PCT po novem: odgovori na vprašanja, ki vas begajo

Koronavirus 17. Sep 202118:06 > 18:29 4 komentarji
pct
Žiga Živulovič, Bobo

Z jutrišnjim dnem stopi v veljavo vladni odlok, ki znova nekoliko spreminja področja, za katera potrebujete pogoj PCT. Zbrali smo odgovore na vaša vprašanja.

PRAVKAR SEM SE CEPIL. KDAJ BOM IZPOLNIL POGOJ PCT?

Takoj. V vladnem odloku je zapisano, da se “dokazilo vzpostavi z dnem cepljenja”. V primeru cepiva Janssen po prvem oziroma edinem odmerku, v primeru ostalih cepiv pa z dnem prejema drugega odmerka. To pomeni, da greste lahko takoj po cepljenju, pravzaprav na poti iz cepilnega centra, v gostilno, k frizerju ali na koncert. Pri tem velja opozorilo strokovnjakov, da se zaščita proti bolezni vzpostavi šele kaka dva tedna po cepljenju.

Ne velja pa enako za prehajanje meja. Na Hrvaško boste lahko v primeru cepljenja z Janssenom vstopili šele dva tedna po cepljenju. Če ste cepljeni z Moderno, Pfizerjem ali AstraZeneco, greste lahko na Hrvaško z dnem cepljenja z drugim odmerkom oziroma od 22 do 42 dni po prejemu prvega odmerka (Pfizer, Moderna), v primeru AstraZenece pa 22 do 84 dni po prvem odmerku.


V KATEREM PRIMERU GREM LAHKO BREZ PCT K ZDRAVNIKU?

Brez PCT greste lahko k zdravniku v primeru nujnih zdravstvenih storitev. Kot je pojasnil minister Janez Poklukar, to vključuje: nujno medicinsko pomoč, nujno zobozdravstveno pomoč ali nujno zdravljenje in neodložljive zdravstvene in zobozdravstvene storitve, vse zdravstvene storitve otrok, zdravstvene storitve s stopnjama nujno ali zelo hitro, preventivne preglede otrok, šolarjev, dijakov in študentov; zdravstvene storitve, povezane z načrtovanjem družine, kontracepcijo, nosečnostjo in porodom, umetno oploditvijo in prekinitvijo nosečnosti; reševalne prevoze in krvodajalstvo.

Brez PCT lahko k zdravniku spremljate otroka do 15. leta, ali osebo, ki ni sposobna skrbeti zase. Prav tako se greste lahko brez PCT cepit ali testirat.


OD KATERE STAROSTI MORAMO IZPOLNJEVATI POGOJ PCT?

Od sobote, 17. septembra, velja, da pravilo PCT ne velja za mlajše od 15 let. To pomeni, da morajo mladi pogoj PCT izpolnjevati od dneva, ko praznujejo 15. rojstni dan.


SEM UČENEC/DIJAK IN SE V ŠOLI SAMOTESTIRAM. ZA KATERE OBŠOLSKE DEJAVNOSTI JE TO DOVOLJ?

Test za samotestiranje zadošča za obisk obšolskih dejavnosti, ki potekajo v prostorih šole, in za “udeležbo v športnih programih in športnorekreativnih dejavnostih”. Kot so nam pojasnili na ministrstvu za izobraževanje, to velja tako za športne treninge kot tudi za na primer fitnes. Brez PCT lahko najstniki obiskujejo tudi javno glasbeno šolo. Za dejavnosti pri zasebnikih, kot so jezikovni ali slikarski tečaji in zasebne glasbene šole, pa potrebujejo plačljivi hitri antigenski test, ki velja 48 ur. Enako velja tudi za verouk. 


ALI GREM LAHKO BREZ PCT PO HUMANITARNO POMOČ ALI NA CENTER ZA SOCIALNO DELO?

Da. Pogoja PCT ne potrebujete v nujnih postopkih socialne in družinske problematike ter nujne osebne asistence. Prav tako ga ne potrebujete za nujno oskrbo z osnovnimi življenjskimi izdelki in potrebščinami in obisk humanitarnih skladišč, centrov za razdeljevanje hrane in drugih krajev, ki omogočajo brezplačen dostop do osnovnih življenjskih dobrin socialno ogroženim skupinam.


ALI GREM LAHKO BREZ PCT NA BENCINSKO ČRPALKO?

Brez PCT ne boste mogli vstopiti v notranje prostore. Ponekod lahko gorivo plačate prek aplikacije ali skozi okence. V novem odloku je zapisano, da pogoja PCT za oskrbo na bencinskih servisih ne potrebujejo osebe, ki opravljajo naloge v sektorju mednarodnega prevoza in Slovenijo zapustijo v 12 urah po prehodu meje.


ALI GREM LAHKO BREZ PCT NA BANKO ALI POŠTO?

Na banko ne morete. Na pošto greste lahko, če gre za prevzem pošiljk, ki jih je treba osebno prevzeti, ker bi zaradi neprevzema nastale pravne posledice, torej za pošiljke s sodišč, Fursa in podobno.


ALI LAHKO IZPOLNJEVANJE POGOJA PCT DOKAZUJEM S CEPILNIM KARTONČKOM ALI SMS SPOROČILOM O TESTIRANJU ALI POTREBUJEM QR-KODO?

V odloku je zapisano, da se izpolnjevanje pogoja PCT dokazuje z verodostojno listino. Ob tem morate dokazati istovetnost, zato bodo morda kje poleg potrdila pogledali tudi vaš osebni dokument. SMS potrdilo o negativnem testu ni dovolj, pravijo na ministrstvu za zdravje. Velja pa natisnjeno potrdilo o testiranju, dokazilo o prebolelosti, cepilni kartonček ali digitalno EU covid potrdilo s QR-kodo (natisnjeno ali elektronsko).


KOLIKO ČASA VELJA TEST?

Za potrošnike oziroma za dostop do storitev velja hitri antigenski test (HAG) 48 ur, PCR test pa 72 ur. Za opravljanje dela test velja en teden.


V SLUŽBI IMAMO ORGANIZIRANO SAMOTESTIRANJE. ALI LAHKO GREM S TEM POTRDILOM V GOSTILNO?

Ne. Negativni rezultat samotestiranja velja le za opravljanje dela. Kot potrošnik morate imeti potrdilo o HAG ali PCR testu.


PREBOLEL SEM COVID. KATERO POTRDILO POTREBUJEM IN KOLIKO ČASA VELJA?

Potrdilo o prebolelosti se dokazuje s pozitivnim PCR testom. Velja 180 dni. Vlada ga je prejšnji teden podaljšala na 240 dni, a nato znova skrajšala na 180 dni. Spremembo vladni predstavniki utemeljujejo s tem, da je v veliki večini držav EU veljavnost potrdila o prebolelosti 180 dni.


ALI LAHKO PREBOLELOST DOKAŽEM S TESTOM PRISOTNOSTI PROTITELES?

Ne. Po besedah vladnih predstavnikov testi protiteles še niso standardizirani. Tako ugotavljanje prebolelosti sicer predvideva evropska uredba, nekatere države pa omogočajo dokazovanje na tej podlagi. “Ko bodo testi standardizirani, bomo tudi pri nas to omogočili,” je povedal državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar.


IZ ZDRAVSTVENIH RAZLOGOV SE NE MOREM CEPITI. ALI BO TESTIRANJE ZAME BREZPLAČNO?

Da. Tistim, ki se iz zdravstvenih razlogov ne morejo cepiti, zdravniki izdajo potrdilo. Strošek testiranja zanje krije država.


ALI GREM LAHKO BREZ PCT V ŽIVILSKO TRGOVINO ALI LEKARNO V TRGOVSKEM CENTRU?

Ne. Pogoj PCT bodo morali pristojni preverjati pri vhodu v trgovski center. Tako brez PCT ne boste mogli niti v živilske trgovine, lekarne in drogerije, če so te znotraj trgovskega centra. So pa nam z ministrstva za zdravje odgovorili, da greste lahko v trgovski center na cepljenje, kjer to poteka, brez PCT.


ALI GREM LAHKO BREZ PCT NA TRŽNICO?

Odvisno. Brez PCT lahko na tržnici kupite živilske izdelke, ne pa tudi vseh ostalih, na primer oblačil. To velja tako za pokrite tržnice kot za tržnice na prostem.


KAKŠNA JE KAZEN ZA KRŠENJE POGOJA PCT IN KDO JO PLAČA?

“Storitev se brez PCT ne sme zagotoviti,” je razložil državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Simon Zajc. Če ne izpolnjujete pogoja PCT, vas torej varnostnik ne sme spustiti v trgovski center ali na prireditev, natakar pa vas ne sme postreči.

Globa za posameznika znaša od 400 do štiri tisoč evrov. Če vas gostinec ali drug ponudnik, ki bi to moral storiti, ne opozori na nujnost izpolnjevanja pogoja PCT, bo inšpektor obravnaval le njega. Če vas ponudnik opozori, a ga ne upoštevate, globo tvegate vi. Če predložite lažno potrdilo o izpolnjevanju pogoja, vas lahko inšpektor tudi kazensko ovadi. Več o tem lahko preberete v članku Pogoj PCT: lahko inšpektor oglobi tudi gosta?


ALI ZA OBISK MAŠE V CERKVI ALI DRUGEGA VERSKEGA OBREDA POTREBUJEM PCT?

Da, PCT je obvezen za vse, razen za otroke, mlajše od 15 let.


KAKO POTEKA SAMOTESTIRANJE ZA SLUŽBO IN KDO PREVERJA REZULTAT?

Samotestiranje mora organizirati delodajalec, ki mora delavcu tudi poslati evidenčni list za vodenje evidence o samotestiranju. “Zaposleni pride, pridobi test, se testira in to evidentira na list. Seveda vse to spremlja pooblaščena oseba delodajalca,” je opisal Franci Vindišar, državni sekretar na ministrstvu na zdravju.


ZAPOSLEN SEM V DRŽAVNI UPRAVI. ALI BO ZAME CEPLJENJE OBVEZNO?

Če covida niste preboleli v zadnjih šestih mesecih, se lahko še do 1. oktobra testirate, po tem datumu pa boste morali biti cepljeni. Minister za javno upravo je za necepljene napovedal tudi možnost dela od doma, a to na vseh delovnih mestih ni mogoče. Več o tem lahko preberete v članku Necepljeni v državni upravi: delo od doma, opozorilo, možna tudi odpoved.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje