 slovarji več jezikov, od angleškega do romunskega, na voljo pa je tudi latinsko-slovenski slovar.

Prireditev je uvedel kratki film o srečanju 55 Franov in Franje, ki so jih povabili na posebno praznovanje 10-letnice Frana, sledila pa sta pozdravna nagovora predsednika SAZU, akademika Petra Štiha, in direktorja ZRC SAZU Ota Lutharja. Štih je portal Fran označil za “čudežnega dečka”, ki je presegel vsa pričakovanja, Luthar pa je spomnil na skoraj 80 let star Inštitut za slovenski jezik Frana Ramovša, znotraj katerega so se zvrstile že tri generacije jezikoslovcev, kar je po njegovem mnenju izjemen uspeh za tako malo državo, kot je Slovenija.

Predstojnik inštituta Kozma Ahačič je poudaril, da znotraj inštituta danes deluje šest oddelkov, in sicer za leksikologijo, pravopis, terminologijo, dialektologijo, zgodovino slovenskega jezika, etimologijo in onomastiko, tu pa so še Jezikovnotehnološki razvojni center (JeTRCe), fonolaboratorij in inštitutska knjižnica. Vse oddelke so danes na kratko predstavili.

Ahačič je spomnil še na sodelovanje raziskovalcev inštituta v pedagoškem procesu, vse delovanje pa je predstavil z metaforo avtomobila, ki ga na inštitutu ne le analizirajo, ampak skrbijo tudi za rezervne dele, poskrbijo pa še za brezplačno gorivo in servis.

Kozma Ahačič (Foto: Borut Živulović/F.A. BOBO)

Predstojnik je spomnil na skromne začetke portala Fran, ki danes velja za zgodbo o uspehu. Portal, ki ima okoli 300.000 ogledov na dan, je v desetletju zabeležil več kot 450 milijonov iskanj. Portal, ki omogoča iskanje po 45 slovarjih, velja tudi za vstopno točko na druge spletne projekte, denimo jezikovno svetovalnico, portal Franček, po novem pa tudi do Franje.

Nov portal več kot 20 slovarjev ponuja uporabo oziroma iskanje parov med slovenščino in vrsto tujih jezikov. Franja omogoča zelo hitro iskanje slovarskih gesel, pa tudi povezavo na portal Fran. Vsi slovarji so pregledani, se pa ponekod še pojavljajo manjše napake, na katere lahko opozorijo tudi uporabniki s funkcijo predlagaj popravek, je še dodal Ahačič.

V popoldanskem delu prireditve je sledila slavnostna podelitev štipendij Ustanove patra Stanislava Škrabca. Štipendije je podelila ministrica za kulturo Asta Vrečko.

Foto: Borut Živulović/F.A. BOBO

V programu sta sodelovala hiphoper Majkun in pevski zbor Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU. Za sklep prireditve je predvidena še okrogla miza Slovar – krmar, čuvar, šušmar ali … car? z gosti Ivano Djilas, Anjo Štefan in Markom Pokornom.

Za obiskovalce ima Inštitut za slovenski jezik Frana Ramovša danes odprta vrata, pred Knjigarno Azil pa stoji stojnica z jezikoslovnimi knjigami.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!