Peklenski vročini končno sledi osvežitev. Kdaj nas bo dosegla hladna fronta?

Slovenija 16. Avg 202410:36 0 komentarjev
Vreme, dež, padavine
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Potem ko smo v Sloveniji v preteklih dneh izmerili najvišje temperature v tem letu, bo vročinskega vala kmalu konec. V noči na nedeljo nas bo namreč dosegel vlažen zrak v višinah, hladna fronta pa v noči na ponedeljek.

Letošnje poletje nam je po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) doslej prineslo dva izrazita vročinska vala. Prvega v juliju, in sicer v obdobju med 8. in 19. julijem, ter sedanjega, ki se je na Primorskem začel že na začetku meseca, v večini krajev pa od 9. avgusta naprej.

Tokratnega vročinskega vala, ki je “svoje zobe” pokazal tako, da smo v zadnjih dneh izmerili najvišje temperature letošnjega leta, bo končno konec.

Kot so na družbenem omrežju X zapisali meteorologi Arsa, bo vročina s popoldanskimi temperaturami med 30 in 36 stopinj Celzija v državi vztrajala še jutri, v nedeljo pa bo nevihtna aktivnost marsikje po Sloveniji poskrbela za nekaj osvežitve.

Po napovedih vremenoslovcev nas bo namreč v noči na nedeljo dosegel vlažen in nekoliko hladnejši zrak v višinah. “Ker bosta ozračje in morje precej pregreta, k nam pa bo v višinah pritekal postopno bolj vlažen in nekoliko hladnejši zrak, bodo v nedeljo izpolnjeni pogoji za nastanek razmeroma močnih neviht,” so zapisali.

V nedeljo popoldne se bodo tako od zahoda začele pojavljati krajevne plohe in nevihte, ki se bodo nadaljevale tudi v noči na ponedeljek. Te bodo po trenutnih meteoroloških modelih Arsa sicer neenakomerno krajevno porazdeljene, pričakovati pa je, da se bodo pojavljale povsod po državi. Težišče pa bo najverjetneje na zahodu Slovenije.

Poletna nevihta
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Poletje se še ne bo poslovilo

V noči na ponedeljek nas bo nato dosegla še hladna fronta, ki prinaša občutnejše temperaturne osvežitve. V začetku prihodnjega tedna se bo z dotokom hladnejšega zraka v spodnjih plasteh ozračja labilnost ozračja nekoliko zmanjšala, a ob krajevnih plohah in nevihtah se bodo še vedno lahko pojavljali močnejši nalivi. Čez dan bo večinoma oblačno in deževno, sprva bodo tudi nevihte. Zapihal bo severovzhodnik, na Primorskem burja. Vročina bo popustila.

“Če bodo najvišje dnevne temperature v nedeljo ponekod še dosegle okoli 30 stopinj Celzija, pa bodo v ponedeljek večinoma le še blizu 25, ali celo manj,” so na družbenem omrežju X zapisali meteorologi Arsa. Napoved skupne količine padavin, ki bodo zajele Slovenijo med nedeljo in torkom, se sicer še zelo spreminjajo. Po trenutnih napovedih lahko najverjetneje pričakujemo povečini med 10 in 40 litri dežja na kvadratni meter, a krajevno zaradi nalivov tudi več.

Dokaj nestanovitno vreme se bo verjetno nadaljevalo tudi v torek, ko se bo čez dan nato postopno zjasnilo. Nato bo ponovno prevladovalo sončno in spet bolj vroče vreme. Kljub kratkotrajni osvežitvi pa poletja, kot so opozorili vremenoslovci, še ni konec. V drugi polovici tedna se bo namreč spet segrelo. Od četrtka do sobote bo prevladovalo sončno in spet bolj vroče vreme. Ob koncu tedna bodo najvišje temperature verjetno malo nad 30 stopinj Celzija.

Vremenska opozorila

Danes bo večinoma sončno in vroče. Najvišje dnevne temperature bodo od 31 do 37 stopinj Celzija, zato so na Arsu izdali opozorilo, saj bo po nižinah sredi dneva in popoldne velika toplotna obremenitev. Vročina bo izrazita tudi na Primorskem, kjer prav tako velja opozorilo za veliko požarno ogroženost naravnega okolja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!