Pirc Musar na prvem državniškem obisku Mongolije

Slovenija 20. Avg 202407:06 7 komentarjev
Nataša Pirc Musar na obisku v mongoliji
Foto: Nataša Pirc Musar/družbeno omrežje X

Predsednica republike Nataša Pirc Musar začenja tridnevni uradni obisk v Mongoliji, katerega namen je krepitev političnega dialoga in sodelovanja med državama. Srečala se bo s tamkajšnjimi predstavniki države, na poti pa jo spremlja tudi gospodarska delegacija.

Predsednica republike Nataša Pirc Musar se te dni mudil na tridnevnem obisku v Mongoliji. Gre za prvi državniški obisk slovenskega predsednika oz. predsednice v Mongoliji, odkar je ta s Slovenijo pred 31 leti vzpostavila diplomatske odnose.

Teme pogovorov bodo agenda ženske, mir in varnost, boj proti nekaznovanosti, enakopravnost spolov, odnosi med EU in Mongolijo ter razmere v svetu. Obisk je namenjen tudi spodbujanju sodelovanja med državama na področju gospodarstva, turizma, povezljivosti, raziskav, boja proti podnebnim spremembam, trajnostnega razvoja in opolnomočenja žensk.

Tako Slovenija kot Mongolija sta zavezani demokraciji, pravni državi in spoštovanju človekovih pravic, obe pa sta tudi močni podpornici multilateralizma in spoštovanja mednarodnega prava, je po današnjem srečanju z mongolskim predsednikom Uhnagijnom Hurelsuhom v Ulan Batorju povedala Pirc Musar.

“Zadnja zima je bila za Mongolijo ena najhujših v zadnjih letih, Slovenijo pa so lani prizadele katastrofalne poplave. Tovrstni izzivi zahtevajo tesnejše sodelovanje in povezovanje med podobno-mislečimi, potrebna je solidarnost in okrepitev diplomatskih prizadevanj,” je dejala.

Ob tem je izrazila zadovoljstvo, da lahko Slovenija z Mongolijo deli znanje in izkušnje pri trajnostnem gospodarjenju z gozdovi v okviru tekočega projekta, namenjenega prenašanju znanja ženskam na ruralnih področjih. Spomnila je, da je Slovenija lani izvedla tudi usposabljanje mongolskih mirovnikov na temo enakosti spolov.

“Slovenija visoko ceni vodilno vlogo Mongolije na področju enakosti spolov in krepitve vloge žensk in deklet v družbi,” je poudarila predsednica in pozdravila mongolsko organizacijo Svetovnega foruma žensk, na katerem bo v četrtek nastopila kot častna gostja.

Pozdravila je tudi v sredo predviden poslovni forum, rekoč, da ta predstavlja pomembno priložnost za krepitev trenutno skromnega gospodarskega sodelovanja med državama. Pred tem je z gostiteljem podpisala izjavo, s katero sta potrdila namero o sodelovanju na področjih skupnega interesa.

Kaj bo še na dnevnem redu?

Pirc Musar na obisku spremlja gospodarska delegacija, ki se bo na sredinem poslovnem forumu s partnerji pogovarjala o možnostih prodora na mongolski trg.

V četrtek bo predsednica skupaj z mongolskim kolegom osrednja govorka na Svetovnem ženskem forumu. Poleg nastopa na panelu na temo vloge žensk v boju proti podnebnim spremembam se bo udeležila še delavnice na temo opolnomočenja žensk v gozdarstvu, ki je del tekočega razvojnega projekta Slovenije v Mongoliji.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje