“Na meji prevarantstva.” Kako zasebne banke popkovnične krvi zavajajo starše?

Poglobljeno 27. Okt 202405:20 8 komentarjev
zasebna banka popkovnične krvi
Shranjevanje popkovnične krvi v zasebni banki na Poljskem (Foto: Profimedia)

Starši, ki so matične celice iz popkovnične krvi svojih otrok zaupali v dolgoročno hranjenje propadli Biobanki ali pa kateri od drugih zasebnih bank popkovnične krvi, se morajo zavedati, da so bili k temu nagovorjeni z zavajajočimi obljubami o izjemnosti in nenadomestljivosti teh celic. Napredek v medicini je šel v drugo smer in danes je uporaba matičnih celic iz popkovnične krvi v zatonu. "Njihove obljube so zelo daleč od resnice," nam je povedal otroški hematolog dr. Janez Jazbec. "Njihovo oglaševanje me spominja na oglaševanje prehranskih dopolnil."

“Vaš otrok je ob rojstvu obdarovan z enkratno zavarovalno polico – potentnimi matičnimi celicami v popkovnični krvi in tkivu,” zatrjuje spletna stran družbe Biobanka, ki je danes še vedno aktivna, kljub temu da je podjetje brez opozorila prenehalo poslovati in starše, ki so jim za približno 2 tisoč evrov za 20 let zaupali hranjenje popkovnične krvi, pustilo na cedilu. “Shranjene matične celice lahko vaš otrok izkoristi kadarkoli v življenju za morebitno zdravljenje že skoraj 100 različnih bolezni. /…/ Shranitev matičnih celic ob rojstvu zagotavlja najkvalitetnejši vir v primeru zdravljenja,” še obljublja.

“V 30 letih nismo uporabili niti ene enote krvi iz zasebne banke”

Podobne obljube je mogoče najti tudi na spletnih straneh drugih slovenskih ponudnikov shranjevanja matičnih celic iz popkovnične krvi, ki še poslujejo in sprejemajo popkovnično kri.

“Če berete oglasna sporočila, ki jih te banke objavljajo na internetu, lahko ugotovite, da so na meji prevarantstva, saj so obljube zelo daleč od resnice. Njihovo oglaševanje me spominja na oglaševanje prehranskih dopolnil,” je neposreden dr. Janez Jazbec, predstojnik Kliničnega oddelka za otroško hematologijo in onkologijo na ljubljanski pediatrični kliniki.

“Hvalijo se, da je mogoče z matičnimi celicami iz popkovnične krvi zdraviti na desetine različnih bolezni, ne povedo pa, da v teh primerih ne gre za zdravljenje z lastnimi celicami, temveč s celicami drugih darovalcev, bodisi sorodnikov bodisi iz javnih bank.”

Janez Jazbec
dr. Janez Jazbec (Foto: Žiga Živulović jr./Bobo)

Za večino bolezni, ki bi jih potencialno lahko zdravili z matičnimi celicami iz popkovnične krvi, velja, opozarja dr. Jazbec, da presaditev lastnih celic (avtologna presaditev) ne pride v poštev, ker so genetske motnje, ki so bolezen povzročile, prisotne tudi v teh celicah.

“Na našem oddelku že več kot 30 let redno izvajamo presaditve krvotvornih matičnih celic, pa še nikoli do zdaj nismo uporabili niti ene enote popkovnične krvi, shranjene v zasebni banki.”

Obeti samopostrežne trgovine rezervnih človeških delov

Zasebne banke popkovnične krvi že od njihovih začetkov jahajo na razburljivosti in obetih matičnih celic, o katerih večina javnosti ve le to, da se potencialno lahko razvijejo v katerokoli celico v človeškem telesu. Ta podatek buri domišljijo in ponuja obet futuristične prihodnosti.

“Že pred 30 leti sem kot novinec na področju hematologije poslušal o obetih zdravljenja s krvotvornimi matičnimi celicami, ki naj bi se bile sposobne razviti v katerokoli tkivo v organizmu,” nam je povedal dr. Samo Zver, predstojnik Kliničnega oddelka za hematologijo v ljubljanskem kliničnem centru.

“Govor je bilo o tem, da je le še vprašanje časa, kdaj bomo znali pozdraviti vse rakave bolezni, kdaj bomo znali popraviti ali celo nadomestiti poškodovane organe … Da bomo imeli na voljo samopostrežno trgovino človeških rezervnih delov. Do danes se na tem področju nismo premaknili praktično nikamor.”

Samo Zver
dr. Samo Zver (Foto: Egon Parteli/N1)

Ko se na legitimne “fantazije” obesi denar

Slika svetle prihodnosti, v kateri ni več neozdravljivih bolezni in nepopravljivih poškodb, je postala komercialna priložnost. “Na potencialne obete matičnih celic, o katerih je bilo do neke mere legitimno sanjati in fantazirati, se je obesil denar, posledično pa je celotna zgodba dobila precej bolj “veličastne” okvirje, kot bi si v realnosti zaslužila,” je dejal dr. Zver.

“Shranjevanje matičnih celic iz popkovnične krvi so oglaševali kot zavarovanje, da vam bodo rezervni deli za popravilo telesa vedno na voljo. A to se do danes ni uresničilo. Tudi indicev ni bilo, da bi bil preboj blizu.”

Zaenkrat še vedno velja, je poudaril Zver, da je zasebno shranjevanje popkovnične krvi smiselno edino, če je v družini bolnik z boleznijo, ki jo je mogoče zdraviti s presaditvijo krvotvornih matičnih celic. Za druge namene pa dokazanih koristi ni.”

Pa še v tem primeru so na voljo tudi alternativne rešitve.

Matične celice iz popkovične krvi
Enote popkovnične krvi v največji evropski zasebni banki na Poljskem (Foto: Profimedia)

Napredek v medicini je šel v drugo smer

Ponudniki zasebnega shranjevanja popkovnične krvi so svoje storitve ves čas utemeljevali z napovedjo napredka v medicini in znanosti, ki naj bi iz matičnih celic iz otrokove popkovnične krvi ustvaril neusahljiv vir zdravja in mladosti. Dejansko pa se je zgodilo ravno obratno. Napredek v medicini in znanosti je matične celice iz popkovnične krvi naredil manj pomembne.

“Zaradi razvoja na področju transplantacijske medicine krvotvornih matičnih celic iz popkovnične krvi v hematologiji skoraj več ne potrebujemo,” je pojasnil dr. Samo Zver. “Namesto tega lahko namreč uporabimo alternativne vire krvotvornih matičnih celic, saj je te matične celice tudi pri odraslem človeku mogoče najti praktično po vsem telesu.”

S postopkom “afereze” je denimo matične celice mogoče pridobiti iz krvi odraslega človeka, mogoče jih je tudi izolirati iz maščobnega tkiva. “Prednost teh postopkov je v tem, da lahko pridobimo bistveno več krvotvornih matičnih celic kot iz popkovnične krvi. Pri čemer je postopek presaditve matičnih celic iz popkovnične krvi enkrat dražji,” je še dejal Zver.

Matične celice afereza
Darovanje matičnih celic s postopkom afereze (Foto: Profimedia)

Shranjevanje celic iz popkovnične krvi danes “verjetno nesmiselno”

Dr. Zveru pritrjuje tudi njegov sodelavec dr. Matjaž Sever, vodja transplantacij krvotvornih matičnih celic na hematološkem oddelku. “V zadnjih letih so se presaditve krvotvornih matičnih celic iz popkovnične krvi skoraj povsem ustavile in zamirajo. Zanašati smo se namreč začeli na t. i. haploidentične presaditve.”

Za presaditev tako večinoma uporabijo krvotvorne celice otrok ali staršev bolnika, ki jih praviloma pridobijo iz krvi s postopkom afereze. Pri teh celicah je ujemanje z bolnikom sicer polovično, kar pa nadzorujejo z zaviranjem imunskega odziva v posebnem, novejšem postopku presaditve. Na ta način lahko najdejo primernega darovalca za kar 95 odstotkov bolnikov.

“V današnjem času je zaradi napredka v medicini shranjevanje krvotvornih matičnih celic iz popkovnične krvi verjetno nesmiselno,” je bil jasen dr. Sever. “Verjetnost, da jih boste kdaj uporabili, je res zanemarljiva.”

hematolog Matjaž Sever
dr. Matjaž Sever (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Obstajajo boljši viri krvotvornih matičnih celic

“Verjetnost, da bo človek potreboval lastno shranjeno popkovnično kri za zdravljenje s presaditvijo krvotvornih matičnih celic v prvih 20 letih življenja, je izredno majhna in znaša 0,001 do 0,04 odstotka,” nam je povedal specialist transfuzijske medicine Marko Cukjati, predstojnik oddelka za terapevtske storitve na Zavodu za transfuzijsko medicino. “Tudi v primeru potrebe po takšnem zdravljenju pa je zelo verjetno, da bodo na voljo tudi drugi viri ustreznih matičnih celic, boljši od popkovnične krvi.”

Kot že rečeno, krvotvorne matične celice znamo po novem pridobiti tudi iz tkiv odraslih ljudi.

Izredno malo je po Cukjatijevih besedah tudi drugih indikacij za uporabo lastne popkovnične krvi. Gre bolj za posamezne poskuse zdravljenja. “Znana je klinična študija Univerze Duke, v kateri poskušajo z matičnimi celicami zdraviti avtizem, kar pa še ne pomeni, da lahko trdimo, da je to nov način zdravljenja avtizma, ki se bo široko uveljavil.”

Zadnji objavljeni rezultati raziskav Univerze Duke, kjer izvajanje raziskav financirajo bogati donatorji, sicer segajo v leto 2020. Študija na 180 otrocih z avtizmom ni dala prepričljivih dokazov o učinkovitosti zdravljenja s krvotvornimi matičnimi celicami iz popkovnične krvi.

Slovenska javna banka popkovnične krvi ni pomagala še nikomur

V Sloveniji imamo tudi javno banko krvotvornih matičnih celic iz popkovnične krvi. Dostop do tam shranjenega materiala ima potencialno vsak, ki bi ga potreboval za zdravljenje, tudi iz tujine.

A ta javna banka, za katero skrbijo na Zavodu za transfuzijsko medicino, vzorcev že od leta 2015 ne sprejema. “Javna banka je do leta 2015 shranila 1.061 enot popkovnične krvi in s tem dosegla svoj cilj glede optimalnega števila shranjenih enot, kot so ga opredelili področni strokovni kolegiji,” nam je pojasnil Marko Cukjati.

ZAVOD ZA TRANSFUZIJO
Foto: Jaka Vinšek, BOBO

Iz slovenske javne banke popkovnične krvi do danes ni bila izdana še nobena enota. “Bilo je nekaj povpraševanj tujih transplantacijskih centrov, ki pa so na koncu našli primernejše enote oz. darovalca.”

Slovenski bolniki, ki so potrebovali presaditev krvotvornih matičnih celic iz popkovnične krvi, so do zdaj primernega darovalca vedno našli v tujih javnih bankah. Je pa obstoj slovenske javne banke pogoj za vključitev v mednarodni program izmenjave, ki slovenskim bolnikom nudi dostop do velike baze popkovnične krvi, shranjene v tujih javnih bankah.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje