Zgroženi, da je ministrstvo za Tivoli: “Kaže na dogovor z Jankovićem”

Slovenija 02. Avg 202413:53 > 14:22 10 komentarjev
Foto: BOBO

Zdelo se je, da je saga s koncertom Magnifica v ljubljanskem Tivoliju končana – ministrstvo mu je nazadnje ugodilo, koncert pa bo kljub temu na drugi lokaciji. Nad končno odločitvijo ministrstva je močno razočaran del stroke, iniciativa Lom in Mladi za podnebno pravičnost, ki pravijo: "Vse kaže na dogovor med ljubljanskim županom Jankovićem in ministrom Novakom." Med drugim zahtevajo revizijo odločbe. "Minister ali kdor koli drug ne more in ne sme posegati v zadeve, ki so predmet upravnih postopkov ali pritožb na ministrstvu," pa odgovarjajo na ministrstvu.

Ministrstvo za naravne vire in prostor (MNVP) je minuli teden odločilo o pritožbi Magnifica na odločbo Zavoda RS za varstvo narave, ki pevcu ni dalo soglasja za izvedbo koncerta ob 30-letnici glasbenega ustvarjanja, s tem pa šokiralo del stroke in nevladne organizacije.

Na današnji novinarski konferenci so Mladi za podnebno pravičnost, iniciativa LOM in del stroke poudarili, da so nad odločbo ministrstva zgroženi. Kot je na današnji novinarski konferenci pred MNVP poudaril Izidor Ostan Ožbolt iz gibanja Mladi za podnebno pravičnost, je z odločitvijo ministrstva uničevanje narave dobilo zeleno luč in državno dovoljenje.

Odločba je po njegovih besedah politične narave. Vse kaže, da je rezultat tihega dogovora med ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem ter ministrom za naravne vire in prostor Jožetom Novakom. Poleg tega je spisana na nestrokoven in diletantski način, trditve ministrstva pa so v nasprotju s trditvami zavoda za varstvo narave, so poudarili.

In kot tretjič je po besedah Ostana Ožbolta nesprejemljivo, da lahko ministrstvo, ki je politični organ par excellence, sodi o odločitvi neodvisne in strokovne državne institucije. To je neposredna prevlada politike nad stroko.

Protest pred ministrstvom (Foto: Janez Zalaznik/Mladi za podnebno pravičnost)
Protest pred ministrstvom, Mladi za podnebno pravičnost Protest pred ministrstvom, Mladi za podnebno pravičnost
Protest pred ministrstvom (Foto: Janez Zalaznik/Mladi za podnebno pravičnost)
Protest pred ministrstvom, Mladi za podnebno pravičnost Protest pred ministrstvom, Mladi za podnebno pravičnost
Protest pred ministrstvom (Foto: Janez Zalaznik/Mladi za podnebno pravičnost)
Protest pred ministrstvom (Foto: Janez Zalaznik/Mladi za podnebno pravičnost)
Protest pred ministrstvom Protest pred ministrstvom
Protest pred ministrstvom (Foto: Janez Zalaznik/Mladi za podnebno pravičnost)

Zahtevajo revizijo odločbe ministrstva: “Poseg v strokovno presojo”

Zato zahtevajo, da naj se pripravi neodvisna revizija odločbe ministrstva, pri čemer naj se preveri tako potencialno vmešavanje ministra Novaka v odločitev pristojnega organa kot strokovnost argumentov odločbe. Ministrstvo za naravne vire in prostor naj dokaže svojo zavezanost varovanju narave in naj pozove župana Jankovića k umiku sprememb odloka o krajinskem parku. Pripravi naj se tudi upravljavski načrt parka Tivoli, ki naj temelji na principih sonaravnosti, sobivanju narave in človeka, ter skrbi za ohranitev pljuč mesta Ljubljane.

Arhitekt Arne Vehovar iz iniciative LOM – Ljubljana odprto mesto je povedal, da je po njihovem mnenju odločitev ministrstva v več pogledih napačna: ministrstvo s svojo interpretacijo členov odloka posega v strokovno presojo zavoda, z relativizacijo očitnih razlik med dogodki, s katerimi zavod soglaša, in predvidenim koncertom, z izvedbo katerega se ministrstvo ne strinja, ministrstvo vzbuja dvom o njegovi strokovnosti in nepristranskosti. Poleg tega bi se moralo ministrstvo v upravnem postopku brezpogojno zavzemati za spoštovanje odločitev strokovnjakov zavoda za varstvo narave.

Sanja Fidler iz iniciative Protestival pa je prebrala zapisa biologa Toma Turka iz Biotehniške fakultete in krajinske arhitektke Maje Simoneti. Prvi je med drugim zapisal, da je zaplet simptomatičen iz dveh razlogov – lobistično političnega, ki kaže na to, da je za določen namen in za določene osebe ali organizacije kršenje lastnih odlokov in zakonov možno in sprejemljivo, ter ekološkega oz. naravovarstvenega, kjer pa gre za kršenje pravil krajinskega parka. Kot je še zapisal, bi tako od mesta Ljubljana, njenega župana, mestnega sveta in državnih organov, ki odločajo o zaščiti parka, pričakovali, da se bodo zadržali dejanj, ki v ta zaščiten prostor posegajo na škodljiv in protipraven način.

Maja Simoneti pa je izpostavila, da se odnos do narave in sobivanja z njo radikalno spreminjata, kar v upravljanje mestnih zelenih površin in zavarovanih območij prinaša nove izzive ter da se moramo glede tega naučiti dogovarjati in čim bolj zediniti tako strokovne institucije kot politika in lastniki ter uporabniki tega prostora.

Magnifico si je mesece prizadeval za izvedbo koncerta v njemu ljubem Tivoliju, a so na zavodu dvakrat zavrnili prošnjo za izdajo soglasja. Med težavami za izvedbo koncerta so bili ogrožanje cvetlice evropske gomoljčice in hrošča puščavnika ter morebitne poškodbe travnika. V zgodbo je bil vpleten tudi Janković, ki je zaradi preprek napovedal spremembo mestnega odloka o krajinskem parku, s čimer bi določili štiri lokacije, kjer bi prireditve lahko organizirali brez soglasja zavoda.

Ministrstvo zavrača očitke: Minister ne sme posegati v postopek

Z ministrstva za naravne vire in prostor, ki je v tej zadevo posredovalo kot pritožbeni organ v upravnem postopku na drugi stopnji, pa so sporočili, da so ob upoštevanju veljavnega Odloka o Krajinskem parku Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib jasno določili (stroge) pogoje, pod katerimi se dogodek lahko izvede.

“Razlogi za odločitev so razvidni iz odločbe (pri tem pojasnjujemo, da je prvi del obrazložitve zgolj povzemanje zapisanega s strani pritožnika, tj. organizatorja dogodka). Minister ali kdor koli drug ne more in ne sme posegati v zadeve, ki so predmet upravnih postopkov ali pritožb na ministrstvu. Uradna oseba, ki vodi upravni postopek in odloča v upravnih zadevah, je pri odločanju samostojna in neodvisna ter odloča na podlagi veljavne zakonodaje,” so zapisali v odzivu na navedbe.

Dodali so, da ne glede na to, kakšna bi bila odločitev ministrstva kot pritožbenega organa v odločanju na drugi stopnji, bi bila izvedba dogodka v danih okoliščinah obremenjena z vprašanjem varovanja narave. Prav ta primer je namreč pokazal, da je treba nujno oblikovati jasna in transparentna strokovna merila za odločanje v podobnih primerih, kar pa zahteva čas.

“Zato je minister županu in organizatorju dogodka – ne glede na to, kakšna bo odločitev ministrstva kot pritožbenega organa v odločanju – predlagal, da se za omenjeni dogodek izbere alternativna lokacija. In tudi, da do konca leta, ko bodo določena jasna merila in kriteriji za izvajanje in omejitev prireditev v krajinskem parku (pri čemer je ključna priprava strokovnega gradiva o nosilni zmogljivosti parka), množičnih prireditev v krajinskem parku ne bo. S tem se omogoči ustrezen čas za ureditev problematike oziroma jasno in transparentno določitev meril za organizacijo prihodnjih dogodkov,” so še dodali na ministrstvu.

O pozivu o pripravi načrta upravljanja krajinskega parka pa poudarjajo, da bosta Mestna občina Ljubljana ter upravljalec krajinskega parka v sodelovanju z Zavodom RS za varstvo narave (ZRSVN) in ministrstvom za naravne vire in prostor (MNVP) do konca leta pripravila in sprejela Načrt upravljanja Krajinskega parka Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib, v katerem bosta med drugim določila zgoraj omenjena merila in kriterije za izvajanje in omejitev prireditev. Glede odloka pa sporočajo, da bo MOL zaprosila ZRSVN za pripravo strokovnega predloga izbire načina in obsega omejitve dejavnosti ali rabe, v skladu z 51. členom zakona o ohranjanju narave, s ciljem, da odlok uskladita do konca leta 2024.

Na ministrstvu so še dodali, da je minister Novak kot krajinski arhitekt poznavalec področja urejanja prostora in zagovornik učinkovitega varstva narave ter iskanja soglasja. Pri svojem delu spodbuja razvoj zelenih javnih površin, predvsem v smislu povečanja odpornosti na ekstremne vremenske pojave v luči podnebnih sprememb. “Pri posegih v naravo moramo biti zadržani, še posebej, če imamo na voljo alternativne rešitve,” še dejal minister.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje