Občine za višjo povprečnino pred začetkom usklajevanj z ministrstvom

Slovenija 31. Avg 202411:10 0 komentarjev
Proračun: povprečnina
Foto: Bor Slana/ BOBO

Finančno ministrstvo in reprezentativna združenja občin so začeli postopek za določitev višine povprečnine za leti 2025 in 2026. Združenja so svoj predlog uskladila v petek, ko naj bi ga posredovali tudi ministrstvu. O številkah v javnosti še niso želeli govoriti, poudarjajo pa, da občine vsekakor potrebujejo višjo povprečnino.

Predvideno je, da finančno ministrstvo na podlagi predpisane metodologije izračuna povprečne stroške za financiranje občinskih nalog za naslednji dve proračunski leti in jih z obrazložitvami pošlje reprezentativnim združenjem občin najpozneje do 1. julija tekočega leta.

Kot so zapisali na ministrstvu, so izračune združenjem občin posredovali v roku. Rok, do katerega morajo združenja sporočiti svoje mnenje k izračunom, je 1. september. Zatem se začne postopek za določitev višine povprečnine. Pri tem se poleg izračunanih povprečnih stroškov za financiranje občinskih nalog upošteva tudi okvir za pripravo proračunov sektorja država, ki ga sprejme DZ, so pojasnili.

Višja povprečnina, a številk še ni

Vsa tri reprezentativna združenja občin – Skupnost občin Slovenije, Združenje občin Slovenije in Združenje mestnih občin Slovenije – so v petek uskladila odgovor. Ker ministrstvo še ni prejelo njihovega predloga, v petek o številkah v javnosti še niso želeli govoriti. Glede na dejanska zvišanja stroškov za izvajanje zakonsko določenih nalog, pa občine vsekakor potrebujejo višjo povprečnino, so izpostavili v pojasnilu, ki so ga STA posredovali iz Skupnosti občin Slovenije.

Kolikšno višino povprečnine predlagajo, niso razkrili niti na ministrstvu. So pa v Združenju občin Slovenije pred dnevi opozorili na razkorak med dejanskimi stroški občin in dodeljeno povprečnino, ki je bil po njihovih navedbah lani največji v zadnjih desetih letih, in sicer skoraj 15 odstotkov.

Sporočili so, da predsedstvo združenja za prihodnje leto predlaga določitev povprečnine v višini 830,64 evra, za leto 2026 pa v višini 848,64 evra. Ob tem so napovedali, da se bodo o predlogu še usklajevali z drugima dvema združenjema.

Vlada in sindikati javnega sektorja podpisali dokument o usklajenosti
Finančni minister Klemen Boštjančič (Foto: Borut Živulović/BOBO)

Letos 20, prihodnje leto 34 milijonov evrov

Povprečnina se določi z zakonom, ki ureja izvrševanje državnega proračuna. Sledeč dogovoru, ki so ga predstavniki vlade in združenj občin dosegli oktobra lani, je v zakonu o izvrševanju proračunov za leti 2024 in 2025 povprečnina za letos in prihodnje leto določena v višini 725 evrov.

Ob tem se občinam letos iz državnega proračuna zagotovi sredstva v višini 20 milijonov evrov, v letu 2025 pa 34 milijonov evrov, in sicer za kritje višjih stroškov dela.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!