Ostanki orkana Kirk bodo dosegli Evropo. Kako bo to vplivalo na vreme pri nas?

Slovenija 08. Okt 202405:15 0 komentarjev
Orkan Kirk
Foto: Pot orkana Kirk nad Atlantskim oceanom. (Foto: AccuWeather/Posnetek zaslona)

Evropo bodo do srede zjutraj dosegli ostanki orkana Kirk, ki se je razvil nad Severnim Atlantikom. Njegovega neposrednega vpliva na vreme v Sloveniji sicer ne bomo čutili. "Sam Kirk, ki je že oslabel v tropsko nevihto, nas ne bo dosegel, bo pa njegova fronta vplivala na vremenske procese pri nas," je za N1 pojasnil meteorolog agencije za okolje Brane Gregorčič.

Orkan Kirk, ki je nastal nad Severnim Atlantikom, in se zdaj pomika v smeri Evrope, je na svoji poti že oslabel v tropsko nevihto. Kot je za N1 povedal meteorolog Agencije RS za okolje (Arso) Brane Gregorčič, bodo ostanki Kirka staro celino dosegli jutri zjutraj.

“Najprej bo dosegel obale severne Španije – Galicijo in Biskajski zaliv –, potoval bo čez osrednjo Francijo, v noči na četrtek bo nad Beneluksom, v četrtek zjutraj bo že skoraj nad Dansko, opoldne pa na prelivu med Dansko in Švedsko,” je njegovo pot opisal prognostik. Na poti proti Evropi bo sicer postal ciklon zmernih širin z vremenskimi frontami. “To se s tropskimi cikloni pogosto zgodi, da ko pridejo do zmerne geografske širine, izgubijo lastnosti tropskih ciklonov in postanejo t. i. cikloni zmernih širin,” je pojasnil Gregorčič.

Kljub temu pa njegov prihod ne bo nezanemarljiv. Čeprav sunki vetra med potjo po Franciji (Parizu) predvidoma ne bodo presegli 70 kilometrov na uro, bodo pa sunki vetra zato večji ob njegovem prihodu na kopno. “Blizu Biskajskega zaliva bodo sunki vetra največje hitrosti, saj bo ciklon z morja, kjer črpa energijo iz tople morske vode, zadel kopno. Ob obali Biskajskega zaliva so predvideni sunki vetra med 80 in 90 kilometrov na uro. To seveda lahko povzroči nekaj nevšečnosti, ne gre pa za orkanske hitrosti,” je poudaril meteorolog.

Kako bo Kirk vplival na vreme v Sloveniji?

Do nas njegov neposredni vpliv ne bo segel. Se bo pa ciklon nekako gibal skupaj z višinsko dolino, ki bo naše območje dosegla v četrtek. “Sam Kirk nas ne bo dosegel, bo pa njegova fronta vplivala na vremenske procese pri nas. V četrtek bo namreč nad severno Italijo in severnim Sredozemljem nastal razmeroma plitek sekundarni ciklon, ki pa s Kirkom, ki bo že nad južno Švedsko, ne bo neposredno povezan,” je pojasnil Gregorčič.

Ob prehodu fronte bo v četrtek oblačnost od zahoda spet naraščala. V zahodni Sloveniji bo že dopoldne začelo deževati, popoldne pa se bodo padavine s posameznimi nevihtami širile proti vzhodu. Ob morju bo pihal jugo, drugod okrepljen jugozahodni veter, kažejo trenutne napovedi agencije za okolje.

dež, deževje, padavine, dežnik
Fotografija je simbolična (Foto: Uroš Kokol/N1)

Otoplitev bo vztrajala še nekaj dni

Čeprav je bilo po večini Slovenije z izjemo vzhodnega dela v ponedeljek dokaj oblačno, pa smo trenutno v obdobju krajše otoplitve. K nam namreč doteka toplejši in bolj vlažen zrak. Jutra in dnevi do petka bodo tako kar topli.

Zaradi jugozahodnega vetra in več oblačnosti bodo v večjem delu Slovenije jutranje temperature presegle 10 stopinj Celzija, tudi dnevne temperature bodo prijetnejše, a po večini države ne bodo presegle 20 stopinj Celzija. Še najtopleje bo na vzhodu od Bele krajine proti Prekmurju, kjer bo do četrtka med 21 in 23 stopinj Celzija.

Danes bo sicer vreme podobno kot včeraj. Na vzhodu bo še nekaj jasnine, drugod bo pretežno oblačno. Na severozahodu bo že zjutraj deževalo, sredi dneva in popoldne pa tudi drugod v zahodnih krajih. Pihal bo jugozahodni veter, ob morju jugo. Jutranje temperature bodo od 7 do 14, ob morju okoli 18, najvišje dnevne od 18 do 23, na severozahodu okoli 16 stopinj Celzija.

V noči na sredo bo dež od zahoda zajel večji del Slovenije, predvsem v bližini morja bo lahko tudi zagrmelo. V sredo dopoldne bodo padavine večinoma ponehale. Čez dan se bo delno zjasnilo, le v hribovitem svetu bo še bolj oblačno z nekaj dežja. Še bo pihal jugozahodni veter.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!