Onesnaženje na Bledu: izvirsko vodo zlivamo v kanalizacijo, fekalije pa v naravo

N1 video 14. Okt 202405:20 4 komentarji

Očitkov, da je za fekalije v potoku Jezernica — ki se tako onesnažena izliva v Savo Bohinjko — kriva čistilna naprava in da bi težavo morala rešiti občina, imajo na Bledu dovolj. Zato je direktor čistilne naprave ekipo N1 popeljal skozi celoten proces čiščenja odpadne vode. Pokazal nam je tudi problem, ki je po njegovem in mnenju občine glavni vzrok, da se fekalije v potok že več kot 15 let prelivajo 365 dni na leto. "Nesmiselno je, da je čista izvirska voda speljana v kanalizacijski sistem, onesnaženo pa spuščamo v naravo," opozarja.

Večkrat smo že poročali o fekalijah, ki se na Bledu izlivajo v potok Jezernica. Potok je videti kot kanalizacijski kanal, poln rjavkaste vode in toaletnih pripomočkov.

Na Bledu se namreč komunalne odpadne vode v centralno čistilno napravo stekajo po dveh kanalih: V kanal je sodoben, 20 kilometrov dolg, M kanal pa je star. Sem se skupaj s kanalizacijo stekajo tudi padavinske in izvirske vode. In prav te — predvsem potok Ušivec — so po mnenju občine glavna težava.

Z direktorjem čistilne naprave Anžetom Bizjakom smo se dobili ob Ledni dvorani Bled, kjer je odprl na videz običajen kanalizacijski jašek. A v njem, kot bi pričakovali, ni bilo kanalizacije, temveč čista izvirska voda oziroma Ušivec. “Pretok je od 35 do 50 litrov na sekundo, torej si lahko preračunamo, da tega hidravlično ni mogoče speljati na eno čistilno napravo.”

Fekalije na Bledu
Izvir potoka Ušivec, ki naj bi obremenjeval kanalizacijski sistem. (Foto: N1)

Razbremenilniki, ki jih imajo druge občine, imajo v kanalizacijski sistem večinoma speljano zgolj meteorno, ne pa tudi izvirske vode. To v praksi pomeni, da do prelivanja fekalij pride ob močnejšem deževju. Na Bledu pa v naravo iztekajo ves čas.

Na čistilno napravo priteče tudi milijon m³ vode več, kot znaša poraba pitne vode

Po besedah Bizjaka občani Bleda in Gorij, ki ju omenjen kanalizacijski sistem pokriva, mesečno porabijo med 750 in 800.000 kubičnih metrov vode, na čistilno napravo pa je v enem mesecu priteklo tudi že 1.800.000 kubičnih metrov vode. “To je milijon več, kot pa znaša sama poraba pitne vode, s tem, da je določena količina prek razbremenilnika odtekla v Jezernico, še preden je prišla do čistilne naprave.”

Poudarja, da je nesmiselno, da je čista izvirska voda speljana v kanalizacijski sistem, isto vodo — pomešano s fekalijami — pa nato spuščamo v naravo. “O problematiki z državo govorimo že 15 let, a se ni nič premaknilo,” pravi in s prstom kaže na pristojna ministrstva ter ostale institucije, kot sta Arso in direkcija za vode.

“Vsak izvir je last države. Mi smo dobili odgovor, da ker je potok Ušivec kanaliziran, je avtomatsko last občine, ki je primorana za potok skrbeti. Osebno se s tem ne strinjam. Zakaj bi za vodo, ki ni last občine, plačevali občani? To ni pošteno od države. Ušivec je treba iz sistema izločiti,” poudarja.

Poleg glavnega krivca za prelivanje fekalij na Bledu je direktor ekipi N1 pokazal tudi samo čistilno napravo. Očitkov, da je za fekalno onesnaženje odgovorna čistilna naprava, ima namreč dovolj. Na dotoku na čistilni napravi in na iztoku iz nje smo odvzeli tudi vzorca vode. Kakšna sta bila? Več v reportaži na vrhu članka.

Fekalije na Bledu
Vzorca vode, ki je bila odvzeta na dotoku čistilne naprave in iztoku iz nje. (Foto: N1)

Direkcija za vode: Namero občine podpiramo, vendar …

Na direkciji za vode so za N1 pojasnili, da je za izločitev izvirskih voda iz kanalizacijskega sistema pristojen upravljalec, ki je te vode v kanalizacijski sistem v preteklosti tudi napeljal. Strinjajo se, da bi bilo treba izvirske vode s potokom Ušivec vred ločiti, a pod pogojem, da poteza ne bo negativno obremenila vodnega telesa, kamor bi se izvirske vode iztekale.

In tu pride do težave. Občina Bled bi Ušivec rada speljala v Blejsko jezero. Tako bi po njihovem mnenju povečali pretok v jezeru ter zmanjšali onesnaženje in cvetenje. A agencija za okolje (Arso) temu nasprotuje. Kemijske analize Ušivca so namreč po njihovih besedah pokazale, da je Ušivec obremenjen z nitrati, fosforjem in raztopljenimi mineralnimi solmi. “Direkten iztok v Blejsko jezero bi poslabšal stanje vode,” opozarjajo.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje