Plaz zasul štiri hiše, dve neprimerni za bivanje. Župan: Na srečo niso bili doma

Slovenija 20. Jul 202411:31 > 14:24 5 komentarjev

V petkovem neurju se je v vasi Kokra v Občini Preddvor utrgala skala, velika več tisoč kubičnih metrov, in zasula štiri hiše. Dve hiši sta tako poškodovani, da ju je treba podreti, je za N1 dejal poveljnik preddvorske enote civilne zaščite Aleš Drekonja. V času nesreče stanovalcev omenjenih dveh hiš ni bilo doma. Težava ostaja tudi večja količina kamenja, ki je še ostala na grebenu in bi se lahko ob novem neurju zgrudila.

Slovenijo je v petek popoldne in zvečer zajelo neurje. Zelo veliko škodo so utrpeli v vasi Kokra v Občini Preddvor. Tam se je okoli 22. ure s Kalškega grebena utrgala skala in poškodovala štiri hiše. Prebivalce iz treh hiš so evakuirali, dve od omenjenih hiš pa nista več primerni za bivanje, je za N1 dejal poveljnik preddvorske enote civilne zaščite Aleš Drekonja.

Zgolj nekaj minut po glasnem poku je po strugi prihrumela večja količina utrgane skale in v celoti zasula omenjeni dve hiši. Njenih stanovalcev v času nesreče “na veliko srečo” ni bilo doma, je za N1 razložil preddvorski župan Rok Roblek. “Ena družina je bila v Kranju, iz druge pa so bili vsi v službi. Objekta sta popolnoma uničena. Poplavljena sta bila do drugega nadstropja v celoti,” je dejal.

Stanovalci ene od dveh hiš imajo v Kranju drugo nepremičnino, v kateri bodo lahko bivali, drugi pa bo občina nudila novo občinsko stanovanje, ki so ga zgradili skupaj s tamkajšnjim zavodom za turizem. Vanj bi se lahko preselili že v ponedeljek, pravi župan.

Ostali prebivalci omenjene vasi so se v dveh minutah od poka samoorganizirali in evakuirali. Že ponoči so se prebili tudi do četrte poškodovane hiše. Prebivalcem, ki so potrebovali pomoč, pa so ponudili sanitarno oskrbo. Čiščenje struge so začeli že sinoči, bo pa celotna struga potrebovala celovito sanacijo.

Foto: Borut Živulović/BOBO
Foto: Borut Živulović/BOBO
Foto: Borut Živulović/BOBO
Foto: Borut Živulović/BOBO
Foto: Borut Živulović/BOBO
Foto: Borut Živulović/BOBO
Foto: Borut Živulović/BOBO
Foto: Borut Živulović/BOBO
Foto: Borut Živulović/BOBO
Foto: Borut Živulović/BOBO
Foto: Borut Živulović/BOBO

Bo pri sanaciji pomagala država?

Neurje je močno poškodovalo tudi infrastrukturo, med drugim daljnovod, ki napaja Jezersko. Potrgane so tudi telekomunikacijske povezave. Da bo telekomunikacija ponovno stekla, bo potrebnega “še kar nekaj dela”, ocenjuje Roblek.

Težava trenutno ostaja večja količina kamenja, ki je še ostala na grebenu, in bi se lahko ob novem neurju zgrudila, je še dejal Drekonja.

Trenutno z bagri odstranjujejo nanesen material. Na poti je prav tako dodatna gradbena mehanizacija. Prevoznost cest je po oceni župana okoli dvotretjinska. Ob suhem vremenu bi danes in v nedeljo uspeli končati groba gradbena dela.

Teren sta danes obiskali direktorica direkcije za vode Neža Kodre in državna sekretarka na ministrstvu za naravne vire in prostor Lidija Kegljevič Zagorc. Župan upa, da bo država imela posluh za finančno pomoč pri sanaciji in “izpolnila svojo obljubo”.

Ob tem so ponoči v občini evakuirali 47 belgijskih skavtov, ki so ostali brez dokumentov in drugega imetja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje