PCT in karantene: danes znano, katerim predlogom stroke bo sledila vlada

Koronavirus 17. Feb 202209:02 > 11:13 2 komentarja
PCT
Žiga Živulović Jr./BOBO

Na mizi vlade bo danes potrjevanje priporočil strokovne skupine o sproščanju ukrepov. Pričakujemo lahko ukinitev karanten in ukinitev pogoja PCT pri dejavnostih, kjer je tveganje zaradi kratkotrajnih stikov manjše.

Vlada bo na današnji seji potrjevala priporočila, ki jih je pripravila strokovna skupina pri ministrstvu za zdravje. Razprava strokovne skupine, na kateri so bili prisotni tudi epidemiologi, mikrobiologi, infektologi, predstavniki bolnišnic in zdravstvenih domov, družinski zdravniki, pediatri in drugi strokovnjaki, je ponudila kar nekaj predlogov.

Stroka tako med drugim predlaga:

– odpravo pogoja PCT v trgovinah, na bankah, poštah, bencinskih servisih, upravnih enotah itd., torej tam, kjer so stiki kratkotrajni,

– ukinitev pogoja PCT na zunanjih površinah gostinskih lokalov ob ohranitvi omejitve števila gostov,

– ukinitev pogoja PCT na smučiščih in javnem prevozu,

– ukinitev karanten in ustavitev epidemiološkega sledenja stikom,

– ukinitev presejalnega testiranja zaposlenih s hitrimi antigenskimi testi, predvidoma konec meseca,

– spremembe na področju športa, kulture ter kongresne in sejemske dejavnosti.

Sproščanje ukrepov bo, če bo vlada sledila priporočilom strokovne skupine, počasnejše pri dejavnostih, kjer so stiki med ljudmi daljši, recimo v šolstvu, zdravstvu in socialnem varstvu. Da bodo v naslednjih dneh in tednih omejevalni ukrepi odpravljeni ali zrahljani, je sicer že potrdil premier Janez Janša.

Počivalšek bo predlagal tudi odprtje diskotek

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je v sredo v izjavi za medije napovedal, da bo vladi predlagal podaljšanje obratovalnega časa gostinskih obratov, ki lahko trenutno obratujejo do največ 22. ure, na polnoč. Prav tako bo predlagal ponovno odprtje nočnih klubov in diskotek ob upoštevanju pogoja PCT in ob opravljenem hitrem antigenskem testu na koronavirus, ki bi moral biti opravljen pred največ 12 urami. Notranji minister Aleš Hojs je za POP TV v sredo navedel, da predlaga ukinitev vseh ukrepov za zajezitev širjenja epidemije covida-19, in izrazil upanje, da se bodo s tem strinjali tudi epidemiologi.

Udeleženec posveta imunolog Alojz Ihan je v torek zvečer v Odmevih Televizije Slovenija pojasnil, da so strokovnjaki na posvetu predlagali tudi razmislek o sproščanju ukrepov v šolah, sprva odpravo zaščitnih mask, kasneje pa tudi ustavitev samotestiranja otrok.

Vlada pa je že včeraj na dopisni seji odločila, da volilcem ob oddaji podpore kandidatnim listam na upravnih enotah ne bo treba izpolnjevati pogoja PCT.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje