Ob aferi Challe Salle-Zlatko: če veste za spolne zlorabe, jih prijavite

Slovenija 28. Jun 202419:37 > 20:44 11 komentarjev
Challe Salle in Zlatan Čordić
Foto: Instagram (@zlatko585)/Challe Salle

Na slovenski glasbeni sceni močno odmeva spor med raperjem Zlatkom in izvajalcem Challetom Salletom. Zlatko je v komadu Klepc laže na račun Challeta Salleta izrekel več hudih obtožb, med drugim, da je nadlegoval mladoletna dekleta, in namignil, da je bil nasilen do svoje partnerke. Challe Salle je vse obtožbe zanikal v posnetku na družbenih omrežjih. Medtem v Združenju za moč opozarjajo na to, da bi moral Zlatko stvari, ki jih Challetu očita, prijaviti organom pregona. "Posedovanje takšnih dokazov brez prijave je pravzaprav oblika sostorilstva," poudarjajo. Kaj pa pravijo na policiji?

Vse se je začelo z gostovanjem glasbenika Saše Petrovića, bolj poznanega pod umetniškim imenom Challe Salle, v oddaji slovenskega youtuberja Pera Martića. Tam je bil Petrović med drugim kritičen do raperja Zlatka (Zlatana Čordića) – o njem je dejal, da se kot glasbenika zelo razlikujeta in da se je Zlatko do njega večkrat vedel zahrbtno.

Zlatko mu je v prvem odzivu, ki ga je objavil pred slabim tednom, postavil ultimat – javno opravičilo v 24 urah ali pa “razkritje njegovega napuha”. Ker opravičila ni bilo, je raper na YouTubu objavil tako imenovani diss track z naslovom Klepc laže. V njem med drugim namigne, da je Petrović nasilen do partnerke, in mu očita neprimerno vedenje do mladoletnih deklet prek družbenih omrežij.

Po objavi videospota se je na družbenem omrežju oglasila mlada umetnica Ana Vida Resnik pod uporabniškim imenom @nisemresna in zapisala, da ji je, ko je bila kot petnajstletnica njegova spremljevalna vokalistka, Saša Petrović pred nastopi dajal alkohol, ker je “menil, da je preveč plašna”. Nagovarjal jo je k pogovorom o spolnosti in jo po nastopih poljubljal po licu in vratu, še piše.

Obtožbe zoper Challeta Salleta
Foto: Instagram (@nisemresna)

“Pri sedemnajstih, ko smo s skupnim nastopanjem že zaključili, si mi rekel, da sem dovolj stara, da začnem gledati starejše moške, in me povabil na pijačo. Vse sem vzela v zakup, starša sta mi želela najboljše pri izkoriščanju potenciala. A pozabil si, da punčke odrastejo v ženske in ženske ne ostanemo tiho,” je zaključila svoj zapis.

Oglasilo se je še eno dekle, in sicer Sara Trojanšek, ki je v objavi v Instagram zgodbi (ta izgine v 24 urah, op. a.) zapisala: “Tudi moja zgodba bo kmalu znana, a zaradi še vedno potekajoče preiskave vse informacije za zdaj ostanejo privat. Hvala Ani za pogum, da javno deli svojo zgodbo. In pa hvala Zlatkotu, ki je v komadu na kratko povzel vse umazanije slovenskega samooklicanega najboljšega raperja.”

Obtožbe zoper Challeta Salleta
Foto: Instagram (@trojansek)

Za odziv smo že v četrtek prosili Challeta Salleta, a ta ni odgovoril na naša novinarska vprašanja. Danes popoldne pa se je odzval v posnetku, ki ga je objavil na svojih družbenih omrežjih. Vse obtožbe je zanikal. “Poudarjam, da nisem v nobenem postopku in proti meni nikoli ni bila podana prijava. Sem pa v preteklosti proti dekletom, ki o meni širijo neresnice, že podal prijavo in teče kazenski postopek, kjer sem sam oškodovan,” je med drugim zatrdil.

“Nujno prekiniti molk in končati nasilje”

Medtem je nevladna organizacija Združenje za moč, ki se ukvarja s psihosocialnim svetovanjem in zagovorništvom žrtev spolnega nasilja, opozorila, da je vsaka oseba, ki poseduje dokaze o spolni zlorabi nad mladoletnimi, dolžna to nemudoma predati policiji. “Ne vemo, ali je Zlatko to storil že prej, mogoče danes, vsekakor pa zdaj. Posedovanje takšnih dokazov brez prijave je pravzaprav oblika sostorilstva. Ne počnite tega,” so dodali v združenju.

Odzvali so se tudi v Inštitutu 8. marec. Poudarili so, da je “nujno prekiniti molk in končati nasilje”. Vsem morebitnim žrtvam nasilja ob tem svetujejo, da se lahko za brezplačno svetovanje kadarkoli obrnejo na Društvo SOS telefona.

Zakaj torej tega, za kar pravi, da ima dokaze, Zlatko ni prijavil? Na vprašanje za N1 odgovarja: “Tega nisem imel in skrival. Videl sem en posnetek z določenega družbenega omrežja in jih več sploh nisem hotel videti, to je bilo zame dovolj. To ni moja zgodba, to mene ne zanima. Sem pa družbeno odgovoren in sem določene stvari povedal v komadu. Zdaj je, kar je, jez je počil.”

Na vprašanje, ali ne bi bilo družbeno odgovorno, da bi to, kar je vedel, prijavil organom pregona, je še enkrat dejal, da to ni njegova zgodba.

Videospot za komad Klepc Laže si je v manj kot enem dnevu sicer ogledalo več kot 300.000 ljudi. Tovrstni spori (ang. beef) med raperji seveda prinašajo dodatno pozornost obema stranema. A Zlatko trdi, da komada ni delal s tem v mislih.

Policija preverja informacije

Na ljubljanski policijski upravi so za N1 pojasnili, da prijav iz poglavja kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost v povezavi s tem primerom niso prijeli. So pa na podlagi objavljenih informacij začeli preverjati, ali so se uradno pregonljiva kazniva dejanja zgodila. V skladu z ugotovitvami bo potekal tudi nadaljnji postopek.

Ob tem so poudarili, da je vsaka oblika nasilja nedopustna. “Pozivamo vse morebitne žrtve tovrstnih dejanj, da sodelujejo s kriminalisti in dejanja prijavijo, saj je cilj taka dejanja zaznati, preiskavo pripeljati do zaključka in tako preprečiti morebitno nadaljevanje kaznivih ravnanj,” so ob tem zapisali.

Kot še pravijo na policiji, razumejo zadržanost žrtev, vendar “zagotavljajo, da bodo storili vse, kar je v njihovi moči, da žrtev zaščitijo”. Dodali so, da z žrtvami postopajo še posebej skrbno in občutljivo, jih po razgovoru seznanijo z možnostmi in različnimi oblikami pomoči ter jih napotijo na ustrezne strokovne službe. “Ves čas našega postopka ima žrtev pravico do spremljevalca, do zagovornika in do informiranja o postopku,” so še dodali.

Kam se lahko obrnete, če ste bili žrtev spolne zlorabe ali nasilja?

Žrtve v stiski se lahko obrnejo tudi na Društvo SOSDruštvo za nenasilno komunikacijo in Pravni center za varstvo človekovih pravic in okolja – PIC, kjer bodo dobile možnost zastopnika, lahko se dogovorijo tudi za anonimno ali skupinsko svetovanje. Za pomoč pri omenjenih organizacijah lahko žrtve zaprosijo tudi, če ne načrtujejo prijave na policijo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje