Padavine pomagale gasiti požar na Krasu, intervencija se končuje predčasno

Slovenija 20. Jul 202407:34 2 komentarja
Požar na Krasu 2024
(Foto: Borut Živulović/BOBO)

Intervencijo na Krasu bi lahko končali že danes do 12. ure, čeprav je bilo včeraj zvečer v načrtu, da bo potekala še cel dan.

Po tem, ko so gasilci včeraj zjutraj sporočili, da so požar na Krasu omejili, so še ves dan in tudi ponoči varovali požarišče na Krasu. Pomoč iz zraka medtem že včeraj ni bila več potrebna.

Na pomoč pa jim je priskočilo tudi vreme. Dež je pomagal zmočiti izsušen kraški teren na 150 hektarjev velikem požarišču.

Kot je danes povedal vodja intervencije Simon Vendramin, se bo intervencija, ki je bila predvidena do danes zvečer, zaradi ugodnega razvoja končala že ob 12. uri.

Danes je bilo sicer vpoklicanih 350 gasilcev iz vse Slovenije. Nekateri so zaradi neurij v domačih krajih morali prihod odpovedati, prišlo naj bi jih okoli 330. Ker je požar ukročen, bodo zdaj sodelovali predvsem pri spravljanju gasilskih cevi, ki so bile uporabljene na ponekod zelo težko dostopnem terenu.

Kako je požarišče videti iz zraka, si oglejte v članku Ekipa N1 s helikopterjem nad požarišče: kako je Kras videti iz zraka.

“Danes ni bilo dilem o denarju”

Območje je včeraj popoldne obiskal tudi premier Robert Golob. Zahvalil se je vsem, ki so sodelovali v intervenciji. Po njegovih besedah smo se od prejšnjih požarov “ogromno naučili”, saj zdaj deluje “učinkovit sistem”.

“Danes ni bilo dilem o denarju in zato so vsi ukrepali takoj in hitro,” je dejal.

Kot je poudaril, so v preteklem letu nadgradili kraški vodovod, ki gasilcem omogoča intenzivnejše gašenje. Ob tem je napovedal še gradnjo hidrantskega omrežja, namenjenega gašenju. Sredstva za čiščenje pogorišča pa so po njegovih navedbah že zagotovljena.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje