Oster odziv ZD Ljubljana: Nasveti ministrstva za zdravje so neokusni

Koronavirus 20. Jan 202216:17 > 17:104 komentarji
Delite:
Stanežiče testiranje
Foto: Žiga Živulović Jr./BOBO

Zaradi velike gneče na vstopni točki za odvzem brisov za PCR-test v Stanežičah je ministrstvo za zdravje ljubljanskemu zdravstvenemu domu predlagalo, naj vzpostavi še eno točko za testiranje. V Zdravstvenem domu Ljubljana so se odzvali, da ministrstvo s tem predlogom izkazuje nepoznavanje razmer. Nadaljujejo, da največjo težavo predstavlja pomanjkanje zdravstvenega osebja. “‘Svetovanja’ članov ministrske ekipe primarnemu nivoju pa so neokusna," so bili še ostri v ZD Ljubljana. Po tem so z ministrstva sporočili, da razumejo razmere in obremenitve na primarni ravni, ter so se povezali z ostalimi izvajalci na področju Ljubljane in se dogovorili za povečan obseg jemanja brisov.

Vstopne točke za testiranje na koronavirus so v teh dneh močno obremenjene. V Ljubljani je bilo najhuje v sredo, saj se je kolona avtomobilov vila po Celovški cesti, zastoji so nastajali tudi na drugih okoliških cestah. Ministrstvo za zdravje je na Zdravstveni dom Ljubljana (ZD Ljubljana) naslovilo pobudo, da bi slednji organizirali vsaj dve točki za jemanje brisov.

V ZD Ljubljana zdaj pravijo, da o skrajno obremenjenem kadru in o pomanjkanju tega na primarnem nivoju zdravstveni domovi sprotno obveščajo ministrstvo za zdravje, ker tako želi. “Žalosti nas, da ministrstvo za zdravje poročanih podatkov o manku kadra ne prebira in se ne zaveda resnosti kadrovskega deficita v osnovnem zdravstvu/družinski medicini ter brezglavo  predlaga dodatno obremenjevanje družinskih zdravnikov, kar kaže na popoln absurd in nepoznavanje razmer,” so dodali.

Kot so zapisali, je dejstvo, da je vstopna točka za odvzem PCR brisov ZD Ljubljana še posebej v zadnjih dneh ob enormnem povečanju obolelih izredno obremenjena, saj ne pokriva le Ljubljane, ampak tudi Ljubljano z okolico in primestnimi občinami. “Dodatno obremenitev so v zadnjih dneh povzročili tudi nekateri drugi odjemalci brisov, ki so zaradi manka PCR testov na svojih lokacijah, ljudi usmerjali na našo vstopno točko, le-ti pa so na testiranje prihajali nenaročeni. Ob tem ponovno poudarjamo, da se je zaradi izjemno zahtevne logistike in organizacije dela na največji vstopni točki v državi treba na odvzem PCR brisa naročiti, izjema so dijaki in šolarji, ki so pozitivni na samotestiranju,” dodajajo.

V ZD Ljubljana pravijo, da vstopna točka ZD Ljubljana za odvzem brisov po njihovem vedenju sicer ni edina lokacija, kjer je možno opraviti PCR testiranje. Dodatne lokacije v Ljubljani, kjer poteka odvzem PCR brisov, so med drugim tudi Medicinski center Ljubljana, Vilharjev podhod 1; Tivoli; Kongresni trg; Hofer Ljubljana Celovška; Hofer Ljubljana Chengdujska in ostali, ki so pooblaščeni s strani ministrstva za zdravje, so še zapisali.

Fotografija P+R v Stanežičah na današnji dan ob 14. uri.

Stanežiče
Foto : ZD Ljubljana

“Ministrstvo za zdravje izkazuje nepoznavanje razmer”

“Ob trenutnih potrebah vstopna točka za odvzem brisov potrebuje veliko število ljudi, tako zdravstvenih delavcev kot logistično/podpornega ter IT osebja, da lahko tekoče izvaja testiranje. V razmerah, ko kadra v osnovnem zdravstvu že tako ali tako primanjkuje, ministrstvo za zdravje izkazuje nepoznavanje razmer, ko predlaga vzpostavitev dodatne točke za testiranje. To pomeni, kot da bi predlagalo, da naj ZD Ljubljana zgradi še dodatno stavbo, da bodo imeli ljudje boljši dostop do družinskega zdravnika, ko slednjih ni,” so se na predlog ministrstva odzvali v ZD Ljubljana.

V ZD Ljubljana nadaljujejo, da je dejstvo, da omejitev za dodatno vstopno točko v tem kontekstu predstavlja osebje, ki izvaja testiranje, in tega v osnovnem zdravstvu preprosto ni več mogoče najti. “Če ministrstvo za zdravje meni, da je potrebno pomagati državljanom s krajšanjem čakanja na PCR teste, lahko organizira dodatna odvzemna mesta kjerkoli v Sloveniji, vendar pa ZD Ljubljana kadra žal ne more prispevati. Lahko se pa seveda odloči tudi za kakršnekoli drugačne ukrepe za zmanjšanje števila PCR brisov.”

V ZD Ljubljana ob tem poudarjajo, da ljudi, ki so naročeni na odvzemno mesto, ne bodo zavračali ali jih preusmerjali drugam. Opravili bodo vsa testiranja, ki jih bodo ljudje potrebovali, s kadrom, ki je na razpolago ob izvajanju redne ambulantne dejavnosti, obolevnosti in karantenah osebja ter v skladu s številom PCR gojišč, ki jih bo ZD Ljubljana dobil na voljo. Seveda pa bo treba na storitev počakati v vrsti čakajočih.

Kot so zapisali v sporočilu, so do zdaj in bodo tudi v prihodnje sledili vsem odredbam in hitro se spreminjajočim odločitvam ministrstva za zdravje s ciljem čimprejšnje omejitve epidemije, “ne glede na (ne)smiselnost in (ne)realnost določenih usmeritev”.

“Svetovanja članov ministrske ekipe primarnemu nivoju so neokusna”

“‘Svetovanja’ članov ministrske ekipe primarnemu nivoju pa so neokusna in povedo več o njih samih, ki naj bi skrbeli za primarni sektor, kot o tistih, ki odredbe tega istega sektorja izvajajo že več kot dve leti, požrtvovalno, z veliko nadurami, delom na dodatnih covid deloviščih poleg rednega ambulantnega dela in pod drobnogledom številnih inšpektorjev, ki jih usmerja v nadzore to isto ministrstvo,” so ostri v ljubljanskem zdravstvenem domu.

Janković: Testiranje v Ljubljani naj organizira vlada

Zoran Janković
Foto : Borut Zivulovic /BOBO

Na poziv ministrstva se je odzval tudi ljubljanski župan Zoran Janković. Kot je dejal, v celoti podpira sporočilo Zdravstvenega doma Ljubljana, ki ga “zelo uspešno vodi prof. dr. Antonija Poplas Susič.

“K sporočilu dodajam, da sem tako osebno kot prek Združenja mestnih občin Slovenije že pred tremi meseci pozval Vlado RS, naj uzakoni obvezno cepljenje. Obenem predlagam, da se na Vladi RS dogovorijo o vzpostavitvi potrebne dodatne enote za odvzem PCR brisov v Ljubljani, poleg že obstoječih na različnih lokacijah, in sprejme predlog ministra Mateja Tonina, da lahko organizirajo testiranje v vojašnici Edvarda Peperka, ki ima enostaven dostop z obvoznice. Prepričan sem, da imajo v Slovenski vojski tudi dovolj kadra za testiranje. Glede gneče na parkirišču P+R v Stanežičah, ki se je pojavila, pa sporočamo, da je na dan odvzetih tudi do 2.000 brisov,” je dodal župan.

“Na Mestni občini Ljubljana smo v sodelovanju z Zdravstvenim domom Ljubljana zagotovili najboljšo možno lokacijo za jemanje brisov na odprtem, kajti lokacija v parkirni hiši Stožice se je zaradi nekaterih nevestnih voznikov, ki med čakanjem niso ugašali vozil, izkazala za neustrezno. Sicer pa je za urejanje pretočnosti prometa na državni cesti, ki vodi do P+R Stanežiče, pristojna policija,” je še povedal Janković.

Kot so še zapisali, bi osnovno zdravstvo potrebovalo konkretno pomoč ministrstva za zdravje za ureditev sistemskih razmer, kajti to je dejanski problem in dolgoročno veliko bolj ogrožajoče stanje za zdravje populacije, kot čakanje na bris za PCR-test. “Preusmerjanje pozornosti s strani ministrstva za zdravje v tem kontekstu postaja prozorno in je nekonstruktivno,” so še dodali.

V ZD Ljubljana zato predlagajo, da naj ministrstvo v tej izredno zahtevni situaciji s svojimi neresničnimi in zavajajočimi informacijami ne razdvaja in razburja državljanov, temveč povezuje, umirja in usmerja ukrepe, prilagojene razmeram ter ljudem. “V trenutnih povečanih potrebah po storitvah je potrebna strpnost, solidarnost, sodelovanje ter seveda žal tudi čakanje. Potrebno je tudi razumevanje ter podpora odločevalcev izvajalcem, ki vlagajo izjemne napore v skupno dobro na kateremkoli nivoju našega zdravstvenega sistema, tudi primarnem. Ne nazadnje vljudno prosimo, da ministrstvo za zdravje predaja relevantne in verodostojne informacije medijem, saj smo sicer v tem kontekstu dodatno obremenjeni še z novinarskimi vprašanji,” so še zapisali.

Odziv ministrstva: Razumemo razmere in obremenitve

Na oster odziv ljubljanskega zdravstvenega doma so se že odzvali na ministrstvu za zdravje. Kot so napisali, razumejo razmere in obremenitve celotne primarne ravni, ki v teh težkih trenutkih izvaja enormen napore, da zagotovi tekoče izvajanje cepljenja in testiranja, ob izvajanju svojega osnovnega poslanstva. “S pomočjo pri organizaciji gremo po svojih najboljših močeh nasproti vsem izvajalcem, tudi ZD Ljubljana. Tako je minister za zdravje že včeraj popoldne kontaktiral direktorico ZD Ljubljana in ji ponudil pomoč in podporo pri vseh aktivnosti za zagotovitev ustreznih kapacitete za zagotavljanje testiranja na novi koronavirus na območju Ljubljane,” so zapisali.

Dodali so, da se je ministrstvo posledično povezalo tudi z ostalimi izvajalci na področju Ljubljane in se že za danes dogovorilo za povečan obseg jemanja brisov na novi koronavirus. “Tudi v bodoče bomo z vsemi svojimi aktivnosti maksimalno podpirali delovanje primarnega zdravstvenega sistema in tudi našega največjega zdravstvenega doma – ZD Ljubljana. V primeri kakršnikoli težav pri izvajalcih smo s podporo pri koordinaciji vedno pripravljeni pomagati v korist vseh prebivalcev,” so še zapisali.

Komentari

Vaš komentar