Obsežen kibernetski napad na mariborsko univerzo

Digitalno 24. Okt 202409:02 > 16:05 3 komentarji

Mariborska univerza je žrtev obsežnega kibernetskega napada. Računalniške storitve so delno ali popolnoma nedostopne, spletne strani ne delujejo. Univerza je v stiku z ustreznimi organi in IT strokovnjaki in se trudi vzpostaviti sistem.

“Na Univerzi v Mariboru smo bili 23. oktobra 2024 zvečer po 20. uri žrtev obsežnega kibernetskega napada. Smo v stiku z ustreznimi organi in IT strokovnjaki. Intenzivno se trudimo z vzpostavitvijo sistema, hkrati pa z organizacijo delovnega in pedagoškega procesa. Več informacij v tem trenutku ne moremo dati,” so sporočili z univerze.

Minister minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije Igor Papič je na popoldanski novinarski konferenci dejal, da je šlo za resen napad. “Pred kratkim sem bil v stiku z rektorjem mariborske univerze. Dogovorjeni smo, da bo univerza do konca dneva podala uradno pojasnilo glede samega obsega napada,” je povedal.

O kibernetskem incidentu so bili obveščeni tudi na SI-CERT. Kot so sporočili, jim nudijo metodološko podporo pri izvajanju preiskave in ponovni vzpostavitvi delovanja informacijskega sistema. Prizadetim uporabnikom svetujejo, da spremljajo obvestila univerze in upoštevajo njihova navodila.

Z informacijo, da naj bi prišlo do vdora v informacijski sistem, je bila seznanjena tudi policija. Kot so zapisali na Policijski upravi Maribor, trenutno potekajo intenzivne kriminalistične aktivnosti v zvezi s tem. Preverjajo vzrok in obseg ter druge okoliščine ter morebitne posledice dogodka, pri čemer aktivno sodelujejo z oškodovanci.

Kot so še pojasnili v računalniškem centru, so trenutno delno ali popolnoma nedostopni internet, študentske e-storitve, e-storitve za zaposlene v strokovnih službah, onemogočena je domenska prijava v računalnike v predavalnicah in računalniških učilnicah ter prijava v storitve z digitalno identiteto univerze, prav tako pa ni mogoče uporabljati e-poštnih predalov zaposlenih in ostalih storitev.

Ob tem so študente in zaposlene obvestili, da bodo zunanje storitve, na primer M365 ali Teams, ostale delujoče do preteka veljavnosti seje. V primeru, da uporabniki geslo, uporabljeno pri digitalni identiteti univerze, uporabljajo tudi na drugih storitvah, naj ga tam takoj spremenijo, so še pozvali.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje