Vročinski stres bo visok: vročina kar nekaj časa ne bo popustila

Slovenija 09. Jul 202411:29 > 13:20 4 komentarji
vročinski val slovenija
Foto: ARSO

V naslednjih dneh bo Slovenijo zajela huda vročina. Doslej prizanesljivo poletje se bo prevesilo v dolgotrajen vročinski val. Temperature vsaj deset dni ne bodo padle pod 30 stopinj Celzija.

Letošnje poletje je bilo do zdaj z vročino precej prizanesljivo. V juniju smo imeli dva vročinska vala, ki pa sta bila kratkotrajna. Ob tem zaradi vplivov sveže atlantske zračne mase tudi padavin ni manjkalo. Mesec julij pa bo po napovedih Agencije RS za okolje (Arso) zelo verjetno precej bolj vroč.

“Nad Evropo bo kar nekaj časa vztrajala podobna vremenska situacija. Nad zahodno Evropo bo dolina s hladnim in nestabilnim zrakom v višinah, nad Sredozemljem, Balkanom in vse do vzhodne Evrope pa bo vztrajal greben z zelo toplim zrakom. Naše kraje bodo višinske motnje občasno le oplazile,” so na družbenem omrežju Facebook zapisali vremenoslovci Arsa.

Dodali so, da bodo padavine kratkotrajne in krajevnega tipa. Nekaj več možnosti za krajevne plohe in nevihte bo v sredo popoldne in v soboto, ko jih lahko pričakujemo povsod.

Dolgotrajni vročinski val se je že začel

Kot pojasnjujejo na Arsu, se je dolgotrajen vročinski val že začel. Zjutraj se tako ponekod temperatura ni spustila pod 20 stopinj Celzija. Najbolj vroče je na Primorskem, kjer so ponekod namerili tudi 32 stopinj Celzija.

“Vročino spremlja visoka vlaga, ki bo vztrajala tudi v prihodnjih dneh. Vsaj naslednjih 10 dni kakšne izrazitejše osvežitve ni na vidiku. Temperatura bo po nižinah vsak dan nad 30 stopinj Celzija,” napovedujejo.

Najbolj vroč dan v tem tednu bo sicer petek, ko bodo temperature med 31 in 35 stopinj Celzija, v vzhodnih krajih lahko tudi do 37 stopinj Celzija. Najbolj vroče bo v Beli krajini in na Goriškem.

Tudi ponoči se marsikje ne bo ohladilo pod 20 stopinj. Le za kakšno stopinjo manj vroče bo ob koncu tedna, ko se bo povečala možnost za posamezne nevihte. Vročina se bo zelo verjetno nadaljevala tudi v prihodnji teden, so še zapisali vremenoslovci Arsa. Opozorili so še, da bo večji del dneva vročinski stres visok, za krajši čas pa tudi zelo visok.

Arso izdal oranžno opozorilo

Arso je zaradi visokih temperatur za prihodnje dni izdala oranžno opozorilo. “Sreda bo že tretji dan s temperaturami nad 30 stopinj Celzija in tudi povprečne temperature presegajo prag za začetek vročinskega vala,” je za STA navedla Veronika Hladnik Zakotnik. Visoke temperature bodo vplivale na zdravstveno stanje občutljivejšega dela populacije.

Priporočala je, da bivalne prostore, če je le mogoče, zračimo ponoči, se gibljemo v senci oziroma se pretirano ne izpostavljamo soncu in pijemo dovolj tekočine. “Ko so temperature najvišje, se je priporočljivo izogibati večjim obremenitvam na soncu,” je še dejala za STA.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje