Po letih zapletov dobra novica: v Ljubljani bodo dokončali pomemben priključek

Slovenija 22. Jul 202415:57 0 komentarjev
predor Šentvid
Arhivska fotografija (Foto: Tina Kosec/BOBO)

Izbor Gorenjske gradbene družbe za gradnjo polnega priključka iz avtocestnega predora Šentvid na Celovško cesto v Ljubljani je pravnomočen, so sporočili iz Darsa. Priključek bodo 16 let po odprtju predora začeli graditi jeseni.

Odločitev Darsa o izboru Gorenjske gradbene družbe za gradnjo polnega priključka iz avtocestnega predora Šentvid na Celovško cesto v Ljubljani je pravnomočna, je upravljavec državnih avtocest objavil na omrežju X. Omenjeni kranjski gradbinec je z 11,76 milijona evrov z davkom oddal najugodnejšo ponudbo. Na javno naročilo je sicer prispelo pet ponudb. Zdaj bo lahko stekel podpis pogodbe, gradnja se bo začela v jesenskih mesecih.

Avtocestni predor Šentvid, ki povezuje gorenjski avtocestni krak s primorsko avtocesto in ljubljansko obvoznico, je bil po nemalo zapletih odprt poleti 2008, a v njegovem sklopu še vedno manjkata izvoz iz predora na Celovško cesto proti središču Ljubljane in dokončna izpeljava uvoza v predor proti razcepu Koseze iz smeri središča mesta.

Na Darsu so pravnomočno gradbeno dovoljenje za dokončanje navezave iz predora na Celovško cesto pridobili marca lani, in to šele v tretjem poskusu. Postopke so podaljševale in zapletale tožbe dedičev enega od lastnikov zemljišč, vanje je poseglo celo ustavno sodišče.

Celoten projekt povezanih infrastrukturnih posegov na tem območju predvideva še preureditev semaforiziranega križišča na Celovški cesti pri predoru, razširitev in prenovo dela vpadnice v Ljubljano med križiščem s Prušnikovo ulico pri objektu Galant in križiščem s Kosmačevo ulico pri gostilni Jelen ter rekonstrukcijo semaforiziranih križišč na omenjenih dveh točkah.

Preostalo ureditev cestne infrastrukture na območju bo Dars izvedel v okviru vzdrževalnih del v javno korist, dela bodo potekala sočasno.

Direkcija za infrastrukturo naj bi medtem na širšem območju v naslednjih letih dokončno uredila tudi približno kilometer dolg odsek regionalne ceste v smeri Medvod med gostilno Jelen in koncem poslovne cone Vižmarje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!