Od ponedeljka na avtobusih in vlakih manj potnikov

Koronavirus 07. Jan 202220:52 > 08. Jan 2022 07:12 3 komentarji
Javni potniški promet
Saša Despot/BOBO

Vlada je na dopisni seji potrdila spremembe odloka o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb v javnem potniškem prometu. Med drugim bo treba v avtobusih mestnega potniškega prometa ter na vlakih označiti stojišča, med stoječimi potniki pa bo moral biti najmanj en meter razdalje.

Pri javnih linijskih prevozih, posebnih linijskih prevozih, stalnih izvenlinijskih prevozih in občasnih prevozih bo število potnikov omejeno na število registriranih potnikov v vozilu, zmanjšano za sedeže desno od voznika in vrsto sedežev neposredno za voznikom.

V avtobusih mestnega linijskega prevoza potnikov, ki imajo namenske prostore za stojišča, se lahko uporabljajo tudi stojišča, vendar mora biti razdalja med potniki na stojiščih najmanj en meter, razen med osebami iz skupnega gospodinjstva. Stojišča morajo biti primerno označena.

Pri prevozih potnikov bo treba vstopati pri sprednjih vratih, preostala vrata avtobusa so namenjena izključno izstopu potnikov, navaja odlok.

Spremembe tudi na vlakih

V javnem prevozu oseb v železniškem prometu je število potnikov omejeno na število sedišč. V potniških vagonih, ki imajo namenske prostore za stojišča, se lahko uporabljajo tudi stojišča, a mora biti tudi v tem primeru razdalja med potniki na stojiščih najmanj en meter, razen med osebami iz skupnega gospodinjstva. Tudi ta stojišča morajo biti primerno označena.

Železniška postaja Ljubljana
Borut Živulovič/Bobo

Pri posebnih linijskih prevozih, stalnih izvenlinijskih prevozih in občasnih prevozih potnikov, ki se izvajajo z vozili za prevoz potnikov z največ osmimi sedeži poleg vozniškega sedeža, bo medtem lahko največ šest potnikov, pri čemer mora biti sedež desno od voznika prost.

Odlok bo začel veljati v ponedeljek, s čimer se izvajalcem prevoza potnikov omogoči primeren čas za označitev stojišč, so še dodali v vladnem uradu za komuniciranje. S spremembami odloka je vlada določila pogoje uporabe javnega prevoza potnikov v skladu s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje