Po plazu v Kokri bosta dve družini morali poiskati nov dom

Slovenija 05. Avg 202413:14 2 komentarja

Minister za naravne vire in prostor Jože Novak in župan Preddvora sta predstavila okvirne rešitve za območje Kokre, ki ga je pred dvema tednoma zasul plaz. S čiščenjem hudournika, pregrado in zadrževalniki bo država skušala preprečiti, da bi se podobno opustošenje ponovilo, dve družini pa se bosta morala preseliti. Država namreč namerava objekta odkupiti. "Verjetno nihče ne želi živeti v hiši, ki je tako izpostavljena," je dejal minister.

Dobra dva tedna potem, ko je na območju Kokre v občini Preddvor plaz zasul deset hiš, si je z ekipo in vodarji opustošenje ogledal minister za naravne vire in prostor Jože Novak. Dejal je, da je občina skupaj s kolegi z ministrstva interventne ukrepe opravila, večino materiala odstranila, intervencija pa je po njegovih besedah v zaključni fazi.

“Ko bo intervencija končana, dobim na mizo idejno rešitev, ki so jo nama z županom strokovnjaki že predstavili, čez zimo bodo pripravljeni načrti, nato pa lahko naročimo glavne projekte,” je predstavil okvirno časovnico aktivnosti.

Po njegovih besedah bo treba v zgornjem delu vodotoka, kjer je območje plazovito, verjetno postaviti dodatno pregrado in zagotoviti redno čiščenje. “Projektanti so rekli, da govorimo o obvladljivem in šolskem primeru hudournika,” je dodal župan Preddvora Rok Roblek. Pojasnil je, da občina že od prvega dne razmišlja, v kakšno smer zapeljati sanacijo, da bi prebivalcem zagotovili mir in preprečili, da bi se primerljiv dogodek ponovil. “Kako in s kakšnim strahom bodo ljudje tu živeli, je odvisno od vseh nas,” je dejal.

Plaz v Kokri Plaz v Kokri
Posledice plazu v vasi Kokra. (Foto: Egon Parteli/N1)
Plaz v Kokri Plaz v Kokri
Posledice plazu v vasi Kokra. (Foto: Egon Parteli/N1)
Plaz v Kokri Plaz v Kokri
Posledice plazu v vasi Kokra. (Foto: Egon Parteli/N1)
Plaz v Kokri Plaz v Kokri
Posledice plazu v vasi Kokra. (Foto: Egon Parteli/N1)
Plaz v Kokri Plaz v Kokri
Posledice plazu v vasi Kokra. (Foto: Egon Parteli/N1)

Zato se je občina s projektanti in lastniki objektov takoj začela pogovarjati o možnih rešitvah. Gre za razširitev struge in ureditev zadrževalnikov, ki bi preprečili, da ob prihodnji naravni ujmi “ne bi prišlo do smrtnih žrtev, ki jih zdaj hvala bogu ni bilo”. Zato bo država hiši na desnem bregu hudournika odkupila, sta pojasnila minister in župan.

“Prepričan sem, da bodo lastniki pred koncem letošnjega leta imeli odgovore, kako naprej. Z vsemi imamo dogovorjen potencialni odkup za razširitev reke, našli pa smo tudi nekaj zemljišč, ki bi bila morda primerna za te ljudi. Ogledujejo si hiše, iščejo nov prostor za bivanje, občina pa jim bo stala ob strani,” je zagotovil župan.

Oba sogovornika sta poudarila, da v tem primeru ne bo šlo za nadomestitvene gradnje, ki so na voljo ljudem, ki so škodo utrpeli v lanskih poplavah, temveč o vzpostavitvi varnosti v naselju. Tokrat namreč ni šlo za 500-letne vode, je dejal minister, temveč se taki dogodki zgodijo vsakih 10, 20 ali pa 30 let. “In verjetno nihče ne želi živeti v hiši, ki je tako izpostavljena,” je dejal.

“Vemo, da je voda tekla skozi objekt, in vemo, da se bo v prihodnjih letih verjetno znova zgodilo enako. To pomeni, da mora to območje postati vodno zemljišče, katerega lastnik je država. Občina bo poskrbela za spremembo prostorskih planov in za zemljišča, ki jih bodo lahko družine odkupile in si zgradile nove domove,” je dodal župan.

Družine si bodo lahko hišo postavile tudi na kakšnem drugem zemljišču ali pa z odkupnino kupile stanovanje. “Čas je najpomembnejši akter, ki bo v kraju zagotovil mir. Mi ne bomo odnehali, dokler ne bo zadnji kamenček, in tisto, kar je ogroženo, iz vasi umaknjeno. Verjamem, da minister to razume in da bo naredil vse, da se to zgodi,” je poudaril župan.

Stroški intervencije (brez del direkcije za vode) po besedah župana obsegajo okoli 220 tisoč evrov, kar je za občino velik finančni zalogaj. A ker je sprožila regijski načrt, bo stroške izvajalcem najprej resda plačala, nato pa bo regijski štab civilne zaščite račun predložil vladi, ki bo stroške po pričakovanju župana tudi poravnala. Župan sicer ocenjuje, da je neurje za seboj pustilo za 2,5 milijona evrov škode.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje