Planinska pot na Okrešelj znova odprta

Slovenija 08. Avg 202411:17 2 komentarja
pot na okrešelj
Foto: Planinsko društvo Celje Matica

Planinska pot na Okrešelj, ki je bila zaradi neurja zaprta od 28. julija, je od srede znova odprta. Kot je za STA povedal predsednik predsednik PD Celje-Matica Brane Povše, je bilo treba na novo postaviti brvi pod in nad slapom Rinka ter urediti del poti nad izvirom Savinje.

Glede novega planinskega doma na Okrešlju, saj je prejšnji novembra 2019 pogorel do tal zaradi napake na električnem omrežju, je predsednik predsednik PD Celje-Matica Brane Povše povedal, da se njegova gradnja zatika. Na to je najbolj vplival skok stroškov materiala in dela glede na popis del in prvotno oceno stroškov.

Dom je pod streho, potrebna je še izvedba inštalacijskih del, nakup opreme in ureditev okolice. Okvirni termin odprtja je leto 2026, a točnega datuma ni mogoče napovedati, ker finančna konstrukcija še ni zaprta. Izvedli so pogovore z državnimi institucijami za finančno podporo projektu.

Prvotna ocena gradnje nove koče je namreč po njegovih besedah znašala 900.000 evrov, zadnja ocena pa je postavljena pri 1,9 milijona evrov. Načrti so, da se objekt dokonča, pripravljen je popis še potrebnih del za dokončanje objekta.

V novi koči na Okrešlju bo sedem sob z 28 posteljami, nekaj bo skupnih ležišč. Uredili bodo večnamenski skupni prostor, osrednji prostor bo jedilnica v pritličju z 80 sedeži. Sedaj je sicer ob koči planincem na voljo manjša lesena brunarica s ponudbo pijače in prigrizkov.

pot na okrešelj
Foto: Planinsko društvo Celje Matica

Lanske poplave zaustavile dela na novi koči na Okrešlju

Dela na novem objektu so zastala lani zaradi avgustovskih poplav, saj so podjetja, ki so tam izvajala dela, reševala težave v dolini. Dela so bila ustavljena tudi julija letos, ko je območje Logarske doline zajelo močno neurje.

Medtem je na Korošici, kjer je Kocbekov dom pogorel v požaru oktobra 2017, planincem na voljo hrana in pijača, v postavljenih kontejnerjih lahko prenoči približno 15 oseb, so za STA povedali v Planinski zvezi Slovenije. Začasni upravljavec zasilnih bivališč in oskrbe je Planinsko društvo Šoštanj.

Za novo planinsko postojanko so izdelali idejno zasnovo. Želja je, da bi do začetka naslednje gradbene sezone pridobili gradbeno dovoljenje in imeli finančno konstrukcijo za gradnjo do tretje gradbene faze.

Na Golteh so julija lani odprli novo Mozirsko kočo, stara je pogorela februarja 2021. Na planinski zvezi so njeno ponovno obratovanje ocenili za dobro.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje