Plac že več kot eno leto čaka na izpolnitev obljub

Slovenija 09. Avg 202410:31 2 komentarja
Plac
Plac (Foto: Borut Živulovič/BOBO)

V ljubljanski avtonomni coni Plac že več kot eno leto čakajo, da minister Luka Mesec izpolni svoje obljube. Čeprav razmere še niso rešene, naj bi minister nehal odgovarjati na njihove telefonske klice in sporočila, pravijo v Placu.

Primer Plac stoji od lani spomladi, ko so na sestanku z ministrom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luko Mescem dobili obljubo, da bodo stvari urejene. In sicer da bo zemljišče prestavljeno pod Stanovanjski sklad RS, tožbe proti nekaterim posameznikom pa umaknjene.

“Od obljubljenega se ni zgodilo nič, stvari naj bi se zakomplicirale, minister Mesec pa je kljub obljubam o hitri razrešitvi situacije prenehal odgovarjati na naše telefonske klice in sporočila. Kasneje smo z oblastniki poskušali stopiti v stik preko elektronske pošte, vendar zaman,” so pojasnili v Placu. Parcela je tako še vedno v lasti SDH, tožbe te organizacije proti posameznikom pa ostajajo.

“Nadaljevati in poglobiti želimo svojo vizijo Placa kot nekomercialnega javnega skupnostnega prostora, kjer lahko ljudje izven okvirjev poblagovljenja vsega uživajo in ustvarjajo prostor po lastni meri, ne da bi za to morali trošiti denar. Želimo si tudi razširiti prakso uporabe javnega, skupnega premoženja za skupnostne namene in po drugih krajih odpirati prostore, kot je Plac,” so zapisali.

Medtem program v Placu poteka nemoteno. V njem še naprej brezplačno izvajajo različne kulturne, politične in drugačne dogodke. Potekajo razni bralni krožki, okrogle mize, koncerti, performansi, cirkuške vaje in podobno. V Placu prav tako deluje več političnih in umetniških kolektivov.

Ker nameravajo še naprej izvajati svoj program ter ga hkrati nadgrajevati z različnimi dogodki in dejavnostmi, vztrajajo, da se uresniči obljubljeno.

Mesca k izpolnitvi obljub pozvali že lani

V avtonomni coni so ministra k izpolnitvi obljub glede prenosa zemljišča, na katerem Plac stoji, pozvali maja lani v javnem pismu, ki so ga posredovali medijem. Na ministrstvu so takrat pojasnili, da so o lokaciji pripravljeni predlogi, vendar da morajo biti sprejeti na vladi. V teh dneh pa so na ministrstvu za solidarno prihodnost, ki mu je ministrstvo za delo odstopilo primer, pojasnili, da se od lani spomladi glede Placa ni zgodilo nič konkretnega.

“Na ministrstvu za solidarno prihodnost se sicer zavzemamo, da morajo na omenjenem zemljišču zrasti cenovno dostopna javna najemna stanovanja,” so še zapisali.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje