Koalicija in opozicija pri oceni poplavne sanacije na nasprotnih bregovih

Slovenija 09. Sep 202416:26 > 18:52 0 komentarjev
poplave 2023, Meža
Reka Meža v Mežici (Foto: Žiga Živulović, BOBO)

DZ je na izredni seji zaključil razpravo o predlogu priporočil DZ vladi, s katerim so želeli v poslanski skupini SDS vlado spodbuditi k hitrejši sanaciji po lanskih poplavah. Medtem ko je opozicija poudarjala, da vlada pri svojem delu ni bila dovolj operativna, je koalicija prepričana, da je bilo opravljenega veliko dela, ki pa še ni zaključeno.

V večurni razpravi, ki so jo zahtevali poslanci iz vrst SDS, so opozicijski poslanci opozarjali na neoperativnost vlade po lanskoletnih avgustovskih poplavah.

Poslanec SDS Zvonko Černač je obžaloval, da koalicija zavrača rešitve, ki jih predlaga opozicija. “Edina svetla točka na tej poti je to, da se pripravljajo spremembe zakona glede naravnih nesreč. Upamo, da bodo šle v smer, da se bodo postopki uredili na način, da ne bomo čez leto dni ponovno govorili o tem, kako še vedno ni zgrajena nobena hiša,” je dejal.

Zavrnil je tudi očitke koalicijskih poslancev, da z današnjo izredno sejo širijo populizem. Tega je očital predsedniku vlade Robertu Golobu, ki je pred letom dni “govoril o tem, da se čas pri tej obnovi ne bo štel v mesecih, ampak v dnevih”.

Poslanec NSi Janez Cigler Kralj je poudaril, da priporočila SDS vladi vidi kot konstruktivno pomoč oz. da se opozori na to, kaj na terenu ne poteka tako, kot bi želeli.

Izredna seja o lanski ujmi
Foto: Matija Sušnik/DZ

Njegov strankarski kolega Jožef Horvat pa je bil med razpravo kritičen do poteka projekta rekonstrukcije in zvišanja 45 kilometrov nasipov ob reki Muri. “Za to je zagotovljenih približno 40 milijonov evrov sredstev iz načrta za okrevanje in odpornost in zdaj vse skupaj nekako stoji,” je dejal. V primeru, da se ne bo nič premaknilo, je za prihodnje tedne napovedal sklic seje pristojnega odbora, na katero bodo povabili vse deležnike.

Vodja vladne službe za obnovo po poplavah Boštjan Šefic je medtem zavrnil očitke, da ljudje po letu dni še vedno ne vedo, kakšna usoda jih čaka. “Za vseh 343 objektov s seznama je najmanj od 30. julija popolnoma jasno, kakšna so strokovna mnenja in kako se je stroka opredelila do slehernega objekta. Znano je tudi, da 85 objektov ni več na tem seznamu,” je pojasnil.

Glede priprave cenitvenih poročil je povedal, da jih je bilo do danes opravljenih 124. Cenilci trenutno izvajajo nov paket 70 cenitev, ki bo zaključen do konca septembra, nato jim ostane še priprava 58 cenitvenih poročil. “Ogromna večina se s temi cenitvami strinja, kar izkazujejo tudi zelo hitri odgovori s strani upravičencev in dana soglasja. Za približno deset odstotkov teh cenitev pa upravičenci želijo dodatna pojasnila,” je stanje orisal državni sekretar.

Izredna seja o lanski ujmi
Foto: Matija Sušnik/DZ

Koalicijski poslanci so v razpravi poudarjali predvsem velik obseg dela, ki ga je vlada opravila v zadnjem več kot letu dni.

“Mislim, da je vsem jasno, da zakonodajni okvir, ki je veljal, ni bil vzpostavljen na način, da bi predvideval tako naravno katastrofo in kako se sploh lotiti vsega tega. Vlada je odreagirala zelo hitro z ustreznim delom interventnih služb,” je oceno dela pristojnih podala poslanka Svobode Andreja Kert.

Poslanka iste stranke Nataša Avšič Bogovič pa je spomnila, da bo, kar zadeva pridobivanje finančne pomoči, novela zakona o odpravi posledic naravnih nesreč zajela tudi tisto skupino ljudi, ki je bila izvzeta, ker v času ujme še ni imela uporabnega dovoljenja in hišne številke za svoje domove. Določeni posamezniki, ki ne sodijo v nobeno od predvidenih skupin, pa bodo obravnavani posamično. Poslanci bodo v torek potrjevali tudi novelo zakona o obnovi, razvoju in zagotavljanju finančnih sredstev.

Izredna seja o lanski ujmi
Foto: Matija Sušnik/DZ

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!