Petarde so v Sloveniji popolnoma prepovedane: kakšne so globe

Slovenija 29. Dec 202310:29 22 komentarjev
Petarde
Foto: Octav Ganea/BOBO

Praznični december pomeni vrhunec uporabe pirotehničnih izdelkov. Je pa prodaja in uporaba pirotehničnih izdelkov v Sloveniji zakonsko omejena. Petarde so tako, na primer, popolnoma prepovedane. Kršitelje lahko doleti do 1.200 evrov globe.

Decembrski čas, predvsem pa prehod iz starega v novo leto, v Sloveniji še vedno zaznamuje množična uporaba pirotehničnih izdelkov, kar se vsako leto odraža tudi pri številu s pirotehniko poškodovanih pacientov na urgencah. In ne samo poškodbe, učinki pirotehnike pri mnogih namesto prijetnih občutkov vzbujajo stres in tesnobo. Velik negativen vpliv ima pirotehnika tudi na živali, ki so ob pokanju še posebej nemočne, o čemer je za N1 pred dnevi spregovoril doktor veterine in vodja Nacionalnega centra za dobrobit živali Ožbalt Podpečan.

Z namenom zmanjševanja vseh negativnih vplivov je uporaba pirotehničnih izdelkov v Sloveniji omejena z zakonodajo. Se pa zadnja leta pojavljajo tudi ideje o uzakonjenju popolne prepovedi pirotehničnih izdelkov.

Kot je za N1 nedavno pojasnil predstojnik katedre za ustavno pravo na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani dr. Samo Bardutzky, pri tehtanju pravice posameznika do uporabe pirotehnike in pravic širše skupnosti do varnosti in zdravega okolja popolne prepovedi pirotehnike z ustavno-pravnega vidika ne bi bilo težko ubraniti.

Zakonodaja navaja, da je pirotehnični izdelek vsak izdelek, ki vsebuje eksplozivne snovi, pirotehnične snovi ali eksplozivno mešanico snovi, ki proizvajajo toploto, svetlobo, zvok, plin ali dim ali kombinacijo takih učinkov, ki so posledica eksotermnih kemičnih reakcij. Razvrščajo se v ognjemetne izdelke, pirotehnične izdelke za odrska prizorišča in druge pirotehnične izdelke.

Kaj je v Sloveniji prepovedano in kaj dovoljeno?

Pravila glede uporabe, prodaje in posedovanja pirotehničnih izdelkov ter višino glob ureja Zakon o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih. Pirotehnični izdelki so razvrščeni v osem različnih kategorij, ki imajo tudi starostne omejitve (seznam s pojasnili najdete spodaj).

Zakon za fizične osebe določa, da je prodaja, posest in uporaba vseh vrst petard (t. i. piratke, dvojne petarde, bliskovne petarde itd.) iz kategorij F2 in F3, katerih glavni učinek je zgolj močan pok, popolnoma prepovedana.

Izjema s časovno in prostorsko omejitvijo so izdelki, katerih glavni učinek je pok in spadajo v kategorijo F1. V to skupino med drugim sodijo bengalske vžigalice, pokajoči vložki za cigarete, pasje bombice in vžigalice s pokom. Prodaja teh je dovoljena le od 19. do 31. decembra, uporaba pa pod določenimi okoliščinami le od 26. decembra do vključno 1. januarja. Te izdelke je prepovedano uporabljati v strnjenih stanovanjskih naseljih, zgradbah in vseh zaprtih prostorih, v bližini bolnišnic, v prevoznih sredstvih za potniški promet in na površinah, na katerih potekajo javni shodi in javne prireditve. V stanovanjskih zgradbah in drugih zaprtih prostorih je dovoljeno uporabljati le izdelke, ki so namenjeni takšni uporabi.

Drugače je z ognjemetnimi raketami, katerih glavni učinek je svetloba in so razvrščeni v kategoriji F2 (rimske svečke, mala ognjemetna kolesa, bengalične bakle, baterije in kombinacije, rakete itd.) ter F3 (baterije, pri katerih količina eksploziva v izdelku ne sme preseči enega kilograma ter fontane, pri katerih količina eksploziva v izdelku ne sme preseči 750 gramov). Tovrstno pirotehniko lahko posameznik kupuje in uporablja celo leto in je izvzeta iz prepovedi.

Kakšne so globe za kršitelje?

Globe za fizične osebe, ki kršijo “pirotehnično” zakonodajo znašajo med 400 in 1.200 evri. Razpon kazni za pravne osebe in podjetja pa je med 1.000 in 50.000 evri. Pri prekrških je stranska sankcija tudi odvzem pirotehničnih izdelkov.

Kot pojasnjujejo na Policiji, so med najpogostejšimi prekrški prodaja, nakup, posedovanje ali uporaba ognjemetnih izdelkov, ki so namenjeni le pravnim osebam oz. podjetnikom z ustreznimi dovoljenji, ali ognjemetnih izdelkov kategorije F2 in F3, katerih glavni učinek je močan pok. Pogosto obravnavajo tudi prekrške, ko so pri prodaji, nakupu, posedovanju in uporabi baterij in fontan iz kategorije F3 udeležene osebe mlajše od 18 let. Policisti prav tako pogosto obravnavajo uporabo sicer dovoljenih izdelkov na nedovoljenih krajih in ob nedovoljenem času.

V povezavi z nedovoljeno uporabo/prodajo pirotehnike so policisti v letu 2022 obravnavali 85 kršitev, leto prej pa 104. Od 1. decembra 2022 do 10. januarja 2023 so zasegli 5.452 kosov prepovedanih petard, med 1. in 27. decembrom letos pa 7.688. Decembra lani so prazniki in takoj po njih so zasegli prepovedane petarde 45 mladoletnikom, med 1. in 27. decembrom letos pa 52 mladoletnikom.

Globe tudi za metanje pirotehnike v bližino živali

Sicer pa tudi zakon o zaščiti živali obravnava prekrške v povezavi s pirotehniko. V njem je navedeno, da je v Sloveniji prepovedano obmetavanje živali s petardami ali drugimi pirotehničnimi sredstvi. Za tako ravnanje je predpisana globa v višini 800 do 1.200 evrov za fizično osebo.

Za pravno osebo, samostojnega podjetnika posameznika ali posameznika, ki samostojno opravlja dejavnost, globa znaša 2.400 do 84.000 evrov, pojasnjujejo na ministrstvu za kmetijstvo. Vsako ravnanje ali opustitev ravnanja, storjeno naklepno ali iz malomarnosti, ki živali povzroči hujšo poškodbo ali škodi njenemu zdravju, je po istem zakonu opredeljeno kot mučenje, ki je lahko opredeljeno kot kaznivo dejanje, dodajajo.

Kategorije ognjemetnih in pirotehničnih izdelkov

Ognjemetni izdelki:

  • kategorija F1 (prodaja ni dovoljena osebam mlajšim od 14 let, ki niso v spremstvu staršev ali skrbnikov): ognjemetni izdelki, ki predstavljajo zelo majhno nevarnost, povzročajo zanemarljivo raven hrupa in so namenjeni uporabi v strnjenih naseljih, vključno z ognjemetnimi izdelki, ki so namenjeni uporabi v stanovanjskih zgradbah in drugih zaprtih prostorih;
  • kategorija F2 (prodaja ni dovoljena osebam mlajšim od 16 let, ki niso v spremstvu staršev ali skrbnikov): ognjemetni izdelki, ki predstavljajo majhno nevarnost in povzročajo nizko raven hrupa ter so namenjeni uporabi na omejenih območjih na prostem;
  • kategorija F3 (dovoljeno samo pravnim osebam ali podjetjem ter pri nekaterih vrstah izdelkov polnoletnim fizičnim osebam): ognjemetni izdelki, ki predstavljajo srednje veliko nevarnost in so namenjeni uporabi na prostem, na velikih odprtih območjih in katerih raven hrupa ni škodljiva za zdravje ljudi;
  • kategorija F4 (dovoljeno samo pravnim osebam ali podjetjem): ognjemetni izdelki, ki predstavljajo veliko nevarnost in so namenjeni za uporabo le strokovno usposobljenim osebam (splošno znani kot »ognjemetni izdelki za poklicno uporabo«) in katerih raven hrupa ni škodljiva za zdravje ljudi.

Pirotehnični izdelki za odrska prizorišča:

  • kategorija T1 (prodaja ni dovoljena osebam mlajšim od 18 let): pirotehnični izdelki za uporabo na odru, ki predstavljajo majhno nevarnost;
  • kategorija T2 (dovoljeno samo pravnim osebam ali podjetjem): pirotehnični izdelki za uporabo na odru, ki so namenjeni za uporabo samo osebam s strokovnim znanjem.

Drugi pirotehnični izdelki:

  • kategorija P1 (prodaja ni dovoljena osebam mlajšim od 18 let): pirotehnični izdelki, ki predstavljajo majhno nevarnost, razen ognjemetnih izdelkov in pirotehničnih izdelkov za odrska prizorišča;
  • kategorija P2 (dovoljeno samo pravnim osebam ali podjetjem): pirotehnični izdelki, s katerimi lahko ravnajo ali jih uporabljajo samo osebe s strokovnim znanjem, razen ognjemetnih izdelkov in pirotehničnih izdelkov za odrska prizorišča.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje