Opice in velike mačke iz ZOO Ljubljana bodo cepili proti covidu-19

Koronavirus 07. Avg 202111:57 > 15:16 2 komentarja
Šimpanz Boris ZOO Ljubljana
ZOO Ljubljana

Medtem ko živalski vrtovi v ZDA že cepijo živali proti koronavirusu z eksperimentalnim cepivom podjetja Zoetis, v Evropski uniji (EU) zanje še ni odobreno nobeno cepivo. Čakajo ga tudi v ZOO Ljubljana, kjer bodo najprej cepili za virus najbolj dovzetne živali, začenši z opicami in velikimi mačkami.

Tveganje za prenos covida-19 z živali na ljudi je po doslej znanih raziskavah majhno, v obratni smeri pa je večje. Tako je do zdaj znanih že nekaj primerov okužb v živalskih vrtovih po svetu, živali so se večinoma okužile prek okuženega oskrbnika.

V ZOO Ljubljana sicer zlasti pri opicah in zvereh, ki so po študijah bolj dovzetne za okužbo, priporočajo uporabo maske tudi ob zunanjih razglediščih – da se ne bi okužile od obiskovalcev.

Analizirajo vzorce blata

V ljubljanskem živalskem vrtu do zdaj sicer niso zaznali okužbe pri katerih od živali, čeprav jih redno testirajo. Medtem ko se pri ljudeh to izvaja z jemanjem nosnožrelnih brisov (s palčko iz nosu), pri živalih pregledujejo blato.

Po besedah vodje veterinarske službe v ZOO Ljubljana Pavla Kvapila redno jemljejo vzorce blata, da bi izsledili tudi morebitne asimptomatske okužbe. Do zdaj niso zabeležili nobenega primera okužbe s Covid-19.

Če bo cepivo odobreno, bo morda v Ljubljani cepljen tudi estonski sibirski tiger Botsman, ki so ga konec aprila pripeljali v Ljubljano, potem ko je tu zaradi raka poginil tiger Vito. Botsman, ki je pri nas na “paritveni” misiji, se po postanku v ZOO Ljubljana najverjetneje vrača v živalski vrt v Talinu, kjer mu zdaj gradijo novo ogrado.

tiger ZOO Ljubljana
ZOO Ljubljana

Najprej na vrsti opice in velike mačke

Načrtujejo pa cepljenje dovzetnih vrst takoj, ko bo cepivo za živali na voljo, pravi Kvapil in pojasni, da je v ZDA že na voljo eksperimentalno cepivo, v EU pa je še v postopku registracije.

Gre za cepivo ameriškega podjetja Zoetis, ki je bilo nekoč v lasti podjetja Pfizer, farmacevta, ki je razvil eno najširše uporabljanih cepiv proti koronavirusu za ljudi. Cepivo za živali v dveh odmerkih je v ZDA že dobilo dovoljenje za testno uporabo. Od konca junija tako v več kot 70 živalskih vrtovih cepijo živali. Živalski vrtovi se po poročanju tujih medijev sami odločajo, katere živali bodo zaščitili, cepivo pa je primerno za več vrst živali, od levov in tigrov, šimpanzov, goril in gibonov do volkov.

Tudi v ljubljanskem živalskem vrtu nameravajo po besedah Kvapila s cepivom zaščititi vse dovzetne živalske vrste, za katere bo cepivo registrirano. “Glede na vrste živali, ki jih imamo v ZOO Ljubljana, bodo zagotovo prišle prve na vrsto vse opice ter velike mačke.”

Praviloma mili simptomi, a tudi nekaj smrti

V živalskih vrtovih po svetu se je v zadnjem letu in pol (kljub temu da so bili marsikje lep čas zaprti za obiskovalce) pojavilo kar nekaj okužb živali. Enega večjih izbruhov so lani imeli v živalskem vrtu v Bronxu, kjer je bilo okuženih pet tigrov in trije levi. Januarja letos so okužbo s covidom-19 potrdili pri osmih gorilah v živalskem vrtu v San Diegu, aprila pa nato še pri treh malajskih tigrih v živalskem vrtu Virginia v Norfolku.

Iz živalskega vrta Ragunan v Džakarti so pred dnevi sporočili, da dva sumatranska tigra okrevata po okužbi s covidom-19. Kako ste okužila, še ni znano, so poročale indonezijske oblasti. 9-letni Tino in 12-letni Hari sta bila testirana zatem, ko sta začela kazati gripi podoben simptome. Imela sta težave z dihanjem in izgubila apetit.

Po svetu pa je že bilo nekaj smrtnih primerov. Forbes je junija poročal o smrti devetletne levinje in 12-letnega leva po okužbi s koronavirusom v indijskem živalskem vrtu Valandur, pri čemer pa so za levinjo kasneje ugotovili, da je imela tudi virus pasje kuge (CDV). Še deset levov je bilo okuženih. Na Švedskem pa so, prav tako po poročanju Forbesa, uspavali starejšo, 17-letno tigrico, ki je imela po okužbi s koronavirusom težave z dihali in živčevjem.

Bomo v prihodnje cepili tudi hišne mačke?

ogrevanje radiator plin elektrika
BOBO

Če se velike mačke, kot so pume, tigri, levi, lahko okužijo in je zanje smiselno cepljenje, je verjetno na mestu vprašanje, ali bomo v prihodnje cepili tudi naše hišne mačke in pse. Na spletni strani NIJZ je pojasnilo, da glede na zbrane informacije, ni dokazov, da bi domače živali lahko prenašale virus in da cepiva za hišne ljubljenčke ni.

Študije kažejo, da se nekatere domače živali okužijo, a je potek bolezni zelo blag. Utrechtska univerza na Nizozemskem je  mobilna veterinarska enota testirala 154 mačk in 156 psov iz gospodinjstev, katerih lastnik je bil okužen s koronavirusom. Šest od 154 mačk in 7 od 156 psov je bilo pozitivnih, pri 31 mačkah in 23 psih so našli protitelesa. Vse živali so imele mile simptome.

 

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje