Peklenski torek: šlo bo do 38 stopinj Celzija

Slovenija 16. Jul 202409:13 1 komentar
vročina
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Danes bo vrhunec prvega julijskega vročinskega vala, ki vztraja že dober teden. Najbolj vroče bo v Beli krajini, kjer se lahko živo srebro povzpne do 38 stopinj Celzija. Prav veliko "bolj sveže" ne bo niti drugod po državi, kjer bo le kakšno stopinjo manj.

Čeprav je bilo zjutraj prijetno, bo čez dan zelo vroče. Z jugozahodnikom nas bo namreč dosegel najtoplejši zrak tega vročinskega vala, najbolj vroče bo v Beli krajini, kjer se lahko povzpne vse do 38 stopinj Celzija.

Prav veliko “bolj sveže” ne bo drugod po državi, saj bo tam le kakšno stopinjo manj. V osrednji Sloveniji bodo temperature med 35 in 36, na Primorskem, Štajerskem in v Prekmurju pa bo okoli 33 stopinj Celzija, je zadnjo napoved za N1 pojasnila dežurna vremenoslovka Agencije RS za okolje (Arso) Veronika Hladnik Zakotnik. Po njenih besedah bo najbolj vroče med 14. in 16. uro, ko so po navadi izmerjene najvišje temperature.

Zaradi visokih temperatur je Arso za vso državo izdal oranžno opozorilo.

Foto: Arso/zajem zaslona

Nad naše kraje danes še priteka bolj suh zrak, verjetnost za nevihte je tako zelo majhna.

Jutri malenkost večja verjetnost za nevihte

Bo pa verjetnost za nevihte nekoliko večja jutri, ko bo nad naše kraje z vzhodnimi vetrovi začel dotekati bolj vlažen zrak. V večjem delu države bo tudi jutri sončno in suho, nekaj več oblačnosti bo na severu, kjer se sredi dneva in proti večeru lahko začnejo pojavljati plohe in nevihte.

Najvišje dnevne temperature se bodo tako jutri nekoliko spustile, v notranjosti Slovenije bo okoli 33 stopinj, a bo v zraku precej vlage, zato bo občutek vročine še večji. Bo pa vročina z vetrom takrat dosegla Primorsko, kjer bo zelo visoka povprečna temperatura. Zapihala bo burja, zaradi katere lahko že zjutraj pokaže 27 stopinj, najvišje dnevne pa se bodo lahko gibale med 35 in 36 stopinjami Celzija.

Po besedah Hladnik Zakotnik bo vročina vztrajala vse do naslednjega tedna. V soboto nas bo po vsej verjetnosti dosegla nova hladna fronta, ki lahko prinese tudi nekaj padavin. A osvežitve ne bo. Spet se bo ogrelo, nekatere napovedi kažejo na nekoliko nižje temperature v torek oziroma sredo, a dežurna vremenoslovka opozarja, da je to še zelo negotovo, saj napovedi že nekaj časa nakazujejo na osvežitev, a se ta nato vedno znova zamakne za dan ali dva.

Gasilska zveza Slovenije opozarja na veliko možnost nastanka požarov v naravi na Obali in Krasu, kjer je stopnja nevarnosti ognja zaradi suše in visokih temperatur visoka oziroma najvišja. Zaradi požarne ogroženosti sta od ponedeljka v pripravljenosti letali air tractor, z njima preventivno preletavajo območja v času velike požarne ogroženosti.

Pijte veliko vode, nikogar ne puščajte v avtomobilu

Na Arsu in Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) opozarjajo, da lahko visoke temperature vplivajo na zdravstveno stanje občutljivejšega dela populacije.

Sredi dneva in popoldne zato priporočajo zadrževanje v senci in odsvetujejo velike fizične napore na prostem. “Telesu omogočimo odvajanje toplote s pravilno izbiro oblačil in zadostnim uživanjem tekočin,” priporoča NIJZ.

Daljše obdobje vročine lahko namreč povzroči različne težave in pregretje telesa – kožne izpuščaje, vročinske krče, vročinsko izčrpanost, omedlevico (kratkotrajno izgubo zavesti) in vročinsko kap.

Vročina lahko najbolj prizadene starejše, otroke, nosečnice, pa tudi bolnike. Bolj ogroženi so bolniki z obolenji, ki vplivajo na uravnavanje toplote v telesu, na mobilnost in sposobnost presojanja.

Po navedbah inštituta lahko vročina prizadene tudi osebe s socialnoekonomskimi problemi, denimo brezdomce, socialno izolirane in prebivalce, ki imajo slabši dostop do zdravstvenih ustanov. Prizadene lahko tudi posameznike, ki so dodatno izpostavljeni nekaterim dejavnikom okolja, denimo onesnaženemu zraku, ali pa imajo slabše bivalne pogoje, pa tudi delavce, ki delajo na prostem, in prebivalce mest.

Mlada ženska pije kozarec vode
Foto: PROFIMEDIA

Ob tem na NIJZ poudarjajo, da v vročih dneh ne smemo pozabiti na druge. “Nekateri ljudje so bolj ogroženi. Posebej bodimo pozorni na znake prizadetosti pri njih. Nikoli ne puščamo nikogar v zaprtem, parkiranem avtomobilu,” svetuje inštitut.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje