Odpoklic več živil: nevarni pesticid in prisotnost salmonele

Slovenija 31. Jul 202409:42 3 komentarji
Breskve
Breskve. Fotografija je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Uprava za varno hrano je v sredo odpoklicala več živil. Med drugim rumene breskve, pri katerih so ugotovili prisotnost nedovoljenega pesticida. Pri več mesnih izdelkih je nadzor pokazal prisotnost salmonele.

Včeraj je bilo iz prodaje umaknjenih več živil, je sporočila Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Med umaknjenimi živili so rumene breskve s srbskim poreklom, ki so se prodajale v Mercatorju. “Uprava je bila s strani podjetja Mercator obveščena o odpoklicu breskev zaradi ugotovljene prisotnosti nedovoljenega pesticida klorpirifos,” so sporočili. Breskve je trgovcu dobavljalo hrvaško podjetje ENNA Fruit.

Potrošnikom, ki so kupili neskladne breskve in jih še hranijo doma na upravi, svetujejo, naj jih ne uporabijo oziroma zaužijejo, temveč jih vrnejo na mesto prodaje.

Pesticid klorpirifos je EU prepovedala leta 2020 zaradi nesprejemljivih tveganj za ljudi in okolje.

Odpoklic mesnih izdelkov zaradi salmonele

Med odpoklicanimi izdelki na spletni strani uprave se je včeraj znašlo še več mesnih izdelkov, pri obeh je nadzor ugotovil prisotnost bakterije salmonela.

V prvem primeru gre za odpoklic ražnjičev in mase za čevapčiče mesarije KOKOL v Cirkulanah. Obema živiloma je sicer rok uporabe s 24. 7. že potekel. “Če so potrošniki živili zamrznili, naj ju zavržejo,” svetujejo na upravi.

Uprava je v okviru nadzora prisotnost salmonele odkrila tudi v vzorcu postreženega piščančjega mesa v marinadi. Vzorec so odvzeli v trgovini Jager supermarket v Radencih. Tudi temu živilu je že pretekel rok uporabe, potrošniki, ki so ga zamrznili, naj meso zavržejo.

Seznam odpoklicanih izdelkov:

  1. Sveže breskve – Breskve rumene; črtna koda: 3858885876251; serija/lot: 2024/01-002273. Dobavitelj: ENNA Fruit d.o.o., Hrvaška. Distributer: Mercator d.o.o., KZ Velike Lašče, M-KZ Litija, Mlinotest, KGZ Idrija. Razlog za odpoklic: prisotnost klorpirifosa
  2. Ražnjiči iz perutninskega mesa; serija/lot: 65594/24; rok uporabe: 24.7.2024. Proizvajalec: Mesarija KOKOL d.o.o., p. Cirkulane. Razlog za odpoklic: prisotnost mikroba Salmonella Derby in Salmonella Infantis
  3. Masa za čevapčiče; serija/lot: 917, 938/24; rok uporabe: 24.7.2024. Proizvajalec: Mesarija KOKOL d.o.o., p. Cirkulane. Razlog za odpoklic: prisotnost mikroba Salmonella Derby
  4. Piščančje meso v marinadi, postrežno; lot/serija: 22.7.2024; datum proizvodnje: 22.7.2024; rok uporabe: 25.7.2024. Proizvajalec: JAGROS d.o.o., Prvomajska 29, p. Rogaška Slatina. Vzorčeno: PE JAGER Supermarket Radenci. Razlog za odpoklic: prisotnost mikroba Salmonella enterica subsp. Enterica – skupina O:7

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje