Odpoklicali več mesnih izdelkov

Slovenija 09. Avg 202409:03 0 komentarjev
ražnjiči, pisani ražnjiči, gril, žar, meso na žaru, piknik, zelenjava
Fotografija je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Uprava za varno hrano je pri več mesnih izdelkih ugotovila, da niso primerni za zaužitje. V piščančjih perutih in nabodalih so našli prisotnost salmonele, v piščančjih bedrih pa bakterijo, ki je pogosto kriva za zastrupitev s hrano.

V četrtek in sredo je Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin potrošnike obvestila, da več mesnih izdelkov, ki so se prodajali v naših trgovinah, ni primernih za zaužitje.

Med zdravju nevarnimi živili so začinjene piščančje peruti, ki so se prodajale v Mercatorju. Uprava je vzorec odvzela v poslovalnici v Velenju, v njem pa odkrila prisotnost bakterije Salmonella Enterica serotip Infantis. Z uprave so obenem sporočili, da je živilu rok uporabe z zadnjim dnem julija že pretekel, potrošnike, ki so meso morebiti zamrznili, pa pozivajo, naj ga zavržejo.

Tudi drugo s salmonelo okuženo živilo so prodajali v poslovalnici Mercator. Uprava je bakterijo našla v vzorcu piščančjih ražnjičev s poslovalnice v Trbovljah. Tudi ražnjičem je rok uporabe potekel s koncem julija. Potrošniki, ki so ražnjiče zamrznili, naj jih zavržejo.

Tretje sporno živilo so piščančja bedra z delom hrbta, v katerem so našli prisotnost bakterije Capylobacter jejuni (termofilni kampilobaktri), so sporočili z uprave. Gre za bakterijo, ki je pogosto kriva za zastrupitev s hrano. Živilo, ki se pred uporabo termično ne obdela, predstavlja tveganje za zdravje, dodajajo. Meso so vzorčili v poslovalnici Jager supermarket Radenci. Živilu je rok uporabe potekel s 25. julijem. Vsem, ki so ga zamrznili, svetujejo, naj ga zavržejo.

Seznam odpoklicanih izdelkov:

  1. Začinjene piščančje peruti – mesni pripravek iz perutninskega mesa; Lot/serija: 9:1; datum proizvodnje: 29. 7. 2024; rok uporabe: 31. 7. 2024. Proizvajalec: Mercator, d. o. o. Vzorčeno: Mercator, d. o. o., HM Velenje, Šaleška cesta 1, 3320 Velenje. Razlog za odpoklic: prisotnost mikroba Salmonella Enterica, serotip Infantis
  2. Sveže meso brojlerjev  – piščančja bedra z delom hrbta; lot/serija: 5295 2534; rok uporabe: 25. 7. 2024. Proizvajalec: Hermine Wech, Koroška perutnina, d. o. o. Vzorčeno: Jagros, d. o. o., PE Jager supermarket Radenci. Razlog za odpoklic: Prisotnost mikroba Capylobacter jejuni (termofilni kampilobaktri). Živilo, ki se pred uporabo termično ne obdela, predstavlja tveganje za zdravje.
  3. Piščančji ražnjiči – mesni pripravek iz perutninskega mesa; Lot/serija: L29; datum proizvodnje: 29. 7. 2024; rok uporabe: 31. 7. 2024. Proizvajalec: Mercator, d. o. o. Vzorčeno: Mercator, d. o. o., Supermarket HIT Trbovlje. Razlog za odpoklic: Prisotnost mikroba Salmonella Enterica.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!