Odprtje nove ceste na Gorenjskem: ministrica vesela, kmetje besni

Slovenija 03. Jul 202416:43 15 komentarjev
Protest kmetov
Foto: N1

Medtem ko so se odprtja cestnega odseka med Hotemažami in Britofom veselili župan Kranja, župan Šenčurja in ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek, so bili na drugi strani nezadovoljni kmetje. Na tem odseku je vožnja s traktorji namreč prepovedana. Kmeti ob tem opozarjajo, da je vožnja skozi vasi nevarnejša, prav tako pa nimajo dostopa do nekaterih svojih njiv.

V Kranju so odprli nov cestni odsek med Hotemažami in Britofom, ki vodi mimo naselij Hotemaže, Visoko, Milje in Britof. Odsek je dolg 3,7 kilometra, vrednost projekta pa je 5,6 milijona evrov. Na to cesto so domačini čakali dolgih 40 let, saj bo po pričakovanjih močno razbremenila prometne tokove po Kranju in okolici.

Na odprtju so tako bili župan Kranja Matjaž Rakovec, župan Šenčurja Ciril Kozjek ter ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek. Ta je ob odprtju nove ceste dejala, da je “vesela kot ministrica in kot Kranjčanka”. Ob tem je dodala, da bodo v času, ko čakajo na dokončno uporabno dovoljenje, izvajali tudi monitoring hrupa. “Prebivalci so to predlagali. Ugotovili bomo, koliko morebitne protihrupne zaščite bo še potrebno,” je napovedala.

Tudi Rakovec in Kozjek sta poudarila, kako velika pridobitev je to za Kranjčane. “Danes je dan D in vsi smo ga veseli,” je zatrdil Kozjek, medtem ko je Rakovec izpostavil, kako velika razbremenitev je to za krajane od Predoselj do Hotemaž. “Stari Kranjčani vemo, koliko hrupa je bilo na tej stari cesti,” je še dodal župan.

Odprtje nove ceste
Foto: N1

Popolnoma druga slika je bila nekaj metrov stran, kjer se je zbralo približno 40 nezadovoljnih kmetov. Na novem cestnem odseku je namreč prepovedana vožnja za traktorje. Ob izraženem nezadovoljstvu enega izmed predstavnikov kmetov je ministrica dejala, da je projekt v tem trenutku takšen, kot je, v skladu s tem pa je urejen tudi prometni režim. “”Pravila, kaj lahko in kaj ne, so zelo jasna in zapisana v zakonodaji, to si ne izmišljujem ne jaz ne moji sodelavci, ampak je jasno navedeno, kje, kaj, kakšne so hitrosti, kje lahko vozijo traktorji. /…/ Prepričana sem, da bomo do pridobitve uporabnega dovoljenja preverili, kaj lahko. Dam besedo,” je dejala nezadovoljnim kmetom.

Ceste Hotemaže-Britof
Foto: N1

Kmet Matej Pičman je opozoril, da je največja težava te prepovedi v (ne)varnosti vožnje skozi vasi. “Voziti se moramo po vaseh, kjer so pešci, šolarji, skiroji, kolesa … Skozi Milje-Visoko še niso narisali nove kolesarske steze, ampak jo bodo. In mi naj se s temi stroji vozimo po vaseh – kdo bo rekel, da je to varno? To ni varno. Ta odsek ceste je 40 let in več, zdaj pa so postavili znak ‘prepovedano za traktorje’. Kje naj pridemo na Primskovo, kje naj pridemo čez avtocesto?”

Kmetje prav tako ne morejo do nekaterih svojih njiv, dodajajo. “Tudi če je ministrica rekla, da je zagotovljena cesta do njiv, to ne drži,” pa zatrjuje kmet Miha Štular. Ob tem kmetje v en glas opozarjajo, da se njihova pot podaljša za 2,5 kilometra, ob tem pa s težko mehanizacijo ogrožajo varnost drugih v vasi.

Da bi prikazali, o čem govorijo in na kaj opozarjajo, je našega snemalca eden izmed kmetov vzel na svoj traktor. Skupaj sta opravila pot med Britofom in Hotemažami.

Zakaj je vožnja skozi vasi po mnenju kmetov nevarna?

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje