Po operaciji napačnega pacienta policija vložila kazensko ovadbo

Slovenija 25. Okt 202418:04 3 komentarji
zdravnik
Fotografija je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Kriminalisti so zaključili preiskavo primera, ko so lani na Onkološkem inštitutu operirali napačnega pacienta in mu zaradi zamenjave vzorcev odstranili želodec. Kot so za N1 potrdili na Policijski upravi Ljubljana, so na tožilstvo podali kazensko ovadbo.

Na Policijski upravi Ljubljana so glede preiskave primera, ko so lani zaradi zamenjave vzorcev na Onkološkem inštitutu operirali napačnega pacienta in mu odstranili želodec, z informacijami precej skopi. Za N1 so pojasnili le, da je predkazenski postopek zaključen in da so na pristojno državno tožilstvo podali kazensko ovadbo.

Tudi na tožilstvu zaradi faze postopka in varstva osebnih podatkov niso razkrili več podrobnosti. Za odziv smo prosili vse vpletene institucije — Onkološki inštitut, Medicinski center Barsos in Inštitut za patologijo — ki so obravnavale oba pacienta. Prav vse zatrjujejo, da informacij o kazenski ovadbi nimajo.

Medtem še vedno — sedem mesecev po razkritju N1 — ni jasno, kaj je pokazal strokovni nadzor, ki ga mora Zdravniška zbornica Slovenije opraviti v Medicinskem centru Barsos in Inštitutu za patologijo.

V Barsosu so namreč 4. oktobra lani opravili gastroskopijo želodca dvema pacientoma, obema pa so vzeli tudi vzorec za histopatološki pregled. Oba vzorca so poslali na Inštitut za patologijo, kjer so pri enem vzorcu odkrili prisotnost rakavih celic, pri drugem pa ne. Barsos je nato pacienta, pri katerem so v vzorcu odkrili raka, napotili na nadaljnje zdravljenje, da sta bila vzorca zamenjana, pa je postalo jasno 5. januarja letos.

Medicinski center Barsos
Medicinski center Barsos (Foto: Bor Slana/BOBO)

Kot smo poročali, se je na zdravniški zbornici zataknilo, še preden se je nadzor sploh začel. Posamezni člani komisij so namreč sodelovanje v nadzoru zavrnili. Nato so komisiji vendarle sestavili, nadzor na Inštitutu za patologijo pa opravili 16. septembra. Kaj je nadzor pokazal, na zdravniški zbornici ne razkrivajo, saj morajo poročilo o nadzoru najprej posredovati ministrstvu za zdravje.

Medtem se nadzor v Barsosu še ni začel, saj je bila komisija dokončno oblikovana šele 18. septembra.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje