Očitki o diskriminaciji v znanosti: “Vaša začudenost ni utemeljena”

Slovenija 20. Maj 202417:33 > 18:47 1 komentar
Špela Stres
Špela Stres (Foto: Žiga Živulovič jr./BOBO)

Potem ko so prejšnji teden sindikati na Agencijo za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost Republike Slovenije (Aris) naslovili odprto pismo, v katerem so agenciji očitali diskriminacijo na podlagi starševstva oziroma zdravstvenega stanja, jim je na očitke odgovorila direktorica Arisa Špela Stres. Sindikati z njenimi pojasnili niso zadovoljni. "Obžalujemo, da ste se namesto k vsebinski utemeljitvi svojih odločitev raje zatekli v užaljeno pojasnjevanje svojih osebnih okoliščin in kazanje na vaše predhodnike," ji odgovarjajo.

Konfederacije sindikatov Slovenije Pergam, Visokošolskega sindikata Slovenije ter Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije so prejšnji teden na Agencijo za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost Republike Slovenije (Aris) naslovile odprto pismo, v katerem so agenciji očitali diskriminacijo na podlagi nosečnosti, materinstva, starševstva oziroma zdravstvenega stanja.

Po mnenju sindikatov Aris s podzakonskimi akti ter interpretacijo teh postavlja ovire pri strokovnem udejstvovanju znanstvenicam, ki so se odločile za materinstvo, in vsem, ki so bili zaradi bolezni dlje časa odsotni.

Poleg ministrstva za visoko šolstvo, znanost in inovacije, ki je zagotovilo, da bo preverilo očitke, se je na navedbe sindikatov odzvala tudi direktorica Arisa Špela Stres. Med drugim je pojasnila svoje videnje situacije ter zagotovila, da se bo zavzemala za spremembo trenutnih kriterijev, ki so bili sprejeti še pred njenim prihodom na Aris.

Kot je poudarila za N1, je sprejetje kriterijev v pristojnosti upravnega odbora, na predlog znanstvenega sveta Aris. “V okviru svojih pristojnosti sem poskrbela, da so se na pristojnih organih agencije začeli postopki obravnave kriterijev. Sprejem novih kriterijev je po usklajevanjih z Znanstvenim svetom Aris in Upravnim odborom Aris uvrščen na dnevni red seje upravnega odbora, ki bo 22. maja 2023, torej pojutrišnjem,” je pojasnila.

Sicer pa je v nedavnem odgovoru sindikatom še dejala, da je odprta za srečanje in izmenjavo stališč. “Ko bi imeli ponovno predloge za izboljšanje znanstvenoraziskovalnega in inovacijskega prostora v Sloveniji in/ali bili v dvomih glede ravnanj in stališč Aris, vas vabim in se veselim neposredne osebne interakcije z vsemi vami, s skupnim ciljem napredka na tem področju,” je med drugim sporočila sindikatom.

Direktorica Arisa Špela Stres (Foto: Žiga Živulovič jr./BOBO)

“Na mizi imate konkretne primere”

Sindikati obžalujejo, da se je direktorica Stres v pojasnilu namesto k vsebinski utemeljitvi svojih odločitev raje zatekla v “užaljeno pojasnjevanje svojih osebnih okoliščin in kazanje na vaše predhodnike, kar naj bi dokazovalo vaše zavzemanje za enakopravno obravnavo žensk in drugih zaposlenih, ki so zaradi starševskega varstva in bolezni dlje časa odsotni”. Po njihovem prepričanju dejstva govorijo drugače.

“Naj vas spomnimo, da imate na mizi konkretne primere in da ste v zvezi s tem Univerzi v Ljubljani že 6. 4. 2024 v odgovoru na konkretno vprašanje, pod katerega ste podpisani vi, podali interpretacijo, ki je v nasprotju s 63. členom ZZRID. Napovedi, da boste pristopili k spreminjanju kriterijev, zato niso zadosten odgovor, saj zakon velja in ga je tudi Aris dolžan spoštovati od trenutka uveljavitve. Glede na navedeno pa tudi vaša začudenost, da smo vas prisiljeni javno pozivati k enakopravni obravnavi raziskovalcev in raziskovalk, seveda ni utemeljena,” ji odgovarjajo.

Dodali so, da bo njena ravnanja presojala akademska in raziskovalna skupnost, ki ju bodo, tako zagotavljajo, o vsem tudi v prihodnje javno obveščali. Direktorico Stres so zato pozvali, da ne glede na svoja osebna prepričanja in izkušnje, ki članic in članov akademske skupnosti ne morejo zanimati, spoštuje zakonske določbe in jih uveljavi z dejanji.

“Pozivamo vas torej k spoštovanju zakonskih določb in uveljavljanju svojih deklarativnih misli z dejanji,” so zaključili.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje