Močan naliv v Kopru

Slovenija 30. Maj 202412:24 > 22:16 0 komentarjev
Popolavljena cesta
Foto: Srdjan Živulović /Bobo

Koper je v četrtek zvečer zajel močan naliv. V samo pol ure se je za več kot meter dvignila gladina reke Badaševica, na obalno hitro cesto pa je zdrsnila brežina.

V četrtek zvečer so se ponekod po državi nevihte okrepile, več krajev so zajeli nalivi.

Neurje z oblino količino dežja je zvečer zajelo Koper z zaledjem, kjer so narasle manjše reke. Agencija za okolje (Arso) je v objavi na X sporočila, da se je razlila reka Badaševica, ki teče skozi Koper.

“Njen vodostaj se je povišal za okoli dva metra, pri čemer je za 1,6 m narasla v 30 minutah,” so zapisali v objavi. Obenem so opozorili, da čez noč in  jutri še velja opozorilo pred hitrim naraščanjem hudourniških vodotokov.

Povečana je tudi nevarnost zemeljskih plazov. Na obalni hitri cesti je zaradi zdrsa brežine zaprt vozni pas proti Ljubljani, poroča Prometno-informacijski center.

V preteklih urah je po podatkih Arsa največ dežja padlo ravno v jugozahodnem delu države, pas intenzivnejših padavin pa se je ob prehodu na noč premaknil nad jugovzhodno Slovenijo.

Do 21.30 so Arsove merilne naprave največjo količino padavin izmerile na postaji Slavnik 68,1 mm), Godnje (60,9 mm) Postojna (55,9 mm), Luka Koper (54,7 mm) in Kubed (51,6 mm).

Večja verjetnost za poplave je tudi  ob vodotokih s povirji na območjih Škofjeloškega in Polhograjskega hribovja, Kamniško-Savinjskih Alp, Zasavja in Pohorja. Ob tem na Arsu opozarjajo, da je v severovzhodni Sloveniji namočenost tal že velika, kar bo še pospešilo površinski odtok.

V petek dopoldan bodo naraščale tudi večje reke, ki bodo povečini hitro dosegle velike pretoke. Reka Drava se lahko v soboto ob povečanem dotoku iz Avstrije ter povečanih lokalnih dotokih razlije na običajnih poplavnih območjih.

Zaradi večjih količin padavin tudi nevarnost plazov

Geološki zavod Slovenije opozarja, da je za danes in v petek, zaradi napovedanih povečanih količin padavin in neviht na območju celotne države, povečana nevarnost za nastanek zemeljskih plazov in reaktivacijo zemeljskih plazov, ki so nastali ob ujmi avgusta lani.

Verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov se bo povečevala sorazmerno s količino padavin. Prebivalce opozarjajo, naj bodo pozorni na dogajanje na plazovih in na pojavljanje sprememb na tleh, objektih ter pobočjih in upoštevajo navodila, ki jih je posredovala civilna zaščita, sploh če je bila odrejena evakuacija. Še posebej naj bodo pozorni na pojavljanje svežih razpok, posedanje in zdrse zemljine ter na površinsko zastajanje vode.

Ob pojavu sprememb na tleh ali objektih ter sprožitve plazu pa naj pokličejo številko 112. Podrobnejša priporočila so dostopna na spletni strani geološkega zavoda.

Kakšno bo vreme ob koncu tedna?

Vremensko bo petek spremenljivo do pretežno oblačen s krajevnimi padavinami, deloma plohami in nevihtami. Veter ob morju bo proti večeru oslabel. Najvišje dnevne temperature bodo od 17 do 23, v Zgornjesavski dolini okoli 14 stopinj Celzija.

V soboto bo sončno, zjutraj ponekod megleno. V severnih krajih bodo popoldne možne posamezne plohe. Ponekod bo zapihal jugozahodni veter. Hidrološke razmere se bodo umirjale.

V nedeljo bo dopoldne precej sončno, popoldne pa spremenljivo oblačno s krajevnimi plohami in nevihtami.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!