Otroci tretjina žrtev trgovine z ljudmi: prisiljeni v delo, kriminal, poroke

Slovenija 30. Jul 202407:32 1 komentar
Senca deklice
Ivan Alvarado/REUTERS (simbolna fotografija)

Svet danes obeležuje dan boja proti trgovini z ljudmi, ki je letos posvečen ukrepom za odpravo trgovine z otroki. Otroci predstavljajo tretjino žrtev trgovine z ljudmi, prisiljeni so k delu, rekrutirani kot vojaki, prisiljeni v kriminalne dejavnosti, dekleta pa prodana kot neveste.

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je v poslanici ob obeležitvi mednarodnega dneva boja proti trgovini z ljudmi mednarodno skupnost pozval, naj okrepi prizadevanja v smeri, da noben otrok ne bo več žrtev trgovine z ljudmi in noben trgovec z ljudmi ne bo ostal nekaznovan.

“Trgovina z ljudmi je grozljiv zločin, katerega tarča so najbolj ranljivi, in sicer otroci,” je v petkovi poslanici zapisal Guterres. Opozoril je, da otroci predstavljajo eno tretjino žrtev trgovine z ljudmi in trpijo nepopisne zlorabe, ko so prisiljeni k delu, rekrutirani kot vojaki ali prisiljeni v kriminalne dejavnosti, dekleta pa prodana kot neveste, so sporočili pri ZN.

Dandanes tveganje za trgovanje z ljudmi vedno bolj povečujejo globalna kriza, oboroženi konflikti, pandemije, gospodarska in družbena nestabilnost ter naravne nesreče. Dodatno tveganje za otroke predstavljajo tudi spletne platforme, ki jih trgovci z ljudmi izkoriščajo za novačenje in izkoriščanje žrtev, otroci pa jih pogosto uporabljajo brez ustreznih zaščitnih ukrepov.

Guterres je ob tem opozoril, da fizične in psihične brazgotine zločinov ostanejo še dolgo v odrasli dobi. V luči tega je pozval vlade po vsem svetu, civilno družbo in zasebni sektor, naj okrepijo svoja prizadevanja v smeri, da noben otrok ne bo več žrtev in noben trgovec z ljudmi ne bo ostal nekaznovan.

“Okrepiti moramo odzive za zaščito, vključno s pravosodnimi mehanizmi, ki so osredotočeni na otroke, dvigniti ozaveščenost, podpreti otroke brez spremstva ob prehodih meja, zagotoviti oskrbo otrok v vojnah in odpraviti temeljne vzroke izkoriščanja s tem, da pomagamo ranljivim družinam,” je še dodal.

Kaj na tem področju dela Slovenija

V Sloveniji je notranje ministrstvo leta 2021 uvedlo sistematičen in dolgoročen pristop ozaveščanja otrok o trgovini z ljudmi v vseh osnovnih in srednjih šolah. O tej problematiki je bilo lani izvedenih 280 delavnic, udeležilo pa se jih je 5.267 učencev.

Vlada financira tudi programe pomoči. Projekt Pomoč žrtvam trgovine z ljudmi – krizna nastanitev denimo zagotavlja 30-dnevno obdobje okrevanja in razmisleka, da si žrtev opomore in se znebi vpliva trgovcev z ljudmi. Žrtve so deležne tudi dolgotrajnejše pomoči in namestitve v okviru programa Pomoč žrtvam trgovine z ljudmi – varna namestitev, je sporočilo notranje ministrstvo.

Od januarja 2019 se v Sloveniji izvaja tudi projekt (Re)integracija žrtev trgovine z ljudmi, ki za žrtve pomeni prvi korak k njihovemu samostojnemu življenju brez nasilja, izkoriščanja in kršenja človekovih pravic.

Slovenska karitas je letos nudila krizno namestitev šestim osebam. Kot žrtve trgovine z ljudmi so bili prisiljeni v izkoriščevalsko delo v gostinstvu in spolno izkoriščanje, kar sta eni najpogostejših pojavnih oblik trgovine z ljudmi – poleg prisilne prostitucije, beračenja, prisilnih porok in prodaje tkiv, organov in krvi, je sporočila Slovenska karitas.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje