Plezalca v Iškem vintgarju ugriznil modras

Slovenija 02. Okt 202411:53 0 komentarjev
Ugriz modrasa
Foto: Center za klinično toksikologijo in farmakologijo/FACEBOOK

Center za klinično toksikologijo in farmakologijo je v objavi na družbenem omrežju Facebook opozoril pred modrasi, ki grizejo tudi jeseni. Tako so nedavno zdravili plezalca, ki je bil po ugrizu te živali hospitaliziran. Na srečo se je njegovo stanje po zdravljenju s protistrupom hitro izboljšalo.

Kljub temu da smo vstopili v hladnejši del leta, lahko kače v naravi srečamo tudi zdaj. Bližnje srečanje z modrasom je imel v zadnjem septembrskem vikendu v Iškem vintgarju plezalec, ki je bil po ugrizu živali hospitaliziran v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana.

Center za klinično toksikologijo in farmakologijo je v objavi na družbenem omrežju Facebook zapisal, da dolgi rokavi jakne niso preprečili, da strupniki ne bi prodrli v kožo. Plezalec je po ugrizu čutil hude bolečine, imel je oteklino in podkožne krvavitve, bilo mu je slabo, večkrat je bruhal ter odvajal tekoče in krvavkasto blato. Poleg tega se mu je znižal krvni tlak, prehodno pa je izgubil zavest.

Na srečo se je njegovo zdravstveno stanje po zdravljenju s protistrupom v UKC Ljubljana izboljšalo.

Junija smo na N1 Slovenija objavili članek z naslovom Kako ravnati ob bližnjem srečanju s kačo?, v katerem je Griša Planinc s Kačofona pojasnil, kako se odzvati na nenevarne kače in strupenjače.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!