Ob težavah z avtobusi si na Jesenicah želijo vsaj ureditve železnice

Slovenija 30. Maj 202409:28 4 komentarji
železnica jesenice
Vizualizacija prenove železniške infrastrukture na Jesenicah (Foto: Občina Jesenice)

Jeseniški občinski svet je na sredini izredni seji izpostavil izjemen pomen, ki ga imata za Jesenice ureditev železniške infrastrukture in ohranitev bolnišnične dejavnosti. Z Jesenic tako prihaja poziv državi, naj izvede načrtovani projekt nadgradnje železniške postaje in naj Splošno bolnišnico Jesenice preoblikuje v regijsko bolnišnico.

Na Jesenicah jih skrbi, da bi se zaradi medijske gonje o previsoki investiciji na državi odpovedali projektu nadgradnje železniške postaje ali pa ga oklestili zgolj na ureditev najbolj nujne železniške infrastrukture. Ministrica Alenka Bratušek je namreč naročila revizijo projekta, ko so na razpis prišle le ponudbe, višje od 170 milijonov evrov, medtem ko je ocenjena vrednost investicije 138 milijonov evrov.

Jeseniški občinski svetniki Gibanja Svoboda so ob podpori ostalih svetnikov zahtevali sklic izredne seje. Svetniki so soglasno sprejeli sklep, da je načrtovani projekt zelo pomemben za gospodarski in družbeni razvoj Jesenic, zato naj občina na pristojno ministrstvo in na vlado naslovi pismo podpore z zahtevo, da se projekt izvede v načrtovanem obsegu.

Kot so poudarili na Jesenicah, projekt ne obsega le prenove postaje. Izvedba projekta bi s podvozi in podhodi izboljšala povezanost Jesenic, ki jih deli železnica, zagotovljena bi bila nova parkirišča, ki so rak rana mesta, urejena bi bila tudi protihrupna zaščita.

Na izredni seji tudi ministrica Bratušek

Ministrica Bratušek, ki se je udeležila izredne seje, je Jeseničanom zagotovila, da bo projekt vsekakor izveden. “Ni dvoma, da Jesenice in slovenska železniška infrastruktura ta projekt potrebujejo,” je poudarila in tudi sama dodala, da je projekt mnogo več kot le prenova železniške postaje, temveč celotnega vozlišča, ki med drugim vključuje postavitev 21 kilometrov tirov in 58 kretnic.

“Ta projekt je potreben, želela pa sem se prepričati, ali je res potrebnih toliko tirov in kretnic,” je razlog za revizijo projekta obrazložila ministrica in dodala, da bodo po reviziji lahko res 100-odstotno prepričani, da je v projektu vse tako, kot mora biti, in bodo lahko upravičili porabo vsakega centa davkoplačevalskega denarja. Pojasnila je, da so prej tudi preverili, da je črpanje 56 milijonov evrov evropskih sredstev za projekt možno zamakniti do oktobra 2027. Rezultate revizije ministrica pričakuje septembra, začetek del pa v prihodnjem letu.

Jesenice se sicer ubadajo tudi s težavami z avtobusnimi prevozi. Pred časom so tako ostali brez mestnih avtobusov, težave pa se pojavljajo tudi s šolskimi prevozi.

železnica jesenice
Predlog prenove železniške infrastrukture na Jesenicah (Foto: Občina Jesenice)

Splošna bolnišnica Jesenice naj postane regijska bolnišnica

Sredino izredno sejo so na občini izkoristili za izpostavitev še enega projekta, ki so za Jesenice ključnega pomena. Ker na Jesenicah niso prejeli poziva k dopolnitvi podatkov glede lokacije za umestitev nove gorenjske regijske bolnišnice, jih namreč skrbi, da so izpadli iz igre in bo ministrstvo za zdravje za lokacijo nove bolnišnice izbralo Radovljico ali Kranj.

Kot so izpostavili na Jesenicah, Splošna bolnišnica Jesenice z dolgoletno tradicijo po svoji naravi prerašča v regijsko bolnišnico. “Dejstvo je, da se ob naraščanju potreb po zdravstvenih storitvah srečuje s problemom pomanjkanja ustreznih prostorov. Vendar na območju občine Jesenice, tudi v neposredni bližini bolnišnice, obstajajo ustrezne prostorske danosti, ki omogočajo prostorsko širitev bolnišnice in predstavljajo osnovo za nadaljnji razvoj bolnišničnih dejavnosti na Jesenicah,” so poudarili.

Dodali so, da je lokacijsko bolnišnica dobro umeščena na robu mesta z odlično cestno in železniško povezavo ter je v relativno hitrem času je dostopna vsem uporabnikom. Poleg tega so poudarili, da je država v obnovo in razvoj bolnišnice v zadnjih letih vložila zajeten znesek proračunskih sredstev. “Edino smotrno, racionalno in gospodarno je, da Splošna bolnišnica Jesenice kot gorenjska regijska bolnišnica ostane na sedanji lokaciji in se v okviru dodatnih prostorskih možnosti razvija naprej,” so prepričani na Jesenicah.

Občinski svet je po obravnavi možnosti umestitve regijske bolnišnice v prostor na območju občine Jesenice soglasno podprl zahtevo, da bolnišnična dejavnost neokrnjena ostane na območju občine Jesenice, Splošna bolnišnica Jesenice pa se preoblikuje oziroma nadgradi v regijsko bolnišnico.

Župan sejo izkoristil za Podmežaklo, svetniki so ga zavrnili

Jeseniški župan Peter Bohinec je izredno sejo izkoristil tudi za ponovni poskus uvrstitve 3,4 milijona evrov vrednega projekta ureditve ledene ploskve in strojnice v dvorani Podmežakla v načrt razvojnim programov, kar je pogoj, da bi se občina s projektom lahko prijavila na razpis in potegovala za milijon evrov nepovratnih sredstev.

Svetniki so predlog znova zavrnili in ponovili pomisleke, ki so jih izrazili že na prejšnji seji, in sicer da so na Jesenicah nujnejše druge investicije, zlasti v vodooskrbo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje