Padli smo močno pod povprečje za ta čas: do kdaj bo še tako hladno

Slovenija 14. Sep 202404:30 1 komentar
Deževno vreme
Uroš Kokol/N1

Hladen zrak, ki je preplavil velik del Evrope, se bo iznad naših krajev umikal precej počasi. Še bo nekaj dežja, zlasti na severu pa tudi vetra, zato zunaj ne bo prav prijetno. Kdaj bi se lahko vendarle spet ogrelo nad 20 stopinj Celzija?

Po daljšem obdobju nadpovprečnih temperatur je vdor občutno hladnejšega zraka s severa hitro opravil s poletjem v naših krajih.

V višjih predelih je snežilo, po nižinah pa smo ob obilnih padavinah tudi čez dan komaj prilezli do 10 stopinj Celzija – še prejšnji konec tedna je bilo marsikje na vzhodu 30 stopinj.

Hiter prehod v jesen je lepo viden tudi na grafu dnevne povprečne temperature, ki je dostopen na spletnih straneh Agencije RS za okolje (Arso). Obdobje zadnjih 30 dni je bilo sicer v Ljubljani še vedno kar 4 stopinje Celzija nad povprečjem 1981-2010, a zelena črta na koncu potem izrazito pade v območje najnižjih izmerjenih temperatur v tem času.

Povprečna temperatura, 30 dni, september 2024
Dnevna povprečna temperatura v Ljubljani v zadnjih 30 dneh (Vir: Arso)

Ciklon (poimenovan tudi Boris), ki je ob tem nastal, po besedah Arsovih vremenoslovcev ubira precej neobičajno pot – iznad Jadrana nad Balkan, od koder se zdaj pomika proti Poljski, nato pa spet nazaj proti osrednjemu Balkanu.

Najbolj bo ta konec tedna zalival srednjo Evropo, kjer za dele Avstrije, Češke, Slovaške in Poljske napovedujejo obsežne poplave.

V Sloveniji vpliv ne bo tako močan, saj se bodo padavine preko Alp sušile, občasno pa jih bo še nekaj prineslo tudi do naših krajev. Je pa pod Karavankami in Kamniško-Savinjskimi Alpami že zapihal močan severni veter, sunki bodo do nedelje popoldne ponekod na severu in severovzhodu presegali 70 kilometrov na uro, zato je Arso za severno polovico države izdal oranžno opozorilo.

V gore se ta vikend ne odpravljajte

Ker so drevesa še vedno olistana, lahko pride do vetrolomov. Večja nevarnost bo zlasti v nekoliko višjih legah. V gorah bodo najmočnejši sunki lahko krepko presegli 100 kilometrov na uro, zato na Arsu obisk gora ali spravilo lesa ob koncu tedna odsvetujejo. Meja sneženja bo na nadmorski višini med 1400 in 1800 metrov.

V znamenju prehladnega vremena za sredino septembra bo tako še ves konec tedna. Prebudili smo se v pretežno oblačno soboto z najnižjimi jutranjimi temperaturami od 2 do 9, ob morju okoli 12 stopinj Celzija.

Oblačnost bo vztrajala tudi čez dan. Sprva bo občasno rahlo deževalo ponekod v severnih krajih, popoldne pa tudi ponekod drugod, verjetneje v vzhodni Sloveniji. Pihal bo severni do severozahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 10 do 15, na Primorskem od 15 do 19 stopinj Celzija.

Tudi v nedeljo bo vreme podobno – hladno, večinoma oblačno in vetrovno z občasnimi rahlimi padavinami, ki bodo pogostejše na vzhodu.

Padavine, napoved, ciklon Boris
Vir: Arso/FB

Tudi čez teden nekaj dežja, počasi bo topleje

V ponedeljek bo nato ob predvidenem povratku ciklona na Balkan prehodno rahlo deževalo v večjem delu Slovenije, do torka pa naj bi padavine ponehale, popoldne se bo delno razjasnilo.

Napoved za preostanek prihodnjega tedna sicer ostaja negotova, tudi zaradi “muhaste” poti ciklona Boris. Zadnji izračuni, dostopni na spletnih straneh Arsa, kažejo še nekaj padavin, zlasti v četrtek.

Temperature pa naj bi se vendarle počasi vzpenjale, tako da bi se lahko od petka najprej v večjem delu Slovenije spet ogrelo do 20 stopinj Celzija ali malo več, nekoliko toplejša pa bodo tudi jutra.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje