Ozračje nad Slovenijo nestabilno, nastajajo že prve nevihte: kako se premikajo

Slovenija 02. Sep 202416:40 0 komentarjev
Foto: Posnetek zaslona/Arso

Zvečer bo sprva še nastalo nekaj ploh in neviht, ponoči se bo zjasnilo. Najnižje jutranje temperature bodo od 12 do 18, ob morju do 20 stopinj Celzija, je zapisano na spletnih straneh Agencije RS za okolje.

Nad severovzhodno Evropo je območje visokega zračnega tlaka, ki sega do srednje Evrope. Nad naše kraje je od jugozahoda začel v višinah dotekati nekoliko bolj vlažen zrak, zato je ozračje postalo nekoliko bolj nestabilno.

Zvečer bo v krajih vzhodno od nas precej jasno in suho. Drugod bo več spremenljive oblačnosti, še bo nastalo nekaj ploh in neviht. Ponoči se bo povsod zjasnilo. V torek bo sončno in vroče. V sosednjih krajih Avstrije in severne Italije bo popoldne nastala kakšna nevihta.

V torek bo precej jasno, popoldne bodo predvsem v hribovitem svetu zahodne Slovenije posamezne plohe ali nevihte. Najvišje dnevne temperature bodo od 25 do 32 stopinj Celzija.

Do srede bo nebo večinoma jasno, z jutranjimi temperaturami med 12 in 18 stopinj Celzija, popoldne pa bodo sončni žarki ozračje ogreli med 26 do 32 stopinj. Popoldne lahko na zahodu države, vzdolž dinarske pregrade, torej predvsem v hribovitem svetu, nastajajo plohe in nevihte. V četrtek pa se bodo nevihte lahko pomaknile tudi na vzhod države, napoveduje meteorologinja z Agencije RS za okolje (Arso) Veronika Hladnik Zakotnik.

Napoved za konec tedna je še precej negotova, kot zaenkrat kaže, pa bo vikend bolj oblačen in deževen. “Verjetno ne bo deževalo vsak dan in ne povsod, lahko pa rečemo, da se spreminja tip vremena,” za N1 pojasni Hladnik Zakotnik.

Na spodnji radarski sliki spremljajte, kako se premikajo padavine

Radarska slika padavin prava

(Če se vam radarska slika ne prikaže, jo lahko pogledate na spletnih straneh agencije za okolje.)

Radarska slika padavin od trenutnega časa zamuja le okoli tri minute, saj čas na radarski sliki označuje začetek meritve, ki traja slabih 5 minut. Ker si meritve sledijo na 5 minut, radarja delujeta skorajda neprestano brez ustavljanja. Čas meritve v zgornjem levem kotu naj vas ne zavede, saj je zapisan v univerzalnem koordiniranem času UTC. Čas v Sloveniji je pozimi za eno uro, poleti pa za dve uri večji od UTC. Če na sliki piše 7.00, je tako v poletnem času to ob 9.00 po našem času.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!