Nevihtni sistem začasno ustavil ladijski promet, a nato oslabel in razpadel

Slovenija 01. Avg 202412:06 > 02. Avg 2024 01:48 0 komentarjev

Zaradi neviht je Arso za četrtek izdal oranžno opozorilo za vso državo. Prve nevihte so dele severne in osrednje Slovenije zajele že zgodaj popoldne, pomikale so se proti vzhodu in ponekod trosile tudi točo. Iz Italije je medtem Slovenijo dosegel večji nevihtni sistem z zelo močnimi sunki vetra in silovitimi nalivi. Največ dežja je padlo v Kočevju, najmočnejši sunek vetra pa so izmerili v Tržaškem zalivu.

Agencija za okolje (Arso) je za vso državo izdala oranžno opozorilo pred nevihtami. Te so dele države zajele že zgodaj popoldne, saj imamo pregreto ozračje, je povedala meteorologinja z Arsa Eva Bezek.

Na Kočevskem je padala manjša toča. Toča je zajela tudi nekatere dele prestolnice in širše območje severno od Ljubljane, nam je sporočila bralka. Prav tako je padala na območju med Grosupljem in Ivančno Gorico ter v okolici Trebnjega in Mokronoga, sporoča Arso. Pobelila je tudi Kredarico, kjer je po podatkih agencije v pol ure padlo skoraj 30 milimetrov padavin. Dodali so še, da je v Kočevju v samo pol ure padlo 58,9 milimetra dežja, skupaj pa do 23. ure kar 106 milimetrov.

Iz Italije je namreč Slovenijo dosegel še večji nevihtni sistem, ki je prinesel zelo močne sunke vetra in silovite nalive. Kot so sporočili z Arsa, so ob prehodu nevihtne linije sunki vetra presegli 70 kilometrov na uro v Vipavski dolini, na Goriškem in ob morju. Najvišjo hitrost je izmerila boja Zarja v Tržaškem zalivu, in sicer 98 kilometrov na uro.

Nevihta nad Trstom Nevihta nad Trstom
Nevihta nad Trstom (Foto: Borut Živulović/BOBO)
Nevihta nad Trstom (Foto: Borut Živulović/BOBO)
Oblaki Oblaki
Nevihta nad Trstom (Foto: Borut Živulović/BOBO)
Nevihta nad Trstom Nevihta nad Trstom
Nevihta nad Trstom (Foto: Borut Živulović/BOBO)
Nevihta nad Trstom Nevihta nad Trstom
Nevihta nad Trstom (Foto: Borut Živulović/BOBO)

Ob 20.39 so z Uprave za pomorstvo sporočili, da je ladijski promet v koprskem pristanišču začasno ustavljen zaradi močnega vetra, poroča Uprava za RS za zaščito in reševanje. Iz kraških občin so poročali o vetrolomih, gasilci so s cest odstranjevali podrta drevesa, ki so ovirala promet.

Nevihtni sistem je pozno zvečer začel slabeti in razpadati, južni polovici Slovenije in delom Hrvaške ter BiH pa je še prinesel nekaj nalivov.

Še posebej pozorni bodite, če kampirate, v gore pa se ne odpravljajte

Na Arsu so že v sredo opozorili vse, ki kampirajo, naj spremljajo vremenske napovedi in se po potrebi umaknejo na varno.

Tudi v petek pogoji za obisk gora ne bodo primerni. Ravno ta teden je letalska policijska enota pohodnike pozvala k večji previdnosti in odgovornosti, saj so med minulim koncem tedna posredovali kar osemkrat, med drugim so reševali 15 pohodnikov, ki so po neurju ostali ujeti v planinskem domu. “Obvezno je treba upoštevati tudi vremensko napoved in doseči vrnitev z gora, še preden se razvijejo neurja,” so pozvali.

Fronta, ki nas bo prešla v noči na soboto, bo ohladila ozračje

Petek bo spremenljiv, popoldne bodo spet možne plohe in nevihte, najverjetneje pa ne bo tako intenzivno kot v četrtek na Primorskem. Nas bo pa še ena fronta prešla v noči na soboto. “V soboto zjutraj so spet možne nevihte,” je povedala meteorologinja Bezek. Po njenih besedah bo ozračje po današnji prvi fronti še dva ali tri dni nestanovitno, zato bodo popoldanske plohe in nevihte v tem vikendu kar pogoste.

Kaj pa temperature? “V petek bo že kakšna stopinja ali dve manj. Potem pa bo fronta, ki nas bo prešla v noči na soboto, malo bolj ohladila ozračje, tudi do 25 ali 27 stopinj Celzija. V začetku naslednjega tedna bo pa spet sončno in vroče,” je še povedala vremenoslovka.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!