Opozicija s kazensko ovadbo nad predsednico DZ Klakočar Zupančič

N1 video 11. Sep 202410:45 > 12:46 10 komentarjev
Urška Klakočar Zupančič, pogovor, N1 Studio
Foto: Jan Gregorc/N1

Opozicijski SDS in NSi sta zoper predsednico državnega zbora Urško Klakočar Zupančič podali naznanitev suma kaznivega dejanja. V opoziciji namreč menijo, da je Klakočar Zupančič onemogočala ustanovitev preiskovalne komisije o podjetjih v slovenski energetiki in tako zlorabila uradni položaj.

Poslanci NSi in SDS so na policijo in ljubljansko okrožno državno tožilstvo naznanili sum kaznivega dejanja predsednice državnega zbora Urške Klakočar Zupančič. Očitajo ji, da je predsednica državnega zbora storila kaznivo dejanje zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic in kaznivega dejanja nevestnega dela v službi.

Prepričani so namreč, da Klakočar Zupančič kljub poslovniškim pravilom onemogoča ustanovitev parlamentarne preiskovalne komisije podjetij v slovenski energetiki.

Ob tem je poslanec SDS Danijel Krivec poudaril, da so do sedaj večkrat opozarjali na kršitve poslovnika. “Predsednica DZ se je vedno postavila na stališče, da ona kot pravnica in nekdanja sodnica vse najbolje ve ter ne dopušča praktično nobene razprave,” je povedal v izjavi za medije.

Opozicijski poslanci so prepričani, da so izčrpali vse druge možnosti, zato so se odločili za kazensko ovadbo. Ob tem je Krivec spomnil, da to ni prva kazenska ovadba zoper predsednika hrama demokracije. “V preteklosti se je ta instrument že uporabil proti takratnemu predsedniku DZ Milanu Brglezu. Tako ne drži, da se ta instrument izkorišča v smislu pritiska,” je rekel.

Poslanec SDS meni, da je za demokracijo to koristno in nujno. “V nasprotnem primeru lahko pride do še večjih anomalij pri našem delu.” Glede napovedi Klakočar Zupančič, da bo ovadila opozicijo, je Krivec dejal, da odločitev v tej zadevi prepušča pristojnim organom.

Vrtovec: Če kdo misli, da je nad zakoni, ni primeren za ta položaj

Poslanec NSi Jernej Vrtovec je prepričan, da je državni zbor ugrabljen. Po njegovih besedah je sodu izbilo dno, da se zahteve 23 poslancev za sklic izredne seje ne spoštuje. “Predsednica DZ ali kdorkoli drugi, nima podlage v poslovniku, ustavi ali zakonodajno-pravni službi DZ, da reče, da ne bo spoštoval volje poslancev za sklic izredne seje. Institucija državnega zbora je v tem trenutku ugrabljena,” je rekel.

“Najmanj kar lahko naredimo je to, da na pomoč pokličemo druge organe. Če pa kdo misli, da je nad oblastjo, nad zakoni, ni primeren za ta položaj.” Meni, da je vlado in koalicijo strah. “Ne pred odločitvami, ampak pred volilci, ki jih dnevno zapuščajo,” je rekel Vrtovec.

Spomnil je na odločitev ustavnega sodišča, da mnenje zakonodajno-pravne službe DZ ni zavezujoče. “Prav je, da smo s SDS strnili vrste, da zaščitimo institucijo, v kateri danes smo,” je še povedal Vrtovec.

Sajovic: To je napad na državni zbor

Vodja poslanske skupine Svoboda Borut Sajovic je povedal: “Ovadba zoper predsednico DZ je napad na institucijo, izveden na način osebnega napada in diskreditacije.” Ocenil je, da Klakočar Zupančič dela skrbno, vestno in natančno, po vesti, ustavi ter prepričanju. “Predsednica brani ustavo, zakon in parlamentarno prakso,” je rekel.

Poudaril je, da koalicija enotno stoji za predsednico DZ. “Preiskovalne komisije so 30 let peskovnik, politična igrača. Želim, da se naredi nek red, neka predvidljivost,” je rekel in dodal, naj se v odločanje vključi tudi ustavno sodišče. Prepričan je, da bo preiskovalna komisija po dopolnitvi zahteve sklicana.

Vatovec: To se mi zdi navaden političen cirkus

Vodja poslanske skupine Levica Matej T. Vatovec je spomnil, da sta NSi in SDS v preteklosti že zahtevali izredno sejo, na kateri bi državnim organom priporočali prepoved stranke Levice. Predsednik DZ takrat te seje ni sklical. “Mislim, da se soočamo s podobno situacijo,” je rekel. O ovadbi pa je Vatovec povedal: “To se mi zdi navaden političen cirkus in zloraba pravnih postopkov v državi.”

Glede napovedi Klakočar Zupančič, da bi v primeru ovadbe ovadila tudi SDS in NSi, pa Vatovec meni, da ni potrebe, da bi se takšni ovadbi pridružili. “Vsak državljan ima pravico, da poda kazensko ovadbo. Če je to upravičeno, bo presojalo tožilstvo. Počakajmo na odločitev, to je zgodba, ki je ni treba napihovati,” je še rekel. Meni, da ni potrebno, da imamo dve preiskovalni komisiji na isto temo.

Kaj v opozicija očita Klakočar Zupančič?

Spomnimo: v SDS so konec avgusta zahtevali še sklic izredne seje DZ s to točko dnevnega reda. To je Klakočar Zupančič zavrnila. Pri tem se je sklicevala na mnenje zakonodajno-pravne službe DZ in vztrajala, da ima zahteva za odreditev preiskave takšne nepravilnosti, da jih je nujno odpraviti.

Zakonodajno-pravna služba je namreč med drugim opozorila, da se zahteva za novo parlamentarno preiskavo delno prekriva z že ustanovljeno in delujočo preiskovalno komisijo o ugotavljanju domnevnih zlorab pri poslovanju družb Gen-I in Star Solar ter financiranju Gibanja Svoboda. S svojo odločitvijo je predsednica državnega zbora pri opoziciji naletela na burne odzive.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje