Po junijskem neurju v občini Radenci samo na cestah za skoraj pol milijona škode

Slovenija 18. Jul 202412:22 0 komentarjev
Poplave v občini Radenci
Foto: Roman Leljak Občina Radenci/FACEBOOK

Po junijskem neurju v Občini Radenci, ko je voda zalila številna cestišča, kleti in avtomobile, na občini zbirajo vloge za oceno škode. Občina je sicer 42 oškodovanim gospodinjstvom že izplačala vsakemu po 1.000 evrov. Po oceni tamkajšnjega župana Romana Leljaka pa je na cestah nastalo za približno pol milijona evrov škode.

V Občini Radenci po junijskem neurju, ko je poplavilo naselje Boračeva, zbirajo vloge za oceno škode, na podlagi katerih bo občina lahko zaprosila za državno pomoč. Župan Roman Leljak je za STA ocenil, da je na cestah nastalo za približno 450.000 evrov škode.

Občinsko pomoč so sicer oškodovanim izplačali že nekaj dni po neurju 3. junija. “V ponedeljek je bila poplava, v petek je 36 gospodinjstev iz Boračeve dobilo izplačanih 1.000 evrov občinske pomoči. Iz ostalih delov Radencev, ki jim je neurje povzročilo škodo na beli tehniki, pa je dobilo občinsko pomoč šest gospodinjstev,” je povedal Leljak. Dodal je, da so prebivalci Boračeve in ostalih delov Radencev dobili tudi pomoč Karitas in Rdečega križa.

Leljak sicer pričakuje, da bodo vsa oškodovana gospodinjstva vložila tudi vloge za oceno škode, na podlagi katerih bo občina lahko zaprosila za državno pomoč. “Povabil sem vse prizadete občane, naj to prijavo naredijo, in dogovorili smo se, da jim bosta pomagala prijave izpolniti tudi dva predstavnika občine. Tako da bo številka prijav zelo verjetno okrog 40,” je povedal.

Poplave v občini Radenci
Foto: Roman Leljak Občina Radenci/FACEBOOK

Po besedah župana je občina denar ljudem nakazala predvsem za belo tehniko, ki jo je uničilo večini v poplavi prizadetih gospodinjstev. So pa prebivalci Boračeve povedali, da jim prav pride kakršnakoli pomoč, sploh denarna. Eden od njih je za STA škodo zaradi poplav v svojem stanovanju ocenil na 20.000 evrov, v lokalu, kjer je voda poleg ostale opreme uničila tudi osem hladilnikov, pa na 40.000 evrov.

“Pred dnevi sem škodo ob pomoči občinske komisije prijavil tudi uradno, da jo bo prijavila tudi občina in prosila za državno pomoč,” je še povedal prebivalec Boračeve, ki je moral stanovanje popolnoma izprazniti in ga obnavlja, prav tako je poskušal v teh tednih posušiti zidove v lokalu, da jih lahko ponovno pobarvajo.

V neurju je večja škoda nastala tudi na cestah. Večina občinskih cest, ki so potrebne obnove, je prav v Boračevi, ena na Radenskem Vrhu, ena pa na Murskem Vrhu. “Težava je, da smo prav takrat imeli gradbišče in je neurje odneslo prav ves gramoz, tako da moramo začeti znova,” je povedal Leljak.

“Država občini dolguje 290.000 evrov še od lanskoletnih poplav”

Ni pa junijska poplava edina, ki je prizadela prebivalce v Radencih, saj jim ni prizaneslo že ujma lani avgusta. A občina Radenci, kot je povedal Leljak, še ni dobila predplačila pomoči za odpravo posledic ujme 4. avgusta lani. Gre za 290.000 evrov, ki jih država “dolguje občini”, kot je dejal.

Z ministrstva za naravne vire in prostor so za STA pojasnili, da so konec avgusta 2023 od občine Radenci prejeli podatke, a so ugotovili, da v oddanem manjka podatek o predhodni oceni škode. “22. oktobra lani so z Občine Radenci sporočili, da so narobe vnesli podatke. Občini je bilo predlagano, da se jim dodelijo sredstva iz rednega programa, ki je bil 16. maja 2024 potrjen na vladi,” so še zapisali na ministrstvu.

Tudi Leljak se je sicer strinjal s predlogom države, da na občini pripravijo projekte za sanacije poplav, nato pa naj bi jim za te projekte nakazali sto odstotkov zneska. Del projektov, za katerega bi dobili sredstva še letos, so že oddali, del, ki je predviden za plačilo v prihodnjem letu, pa še ne. “A zdaj že lep čas čakamo in vmes so nas doletele nove poplave … tako da sem izgubil upanje,” je pesimističen Leljak.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!