Palestinski premier pozdravil slovensko priznanje Palestine

Slovenija 07. Jun 202417:06 4 komentarji
Palestinski premier Mohamed Mustafa (Foto: PROFIMEDIA)

Palestinski premier Mohamad Mustafa je v telefonskem pogovoru z zunanjo ministrico Tanjo Fajon pozdravil slovensko priznanje Palestine. Pred tem je v pogovoru s predsednico republike Natašo Pirc Musar priznanje pozdravil tudi palestinski predsednik Mahmud Abas.

Kot so na družbenem omrežju X zapisali na ministrstvu za zunanje in evropske zadeve, se je Mohamed Mustafa ministrici Tanji Fajon zahvalil za “zgodovinsko odločitev” Slovenije o priznanju Palestine, kar je “jasen znak resnične zavezanosti miru”. Vodja slovenske diplomacije mu je ob tem zagotovila, da Slovenija podpira rešitev dveh držav in reformo palestinske države.

Pred tem se je predsednica republike Nataša Pirc Musar v četrtek po telefonu pogovarjala s palestinskim kolegom Mahmudom Abasom, ki se je Sloveniji prav tako zahvalil za priznanje Palestine kot neodvisne in suverene države. “Palestinsko ljudstvo nam je hvaležno za našo trdno zavezanost in prizadevanja za končanje vojne in dosego pravičnega in trajnega miru,” je na omrežju X zapisala predsednica in dodala, da bo Slovenija Palestini pri tem stala ob strani.

Slovenija je Palestino kot 147. članica Združenih narodov priznala v torek. Fajon je nato v sredo palestinskemu veleposlaniku Salahu Abdel-Šafiju predala noto o priznanju in vzpostavitvi diplomatskih odnosov.

Z Abasom je nato isti dan po telefonu govoril premier Robert Golob, ki se bo s palestinskim predsednikom osebno srečal v torek v Jordaniji, kjer se bo mudil na mednarodni humanitarni konferenci z naslovom Nujen humanitarni odziv za Gazo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje