Pazite, da ne ostanete brez 50 evrov: “V tem primeru takoj pokličite policijo”

Slovenija 06. Sep 202408:55 0 komentarjev
Poškodovano steklo
Fotografija je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

V teh dneh se je na spletu razvnela debata o izsiljevanju za denar in verbalnih napadih na nekatere voznike, češ da so povzročili prometno nesrečo. Policija opozarja, da je v takih primerih najboljše poklicati številko 113. Zavarovalnice so naštele še nekaj drugih oblik cestnih prevar.

Na družbenih omrežjih in forumih se je v teh dneh razvnela debata o tako imenovanih cestnih prevarantih. Ti z nezanesljivo in nevarno vožnjo skušajo povzročiti prometno nesrečo, nato pa od drugih voznikov zahtevajo denar za nastalo ‘škodo’ – čeprav vozili v večini primerov ne trčita.

Eden od uporabnikov spletnega foruma Reddit je izkušnjo srečanja s cestnim prevarantom podrobneje opisal. “Mama je čakala pred semaforjem na zeleno luč in naenkrat se pojavi moški, ki jo prehiti in pred njo močno pritisne na zavoro. Verjetno je želel izsiliti nesrečo. Očita ji, da mu je na krožišču zbila ogledalo in da ima očividce in da bo poklical policijo. Verbalno jo žali in vpije. Toliko časa, da mu je dala 50 evrov za odškodnino, da se ga je znebila. In nič kriva.” Uporabnik je obenem pripisal, da naj bi bilo na avtomobilu prevaranta res poškodovano stransko ogledalo, avtomobil njegove mame pa ni kazal znakov trka.

V komentarjih pod objavo se je zvrstilo več podobnih pripovedi. “Identična zgodba se je zgodila znancu,” je zapisal drugi uporabnik. Dodal je, da se je znanec prevaranta prav tako “znebil” s 50 evri gotovine, moški pa je po prejemu zneska popolnoma spremenil ton pogovora.

“Meni se je zgodilo isto! Peljala sem se po cesti s hitrostjo 30, mogoče celo 20 kilometrov na uro, da sem bila dodatno pozorna, ker je bila cesta zelo ozka, in še bočno so bili na pločniku parkirani avtomobili. Pridem do prvega semaforja na koncu ulice, pa mi nekdo iz sosednjega avtomobila začne udarjati po steklu in kričati, da so mi vsi mahali, da bežim s kraja zločina in da bo klical policijo. Rekoč, da sem zbila stransko ogledalo,” je svojo izkušnjo delila tretja uporabnica.

Nesreča
Fotografija je simbolična (Foto: PROFIMEIDA)

V nadaljevanju je opisala, da ji je moški dejal, da je “lepa punca” in da se lahko dogovorita za gotovinsko plačilo. Ker je bila v tistem času še mlada voznica in ni vedela, kako naj se odzove, je moškemu plačala 50 evrov. Šele kasneje je ugotovila, da se z moškim nista zaletela. “Njegovo stransko ogledalo je bilo normalno, na mojem ni bilo niti praske … tudi počilo ni.”

Na podoben način so poskušali ogoljufati tudi četrtega uporabnika. “Hotel je denar za poškodovan vrat, samo se nisem dal in sem klical policijo. Policisti niso nasedli in so moškemu dali kazen za vožnjo brez vozniškega dovoljenja in z neregistriranim vozilom.”

Po pričevanju uporabnikov Reddita se opisane prevare pogosto dogajajo tudi na parkiriščih v trgovskih centrih. “Velikokrat ti pri vzvratni vožnji v trgovskem centru nekdo skoči za avto in trdi, da si ga zbil. Od nekje priletijo pajdaši, ki so ‘priče’.”

Policija svetuje: Takoj pokličite 113

Na ljubljanski policijski upravi tovrstnih primerov letos niso obravnavali, niti ne vodijo statistike o morebitnih preteklih primerih opisanih prevar. “Na splošno pojasnjujejo, da policisti v primeru tovrstnih dejanj zberejo vsa obvestila in v primeru zaznanih kaznivih ravnanj ustrezno ukrepajo. Za kakšno vrsto kaznivega ravnanja gre, je odvisno od vseh okoliščin posamičnega primera,” so pojasnili na PU Ljubljana.

Pri preiskovanju opisanih kaznivih dejanj sodelujejo tudi z drugimi deležniki, na primer zavarovalnicami.

Policija
Policija (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

“Če ste kot voznik vpleteni v takšen dogodek, vam svetujemo, da o tem nemudoma obvestite policijo. Če postanete žrtev kaznivega dejanja, lahko pomagate pri izsleditvi storilca,” dodajajo na policijski upravi in priporočajo, da si ob tem zapomnite čim več podrobnosti o storilcu in njegovem vozilu.

Vsem, ki bi zaznali poskuse teh kaznivih dejanj, svetujejo, naj o njih takoj obvestijo policijo na telefonsko številko 113. Pokličejo lahko tudi najbližjo enoto policije oziroma anonimno telefonsko številko 080 1200.

“Goljufivemu oškodovancu” ne uspe vedno

Obrnili smo se tudi na Zavarovalnico Sava, kjer so pojasnili, da primeri, kjer se nesreča ni zgodila, ne morejo biti prijavljeni zavarovalnici. A v takih primerih storilec osebo prepriča, da se je nesreča zgodila, od nje pa zahteva izplačilo odškodnine “na roke”, so pojasnili na zavarovalnici.

“Ker je to ugodneje kot izguba bonusa pri zavarovalnici, oseba v to privoli,” so dodali.

Takšni primeri zato zelo redko pridejo do zavarovalnice. Vendar pa zavarovalniški agenti opažajo druge prevare, storilec na primer z že poškodovanim vozilom izsili prometno nesrečo, v kateri potem nastopa v obliki oškodovanca s ciljem, da popravi vozilo na stroške zavarovalnice, pojasnjujejo. “Nesreča se dejansko zgodi, vozilo je dodatno poškodovano. Storilec poda zahtevek na zavarovalnico, pri tem pa zamolči pretekle poškodbe.”

Pri Zavarovalnici Triglav pri omenjeni prevari dodajajo, da se udeleženci nesreče dogovorijo, da pri zavarovalnici uveljavljajo povračilo škode, ki so jo namerno povzročili ali ni nastala v zatrjevanem dogodku, temveč že prej.

Zavarovalnica Triglav
Zavarovalnica Triglav (Foto: BOBO)

“Prisotni so tudi primeri, ko želi ena stranka priti do odškodnine iz zavarovanja druge stranke na nepošten način, na primer tako, da uprizori nesrečo in trdi, da je škodo povzročila druga stranka,” so dodali. Opisali so, da mora oškodovanec v takih primerih dokazati, da je škodo povzročila druga oseba, kjer se lahko ‘zaplete’.

“Goljufivi oškodovanec bi moral uprizoriti dogodek, v katerem se nastavi zavarovancu, da mu ta povzroči škodo po lastni krivdi.” Ker to ne uspe vedno, škodo namerno povzroči oškodovanec, s čimer si povzroči še večjo škodo, ki je ne more “nikomur naprtiti”.

Ob koncu so na Zavarovalnici Triglav poudarili, da so prevare nepoštene in kaznivo dejanje. Zaradi napredka tehnologije in metod je verjetnost odkritja prevare vedno večja. “Če udeleženci nesreče ne prijavijo policiji, je to že samo po sebi sumljivo,” so dodali.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!